Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Silvia Axinescu: Tot mai multe femei își găsesc locul în domeniul juridic și majoritatea performează excelent în profesia aleasă


22.09.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Silvia Axinescu

Silvia Axinescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Silvia Axinescu, Reff & Asociates, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Silvia Axinescu: Mediul juridic din România, spre deosebire de alte activități și zone ale societății care au rămas în continuare dominate tot de bărbați, încurajează puternic implicarea femeilor. De altfel, acest lucru se vede și în statisticile existente: de la un an la altul, tot mai multe femei își găsesc locul în domeniul juridic și majoritatea performează excelent în profesia aleasă. Subliniez însă că, la fel ca în orice altă activitate, competența ține mai mult de calificare, pregătire, capacitatea de adaptare și de colaborare în echipă decât de gen.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Silvia Axinescu: În dansul dintre profesional și personal, toți, atât femei cât și bărbați, încercăm să învățăm pașii și să ne coordonăm atât cu partenerii de viață cât și cu cei profesionali.

Cheia în ambele tărâmuri stă în crearea unui mediu colaborativ. Consider că nu trebuie să uităm că în toate rolurile pe care ni le asumăm în viață suntem întotdeauna înconjurați de persoane care își doresc să facă acest drum împreună cu noi.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Silvia Axinescu: Mediul juridic mulează gândirea unui om într-un mod profund, în sensul că ne oferă șansa de a inova și explora modalități tehnice de transpunere a relațiilor sociale, aspect care, desigur, este preluat de noi și în viața privată. Șansa de a gândi independent într-un mediu clar de reguli transpuse în cadrul normelor de drept, asigură premisele unei dezvoltări armonioase a gândirii critice, iar în cazul meu, și cred că și în cel al colegelor mele, acest aspect mi-a conferit o încredere suplimentară în forțele mele și în modul în care mi-am structurat viața, atât la nivel profesional, precum și la nivel personal.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Silvia Axinescu: Într-adevăr, experimentăm o perioadă în care rolul femeii în zona profesională este încurajat și văzut ca fiind extrem de important, mai ales în contextul în care în unele zone ale planetei se poartă încă discuții cu privire la statutul și libertățile acordate femeilor.

O femeie poate să aducă plus valoare în numeroase moduri, dar consider că empatia, pasiunea și fericirea asumării propriilor alegeri sunt cele trei elemente esențiale în „misiunea” noastră de a inspira restul lumii. Nu contează neapărat dacă tu, ca femeie, alegi să te dedici 100% profesiei, să fii o familistă convinsă ori încerci să îmbini cele două planuri. Câtă vreme faci totul cu sufletul deschis, alegi în cunoștință de cauză și ești fericită cu ceea ce ești, atunci înseamnă că ai câștigat.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Silvia Axinescu: Am întâlnit și am văzut multe femei de la care am avut ce învăța. Ar fi nedrept să mă opresc doar asupra unora, însă pot spune că femeile din familia mea, de la mama până la cele două bunici, au avut un rol determinant în formarea mea. Am apreciat mereu la femeile din jurul meu curajul, ambiția, puterea de muncă, pasiunea, știința de a comunica în orice situație, uneori chiar și puterea de sacrificiu.

Consider că dacă ne uităm bine lângă noi, dacă ne găsim răgazul să fim atenți la oamenii pe care îi întâlnim, avem întotdeauna câte ceva de învățat. Din felul lor de-a fi, din modul în care se raportează la viața de zi cu zi, din experiența lor, din valorile lor. Cum ziceam, trebuie doar să ne dăm timp să privim.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Silvia Axinescu: Perioada aceasta, pe care nimeni nu își imagina că o să ajungem să o trăim, a fost una de reconfigurare a rutinei de zi cu zi și totodată de redescoperire, de certificare a valorilor personale. Mi-am dat seama că nimic nu este veșnic și am înțeles cât de repede se poate clătina ce ai construit cu meticulozitate în atâția ani.

A fost o perioadă în care cele două planuri, cel profesional și cel personal, s-au amestecat adesea, mai ales pentru că am lucrat de acasă în majoritatea timpului. Mi-am reconfirmat în acest timp că familia reprezintă nucleul ființei mele.

Din punct de vedere profesional, am traversat o perioadă de reconfigurare a mecanismului de colaborare cu clienții și am fost plăcut surprinsă de apetitul și disponibilitatea acestora pentru explorarea unor soluții de automatizare și/sau tehnologizare a raporturilor noastre. Proiectele au fost mai curajoase, mult mai interesante și au presupus o apropiere mult mai personală, deși această apropiere a fost mai mult prin intermediul mijloacelor electronice.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Silvia Axinescu: Să fie mândre de ceea ce reprezintă, să fie fericite cu toate alegerile lor și să zâmbească mai mult în fiecare zi. Să fie conștiente că pot să facă tot ce își propun, că limitele există doar pentru a fi depășite și că niciodată nu este prea târziu pentru nimic.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Silvia Axinescu: Mulțumesc și eu, a fost o onoare și o bucurie!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro