Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti

Obiecție de neconstituţionalitate admisă ref. transferul din domeniul public al UAT în cel privat
21.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. administrativ, CCR, Drept constitutional, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 21 septembrie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a admis, după conexare, obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Guvern și de Președintele României și a constatat că Legea privind transmiterea unei părți dintr-un teren situat în orașul Teiuș, din proprietatea publică a orașului Teiuș și din administrarea Consiliului Local al Orașului Teiuș, județul Alba în proprietatea privată a orașului Teiuș și pentru modificarea Legii nr. 54/2018 privind transmiterea unui teren din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei Naționale de Căi Ferate ”C.F.R.” – S.A., în domeniul public al orașului Teiuș și în administrarea Consiliului Local al Orașului Teiuș, județul Alba este neconstituțională în ansamblul său, potrivit unui comunicat.

În esență, Curtea a reținut că transferul din domeniul public al unității administrativ – teritoriale în cel privat prin legea supusă controlului de constituționalitate, iar nu prin hotărâre a consiliului local aduce atingere art. 1 alin. (4) și (5), art. 61 alin. (1) și art. 120 alin. (1) din Constituție.

Pe de-o parte legea care reglementează un astfel de transfer este contrară art. 1 alin. (4) și art. 61 alin. (1) din Constituție deoarece este un act ce exprimă voința autorității legislative, emis într-un domeniu în care trebuia exprimată voința autorităților administrației publice locale.

Pe de altă parte, inexistența acordului unităților administrativ-teritoriale în ce privește transferul bunurilor din proprietatea publică a acestora în cea privată, dar și faptul că nu au avut posibilitatea să justifice încetarea uzului sau a interesului public local sunt de natură să aducă atingere art. 120 alin. (1) din Constituție.

De asemenea, legea supusă controlului menține soluția legislativă a art. 1 alin. (1) din Legea nr. 54/2018, respectiv transferul terenului din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unității administrativ-teritoriale prin lege, în dezacord cu jurisprudența Curții Constituționale în care s-a statuat că transferul din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale se face, prin hotărâre a Guvernului, la cererea consiliilor locale, ceea ce aduce atingere art. 61 alin. (1), art. 102 alin. (1) teza finală, art. 120 alin. (1) și art. 136 alin. (2) din Constituție.

De asemenea, este întemeiată și critica privind încălcarea art. 147 alin. (4) din Constituție, deoarece nu sunt respectate deciziile Curții Constituționale cu privire la interzicerea reglementării prin lege cu privire la un caz determinat.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti