Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

Se suplimentează statul de funcții al CSM prin înfiinţarea unui număr de 165 de posturi de experți juriști


29.12.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, Selected, Sistemul judiciar, Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 29 decembrie 2022, Klaus Iohannis, Președintele României, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 127/2022 privind înființarea unor posturi de personal contractual în schema de personal a Consiliului Superior al Magistraturii (PL-x 651/24.10.2022).

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 931 din 22 septembrie 2022 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 127/2022 privind înființarea unor posturi de personal contractual în schema de personal a Consiliului Superior al Magistraturii.

Intrare în vigoare: 22 septembrie 2022

***

Joi, 22 septembrie 2022, Președinții curților de apel din România au dat publicității următorul comunicat:

Președinții curților de apel din România salută implicarea factorilor decidenți în procesul de adoptare a măsurii care s-a dovedit a fi o excelentă metodă de compensare a deficitului de personal la nivelul sistemului judiciar, prin reglementarea categoriei profesionale a asistentului de judecător.

Adoptarea Ordonanței de Urgență privind înființarea unor posturi de personal contractual – asistenți ai judecătorilor – în schema de personal a Consiliului Superior al Magistraturii, în ședința de Guvern din data de 21 septembrie 2022, la inițiativa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, constituie o valorificare a potenţialului probat pe durata derulării exercițiului pilot din cadrul proiectului „Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanţe judecătorești”, implementat de Consiliul Superior al Magistraturii începând cu luna ianuarie a anului 2021.

Acest act normativ reprezintă un pas important în dezvoltarea mecanismelor necesare pentru dezvoltarea unui sistem de justiție modern, adaptat cerințelor societății contemporane, apt să contribuie la înlăturarea deficiențelor cu care se confruntă în prezent instanțele de judecată, din perspectiva insuficienței personalului, a volumului de activitate în continuă creștere și a necesității soluționării cauzelor în termene rezonabile.

Având în vedere funcționarea eficientă a asistenților de judecător în majoritatea statelor europene, față de impactul pozitiv înregistrat pe durata activității desfășurate de cei 165 asistenţi ai judecătorului în cadrul celor 19 instanțe pilot din țară, este salutară integrarea acestei categorii profesionale în sistemul judiciar din România.

Oportunitatea derivă din firescul menținerii în cadrul autorității judecătorești a unor persoane care au parcurs o riguroasă procedură de selecție prin concurs, care sunt deja instruite și pregătite în direcții care fluidizează actul de justiție și care aduc timp prețios pentru activitățile esențiale ale judecătorilor și ale celorlalte categorii profesionale, în acest mod realizându-se acoperirea parțială a deficitului de personal din sistemul judiciar, cu un efort financiar modest, care însă poate genera efecte semnificative, contribuind, astfel, la îndeplinirea unui act de justiție de calitate și în termen rezonabil, conform standardelor Uniunii Europene și așteptărilor societății.

Judecător Liviu Gheorghe Odagiu – Curtea de Apel Alba Iulia
Judecător Loredana Albescu – Curtea de Apel Bacău
Judecător Mihaela Darabană – Curtea de Apel Brașov
Judecător Luminița Criștiu-Ninu – Curtea de Apel București
Judecător Alina Gabriela Jurubiță – Curtea de Apel Constanța
Judecător Dana Cristina Gîrbovan – Curtea de Apel Cluj
Judecător Adrian Glugă – Curtea de Apel Craiova
Judecător Cosmin Răzvan Mihăilă – Curtea de Apel Galaţi
Judecător Diana-Mihaela Cheptene-Micu – Curtea de Apel lași
Judecător Laura Simona Băican – Curtea de Apel Oradea
Judecător Emilia Raluca Trandafir – Curtea de Apel Pitești
Judecător Paul Mihail Fratilescu – Curtea de Apel Ploiești
Judecător Cristinel Grosu – Curtea de Apel Suceava
Judecător Mircea Crețu – Curtea de Apel Timișoara
Judecător Andreea Ciucă – Curtea de Apel Târgu Mureș

***

Miercuri, 21 septembrie 2022, Guvernul României a adoptat OUG privind înființarea unor posturi de personal contractual în schema de personal a Consiliului Superior al Magistraturii.

Așadar, sunt adoptate măsuri urgente care să permită continuarea activității personalului asistenților judecătorului, respectiv a celor 165 de experți externi selectați în cadrul proiectului ”Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanțe judecătorești”, implementat în prezent de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Experții în implementare din proiect au fost încadrați în baza unor contracte individuale de muncă pe perioadă determinată, raporturile de muncă ale acestora urmând să înceteze la data de 30 septembrie 2022.

Se reglementează următoarele:
– suplimentarea statului de funcții al Consiliului Superior al Magistraturii prin înfiinţarea unui număr de 165 de posturi de experți juriști, personal contractual;
– preluarea, începând cu data de 1 octombrie 2022, a experților în implementare-asistenți ai judecătorului în cadrul organigramei Consiliului Superior al Magistraturii;
– salariul lunar al acestei categorii de personal se stabilește prin asimilare cu salariul de bază al funcției de grefier-şef cabinet, prevăzută la Anexa nr. V la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare.

În conformitate cu obiectivele stabilite prin Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar 2022 – 2025 și Planul de acțiune aferent acesteia, este necesar a se asigura continuitatea activității personalului asistenților judecătorului, până la adoptarea statutului acestora în sensul asigurării sustenabilității proiectului ”Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanțe judecătorești”.

***

Luni, 19 septembrie 2022, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică Ordonanța de Urgență privind înființarea unor posturi de personal contractual în schema de personal a Consiliului Superior al Magistraturii.

:: Proiect
:: Notă de fundamentare

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro