Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Daniela Călin: Profesiile juridice necesită un grad ridicat de implicare


19.09.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Daniela Călin

Daniela Călin

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Daniela Călin, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Daniela Călin: Profesia mea este aceea de avocat și ca avocat, cred că este esențial să fii bine pregătit profesional, dar nici pe departe suficient. Ar trebui să fim și diplomați, eleganți, corecți cu noi și cei din jurul nostru și cât mai înțelegători cu putință. Sunt momente în care reușim să fim așa cum ne-am dori, sunt momente în care lucrăm la asta – eu cel puțin însă fiecare zi lucrez la asta pe cât pot eu de bine.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Daniela Călin: Gradul de implicare în profesie depinde de la persoană la persoană și implicit de la femeie la femeie (credem sau nu, femeile sunt și ele oameni 😊). Personal cred că profesiile juridice în general necesită un grad ridicat de implicare cel puțin în partea lor intelectuală – activitatea intelectuală nu încetează niciodată și uneori te surprinzi și după ce ai închis laptopul că îți vine spontan o idee pentru o problemă care te-a frământat în zilele respective.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Daniela Călin: Sincer, nu cred ca există un răspuns exact la această întrebare. Așteptarea generală pare a fi să muncim ca și cum nu am avea copii/parteneri și să fim mame/iubite/soții ca și cum nu am avea o slujbă 😊… Cred că totuși cheia echilibrului dintre viața personală și cea profesională este o bună prioritizare. În ambele planuri există activități pentru care avem mai multe oportunități de timp și există experiențe pe care nu le putem recupera, odată trecut timpul lor. Evident, cele din urmă ar trebui să aibă întâietate.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Daniela Călin: Răspunsul depinde, în primul rând, de ceea ce își dorește fiecare femeie să fie, și, în al doilea rând, de cultura locului în care femeile exercită profesia juridică aleasă. Există situații fericite în care femei care știu ce își doresc de la carieră ajung să profeseze într-un loc care să le formeze, să le sprijine și să le ofere posibilități de dezvoltare pe măsură ce avansează în carieră. Din punctul meu de vedere, aceste situații fericite ar trebui să fie regula și nu excepția și cu certitudine este foarte mult loc de dezvoltare în această zonă la nivelul tuturor profesiilor juridice în România.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Daniela Călin: Ca juriști, responsabilitatea (juridică) este obiectul nostru principal de activitate și fiecare dintre noi (și aici mă refer la profesioniștii din absolut toate profesiile juridice) contribuim în fiecare zi prin activitatea noastră la a asigura responsabilității individuală, dar și colectivă, la nivelul de societate.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Daniela Călin: Am întâlnit foarte multe femei cu calități personale și profesionale cu adevărat deosebite, astfel încât nu aș putea numi o singura persoană ca fiind un model. Pe de altă parte, fiecare om pe care îl cunosc si cu care interacționez este un exemplu și încerc să învăț câte ceva de la fiecare.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Daniela Călin: În martie 2020, trecerea abruptă la o nouă realitate a fost foarte grea, recunosc. Însă între timp au trecut mai mult de 2 ani și am învățat să evoluăm, să depășim provocările și chiar și să găsim anumite avantaje – spre exemplu, utilizarea mai răspândită a mijloacelor de comunicare audio video este un incontestabil avantaj, la fel cum este și normalizarea lucrului de acasă și, implicit, eficientizarea timpului. Am observat că distanțarea în spațiul fizic a creat, paradoxal, o apropiere între persoane.

Din punct de vedere al volumului de lucru, acesta a fost similar sau chiar mai ridicat față de cel de dinainte de pandemie.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Daniela Călin: Sper ca toate femeile din lumea juridică să aibă succes și inspirație în a depăși provocările și a găsi și exploata cât mai mult oportunitățile.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Daniela Călin: Eu vă mulțumesc!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro