Secţiuni » Articole
ArticoleEssentialsRNSJ - Revista de note şi studii juridiceNote de studiuStudiiOpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptuluiRevista revistelor juridice

Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene
19.09.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ

Secţiuni: Articole, Legal Days
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene este marcată, anual, la data de 19 septembrie.

În calendarul ostăşesc, 19 septembrie este Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene. La aceeaşi dată, în 1916, a avut loc prima acţiune de luptă antiaeriană a armatei române, soldată cu respingerea unui atac aerian şi nimicirea unui avion inamic în zona Flămânda.

Artileriştii şi rachetiştii antiaerieni au organizat manifestări pentru evocarea tradiţiilor de luptă ale acestei arme şi comemorarea eroilor căzuţi pe câmpul de onoare.

Pe timpul executării manevrei de la Flămânda de către Armata a 3 a română, în data de 19.09.1916, bateria de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise, calibru 75 mm Deport, a respins un atac aerian şi a doborât un avion inamic. Comandantul bateriei, locotenentul Constantin Constantin, a fost decorat cu ordinul Coroana României în gradul de cavaler. Ca urmare a acestui succes, ziua de 19 septembrie a fost adoptată, în perioada interbelică, ca zi a artileriei antiaeriene.

***

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre Române, generalul-maior Iulian Berdilă, cu prilejul sărbătoririi Zilei Artileriei și Rachetelor Antiaeriene, a transmis următorul mesaj:

La 19 septembrie 2022, aniversăm Ziua Artileriei și Rachetelor Antiaeriene. Această dată consfințește primul succes al apărării antiaeriene române împotriva mijloacelor aeriene și reprezintă momentul de referință în apariția și dezvoltarea structurilor acestei arme în România.

Condițiile complexe în care a evoluat și s-a dezvoltat această armă au solicitat dragostea și devotamentul slujitorilor ei, capacitatea lor de a concepe, organiza și desfășura procesul de instrucție, pasiunea dedicată formării și perfecționării personalului necesar încadrării unităților și marilor unități de artilerie și rachete antiaeriene.

Dragi camarazi,
Bogatele tradiții de luptă ale armei din care faceți parte vă onorează și vă obligă să continuați eforturile de modernizare a artileriei și rachetelor antiaeriene, de perfecționare continuă a pregătirii voastre tactice și de specialitate, pentru a vă îndeplini cu cinste misiunile încredințate.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Artileriei și Rachetelor Antiaeriene, vă felicit, vă doresc sănătate, putere de muncă și succese deosebite în întreaga activitate, în nobila îndatorire de a sluji cu onoare și mândrie patria sub Drapel!

La mulți ani!

***

Ministerul Apărării Naționale a transmis următorul mesaj:

La mulţi ani şi cât mai multe realizări în plan profesional şi familial colegilor noștri!
La 19 septembrie 1916, pe timpul executării manevrei de la Flămânda de către Armata 3, s-a realizat doborârea primului avion inamic de către o baterie de artilerie înzestrată cu tunuri antiaeriene propriu-zise (calibru 75 mm Deport) şi nu cu tunuri terestre adaptate.

***

Forțele Aeriene Române, cu ocazia Zilei Artileriei și Rachetelor Antiaeriene, au transmis următorul mesaj:

La 19 septembrie 1916, artileria antiaeriană română a doborât, în timpul manevrei de la Flămânda, primul avion de luptă inamic (german). Corpul Apărării Antiaeriene fusese înfiinţat în 15 august 1916. Începutul secolului al-XX-lea a necesitat apariţia artileriei antiaeriene, potrivit principiului „armă contra armă” datorită extinderii războiului în spaţiul aerian, prin utilizarea în scopuri militare a mijloacelor de zbor.

În prezent, arma artilerie şi rachete antiaeriene contribuie alături de armele aviaţie şi radiolocaţie la misiunea de bază a Forţelor Aeriene Române – cea de apărare a spaţiului aerian naţional.

LA MULȚI ANI !

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti