Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Iași. Conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Prescripția răspunderii penale
26.09.2022 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Curtea de Apel Iași a admis apelul declarat de inculpat și a dispus încetarea procesului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, reținând că toate actele de urmărire penală efectuate de procuror între 25 iunie 2018 și momentul emiterii rechizitoriului, 10 mai 2021, nu au fost de natură a întrerupe cursul prescripției răspunderii penale a inculpatului, la fel și toată cercetarea judecătorească efectuată în cauză până la pronunțarea sentinței penale în primă instanță, la data de 4 februarie 2022, întrucât, potrivit Deciziei Curții Constituționale a României nr. 358/2022, fondul activ legislativ penal nu conținea vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției. Pe de altă parte, instanța a reținut că înainte de pronunțarea Deciziei CCR nr. 297/2018 singurul act de urmărire penală care a întrerupt cursul prescripției este ordonanța procurorului din 18 mai 2017, prin care s-a confirmat continuarea urmăririi penale față de suspect. Astfel, calculând termenul de prescripție a răspunderii penale de 5 ani, de la data actului de urmărire penală întreruptiv al prescripției, termenul de prescripție al răspunderii penale s-a împlinit la data de 18 mai 2022. De asemenea, față de intervenția prescripției răspunderii penale, Curtea a reținut că este inutilă examinarea motivului de apel vizând nivelul ridicat al pedeapsei aplicate. (Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori, decizia nr. 628 din 17 august 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti