Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Suceava. Tombolă fără licență sau autorizație. Prescripția răspunderii penale. Rejudecare latură civilă
23.09.2022 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Instanța de control judiciar a admis apelul formulat de inculpat și a dispus încetarea procesului penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de desfăşurare fără licenţă sau autorizaţie a oricăreia dintre activităţile din domeniul jocurilor de noroc, constând în organizarea, fără licență, prin intermediul rețelelor online Facebook și OLX a unui joc de noroc, intitulat „tombolă”, prin punerea la vânzare a unui număr de 300 de bilete în valoare de 50 lei fiecare, sub forma unei taxe de participare directă, în urma căreia se putea câştiga un autoturism marca Honda Civic din 1994, reușind astfel să încaseze suma de 650 lei. Pentru a dispune în acest sens, instanța de control judiciar a reținut că în cauză sunt incidente Deciziile Curții Constituționale nr. 297/2018 și nr. 358/2022, reținând ca lege mai favorabilă, legea în vigoare în perioada 25 iunie 2018 – 30 mai 2022 (data intrării în vigoare a dispozițiilor O.U.G. nr. 71/2022), interval de timp în care art. 155 alin. 1 Cod penal nu a reglementat nicio cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție, făcând inoperantă prescripția specială. În concret, s-a reținut că inculpatul ar fi săvârșit fapta în luna aprilie 2016, faptă pedepsită cu închisoarea de la o lună la un an sau cu amendă, față de care termenul general de prescripție este de 3 ani, și care s-a împlinit la data de 30 aprilie 2019.
De asemenea, Curtea a apreciat că, infracțiunea ce face obiectul cauzei este una de rezultat, nu de pericol, așa cum în mod greșit a reținut instanța de fond, admițând apelul declarat de partea civilă Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc în sensul trimiterii acțiunii civile spre rejudecare aceleiași instanţe. Nu în ultimul rând, Curtea a apreciat ca fiind nejustificată și inoportună dispoziția primei instanțe de confiscare a autoturismului, de vreme ce acesta nu constituie un bun folosit la săvârșirea faptei, precum și a sumei de 650 lei. (Curtea de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori,decizia nr. 829 din 29 iulie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti