Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

JGV & Asociații face parte din echipa de organizare a conferinței PEOPIL (Pan-European Organisation of Personal Injury Lawyers) / 21-22 octombrie 2022, București
20.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, Comunicate profesioniști, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Anul acesta, in perioada 21-22 octombrie 2022, se va organiza pentru prima data la Bucuresti o conferinta PEOPIL (Pan-European Organisation of Personal Injury Lawyers). JGV si Asociatii in calitate de membru al acestei asociatii este si partener local, implicat in organizarea conferintei.

1. Ne puteti oferi mai multe informatii despre PEOPIL si de ce este importanta organizarea acestei conferinte la Bucuresti?

Ionuț Jercan: Sigur. PEOPIL este o asociatie internationala care reuneste peste 400 avocati si societati de avocatura din 30 tari, specilizati in Personal Injury Law. Asociatia a fost infiintata in 1997 si are drept scop crearea unui cadru adecvat pentru schimbul de informatii si  colaborarea cat mai stransa intre profesionistii care activeaza in domeniul Personal Injury la nivel international. Practic este mult mai simplu prin intermediul PEOPIL sa identifici un partener/profesionist local pentru a te sprijini intr-un eventual litigiu, cu atat mai mult cu cat de multe ori ai avut chiar ocazia sa il cunosti personal la una din intalnirile sau conferintele PEOPIL. Noi am devenit membri PEOPIL acum 7 ani. De atunci am participat la toate conferintele importante. Am cunoscut numerosi profesionisti cu care am colaborat in diferite spete si ne-am largit viziunea asupra domeniului nostru de activitate. De ce sa nu recunoastem, pentru noi, avocati romani, este o sursa de inspiratie sa putem comunica direct cu profesionisti din acelasi domeniu din Marea Britanie, Franta, Spania, Italia si chiar SUA. Bineinteles, ne-am dorit sa aducem acest know-how in Romania si ce modalitate mai buna puteam gasi decat organizarea unei conferinte la Bucuresti la care sa aiba acces facil toti avocatii romani interesati de acest domeniu.

2. Cine poate participa la aceasta conferinta si cum se poate face inscrierea?

Ionuț Jercan: Poate participa orice profesionist interesat de Personal Injury Law. Am intalnit la conferinte trecute avocati, magistrati, reprezentanti ai firmelor de asigurari sau reprezentanti ai Birourilor Asiguratorilor de Autovehicule din diverse tari, medici etc. Inscrierea se poate face simplu de pe pagina oficiala PEOPIL, unde a fost creata o pagina de eveniment. Tot acolo este afisata si agenda conferintei.

3. Care vor fi subiectele principale ce vor fi abordate la conferinta?

Ionuț Jercan: In cadrul conferintei de la Bucuresti se va pune mult accent pe prezentarea jurisprudentei din diferite state. Cred ca este o modalitate foarte facila pentru toti participantii sa isi faca o imagina rapida asupra domeniului Personal Injury la nivel international. Astfel te poti pozitiona rapid ca si profesionist in imaginea de ansamblu. Din proprie experienta pot spune ca multe discutii interesante se dezvolta si dupa finalizarea agendei, intr-un cadru mai putin formal, in cursul cinei, cand sunt dezbateri intense pe marginea diferitelor spete aduse in discutie.

4. Cum vedeti Romania din perspectiva Personal Injury Law?

Ionuț Jercan: Noi am inceput sa ne specializam in acest domeniu din anii 2007-2008, dupa aderarea la Uniunea Europeana cand acest cadru a inceput sa fie mai bine reglementat in legislatia interna. A fost un drum lung pe care a trebuit sa il parcurgem pentru a schimba mentalitati de la derapaje de genul “victima e intotdeauna de vina” pana la a pune interesele personelor vulnerabile pe prim plan. Prin persoane vulnerabile inteleg persoane care sunt supuse unui risc crescut de vatamare datorita unor circumstante personale sau profesionale in care se afla. De exemplu: pacienti expusi unor cazuri de malpraxis medical, angajati care lucreaza in conditii grele sau potential vatamatoare, pietoni, biciclisti etc. Inca mai avem multe de facut pentru a ajunge la nivelul altor state in care toate persoanele, entitatile si autoritatile implicate in protejarea persoanelor vulnerabile sunt preocupate cu adevarat pentru ca aceste persoane sau apartinatorii lor sa beneficieze de o compensatie corecta si completa. Uitandu-ma comparativ la legislatia existenta in alte state si discutand cu colegii nostri din PEOPIL, nu pot sa nu constat ca in Romania exista inca lacune legislative care pun de multe ori aceaste categorii de persoane vulnerabile in situatia de a nu putea obtine compensatiile cuvenite. Spre exemplu, inca nu avem o legislatie functionala in domeniul malpraxisului medical. Un alt exemplu ar fi lipsa de reglementare a unor asigurari obligatorii pentru angajatori care sa protejeze salariatii expusi unor riscuri profesionale si chiar unor accidente de munca grave.

5. Exista diferente mari intre modul cum sunt compensate diferite tipuri de prejudicii in Romania fata de alte state?

Ionuț Jercan: Fara a anticipa prea mult subiectele ce se vor discuta in cadrul conferintei, raspunsul este da. Pe langa prejudiciul nepatrimonial care este compensat sub forma daunelor morale  in mod diferit ca si cuantuum (in tari precum Italia, Spania sau Marea Britanie cuantumul daunelor morale este intradevar ridicat), o atentie foarte mare se acorda compensarii pierderilor de venit si/sau sporirii nevoilor de viata ca urmare a vatamarilor suferite. Un simplu exemplu foarte des intalnit este situatia in care o persoana ramasa cu deficiente locomotorii primeste compensatii pentru adaptarea/modificarea tututor imobilelor in care locuieste la noile sale nevoi de viata. Prin toate imobilele ma refer inclusiv la casa de vacanta sau alte imobile in care locuia in mod obisnuit. In situatia extrema in care imobilul nu poate fi modificat se acorda compensatii pentru achizitionarea unui alt imobil cu toate aceste functionalitati. Astfel de exemple sunt rarisime ca sa nu spun inexistente in practica din Romania. Ne lovim constant de refuzul asiguratorilor sau a persoanelor care trebuie sa copenseze astfel de prejudicii iar instantelele de judecata sunt in continuare reticente in a analiza si a compensa in mod real astfel de prejudicii.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti