Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Anca Mihăilescu: Femeile și bărbații trebuie în mod indiscutabil să fie egali în drepturi


21.09.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Anca Mihailescu

Anca Mihăilescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Anca Mihăilescu, MIHĂILESCU Legal, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Anca Mihăilescu: Cred că la această întrebare este mai bine este să răspundă cei care mă cunosc. Am auzit de multe ori spunându-se că sunt muncitoare și, probabil, că acesta este un aspect care m-a caracterizat o mare parte din ultimii 16 ani.

Aș mai putea spune că întotdeauna am încercat să nu sacrific calitatea în detrimentul altor factori cum ar fi aspecte financiare sau lipsa timpului. Sper că acest aspect mă definește. De asemenea, sunt convinsă că dacă ar crește numărul oamenilor care nu sacrifică aspectul calitatății, lucrurile s-ar îmbunătăți la nivelul întregii societăți.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Anca Mihăilescu: Implicarea multor femei este de multe ori nelimitată, mai ales în primii ani de carieră. Femeia, de multe ori, simte nevoia să demostreze, să dovedească că merită funcția primită.

Și este de înțeles. Eu câteodată spun că femeia trăiește de maxim 100 de ani, până atunci rolul nostru în societate era extrem de limitat, denaturat. Și atunci poate că încercăm să ne demostrăm nouă și, probabil, antecesoarelor noastre că noul nostru rol este bine meritat. Și, din păcate, probabil că încercăm să demostrăm și tuturor bărbaților care ne-au spus că nu se poate, chiar dacă aceștia au fost doar personaje la televizor sau chiar proprii noștri tați și frați. Adițional, ne luptăm și cu obstacole caracteristice femeilor, de la prejudecăți (care încă mai există la nivelul unor persoane, precum și în general la nivelul societății) la aspecte naturale cum ar fi sarcina și crescutul copiilor.

Bineînțeles, nu toate femeile sunt la fel, însă cred că cele de mai sus sunt valabile pentru multe doamne din profesia juridică, chiar dacă doamnele sunt mai mult sau mai puțin deschise în a vorbi deschis pe subiect.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Anca Mihăilescu: Cred că nu există o rețetă perfectă sau general universală aici. Știu un vers dintr-o melodie care sună cam așa „Would-things-be-easier-if-there-was-a-right-way, Honey-there-is-no-right-way”. Fiecare trebuie să își găsească sau își construiască propriul drum.

Poate totuși sunt lucruri clar greșite și mă gândesc la câteva în care m-am regăsit și eu în anumite momente ale vieții. Ce aș recomanda tuturor este să nu se scufunde total în niciun aspect al vieții, echilibru este vital. Prea multă muncă duce la suferința legată de viața personală și lipsa muncii duce la suferință legată de viața profesională. Și folosesc cuvântul suferință în mod voit, alte cuvinte nu cred că fac dreptate sentimentului.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Anca Mihăilescu: Sigur este unul dintre mediile apte să ofere acest lucru.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Anca Mihăilescu: Da, cu siguranță nu a fost. Însă această dezvoltare absolut superbă și mai mult decât necesară pare că are și unele dezavantaje, nu ar putea fi altfel probabil. Astfel, eu cred că rolul femeilor juriste este să îți exercite profesia cu onoare și profesionalism, însă și cu feminitate. Cred că este esențial ca femeia să nu își piardă energia feminină, omenirea în mod general și domeniul juridic în mod special are nevoie de această energie, ea reprezintă caldură și creație.

Ca să nu existe confuzie cu privire la cele de mai sus, eu cred că femeile și bărbatii trebuie in mod indiscutabil sa fie egali in drepturi insa nu cred ca suntem la fel, si nu cred ca trebuie sa incercam sa fim la fel.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Anca Mihăilescu: Nu, nu am avut un model, o persoană care sa fi ramas cu mine de-a lungul decadelor. Și nici nu cred că este productiv. Dacă suntem norocoși, ne schimbăm continuu și, ca atare, și oamenii care ne inspiră se schimbă și ei. Pe mine m-au inspirat diferite femei de-a lungul vietii, de la cântarete „nebune” care au ieșit îmbrăcate extravagant pe scenă și s-au rostogolit (Madonna în anul nașterii mele la MTV Music Awards – de neconceput pentru acea perioadă), actrițe în roluri mai puțin cuminti, avocate faimoase care au spart bariere peste bariere (un exemplu ar fi Joan Ruth Bader Ginsburg), personaje istorice iesite din comun cum au fost poate Regina Maria a României sau Regina Victoria a Marii Britanii (și de ce nu Cleopatra, personaj ce încî intrigă 2000 de ani mai târziu), la prietene care au reușit singure să iasă din cele mai negre găuri în care viața te poate arunca, să iasa într-un mod spectaculos, să se redescopere și să stralucească.

Și, poate că cel mai mult m-a inspirat bunica mea frumoasă, care, deși avea 4 clase, putea să facă cu mine matematica de clasa a 6-a, care a trecut prin razboi, foamete, pierderea unui copil și a soțului, denominarea din ’47 (care a dus, cum spunea ea, la „pierderea agonisirii unei vieți”), naționalizare, cooperatizare, însă a murit la 94 de ani cu spatele drept și fruntea ridicată, cu o mimică dură, însă, în același timp extrem de caldă, care m-a certat de multe ori, însă niciodată cu încărcătură negativă.

Cred că viața tuturor femeilor de mai sus trebuie sărbătorită. Eu sigur mă încarc cu energie de acolo, femei diferite, în contexte total diferite, pe unele poate nici nu le plac, însă îndrăzneala sau puterea lor sunt pur și simplu contagioase.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Anca Mihăilescu: Pe mine pandemia nu m-a afectat în mod direct nici profesional, nici personal. Sunt unul dintre cei norocoși aici. În mod indirect, cu toții cred că ne resimțim după această perioadă, care a pus o mare presiune socială.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Anca Mihăilescu: Umerii în spate, spatele drept și un zambet, poate ar trebui să ne aducem aminte în fiecare dimineață. 🙂

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Anca Mihăilescu: Eu mulțumesc!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro