Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Paula Săndulescu: Femeile sunt majoritare ca avocat, magistrat sau consilier juridic


23.09.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Paula Săndulescu

Paula Săndulescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Paula Săndulescu Head of Procurement Legal Office – OMV Petrom, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Paula Săndulescu: Eu mulțumesc pentru invitație. Te rog spune-mi Paula, așa mă simt bine. Cred ca ceea ce mă definește pe mine, în primul rând, este faptul că îmi place foarte mult ceea ce fac, practic avocatura cu pasiune, este ceea ce mi-am dorit de mică și mă consider o norocoasă pentru că am privilegiul să fac ceea ce am visat din copilărie. În al doilea rând, consider că este important să crești profesional în continuu (și nu mă refer aici la scara corporatistă, ci pur și simplu să înveți cât mai mult cât mai des), să lucrezi cu oameni care te stimulează să fii din ce în ce mai bună, să fii implicată în proiecte interesante – de aceea pentru mine contează și factorul mediului de lucru, adică unde lucrez, de ce oameni mă înconjur.

Pot spune foarte onest că să lucrez pentru OMV Petrom este o provocare în fiecare zi, iar a face parte dintr-o echipa atât de dinamică și unită și frumoasă sunt pentru mine aspecte de neînlocuit. Apoi sigur, cred că seriozitatea, perseveranța și autodisciplina sunt atribute obligatorii / vitale / absolut necesare pentru orice profesionist al dreptului. Și nu în ultimul rând inovativitatea, este foarte important în profesia noastră de avocat corporatist să cauți tot timpul soluții conforme din punct de vedere legal care să permită implementarea proiectelor managementului societății și să nu le blochezi planurile de afaceri semnalând numai riscuri pentru că în final orice activitate umană implică anumite riscuri iar a te concentra numai pe acestea ar bloca orice progres.

Alina Matei: Din experiența ta, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Paula Săndulescu: Din punctul meu de vedere, aș spune că din fericire, în România, implicarea femeilor în toate profesiile juridice nu este deloc limitată. Din contră, femeile sunt majoritare ca avocat, magistrat sau jurist și, cred eu, sunt, în general, profesioniști desăvârșiți ai dreptului. În acest sens este suficient să ne uităm, din punct de vedere statistic, la numărul adolescentelor care merg la Facultatea de Drept, al avocatelor membre în Uniunea Națională a Barourilor din România sau al magistratelor si juristelor care își desfășoară activitatea în domeniul juridic. Mă refer însă doar la țara noastră pentru că, deși nu cunosc la fel de bine ce se întâmplă în alte țări, sunt convinsă că sunt state în care situația femeilor nu este la fel de favorabilă și în care femeile mai au de luptat încă cu prejudecăți legate de rolul lor tradițional în societate.

De altfel pot spune și că, personal, de-a lungul carierei, singurele obstacole pe care le-am întâmpinat au fost situațiile juridice complexe cu care m-am confruntat și pe care sper le-am depășit cu soluții pe măsură, de multe ori alături de profesioniști deosebiți de la care am avut multe de învățat, atât din punct de vedere profesional cât și uman. Totodată, tot din experiență personală, pot spune că și în Departamentul Juridic al OMV Petrom, femeile sunt majoritare atât pe funcții de execuție cât și pe funcții de conducere.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Paula Săndulescu: Îmi place să cred că am devenit mai înțeleaptă cu vârsta. Dacă m-ai fi întrebat la începutul carierei, probabil aș fi spus că este ceva imposibil să fii și un profesionist de top și să ai și o viață personală împlinită. Standardele în consultanță sunt foarte ridicate iar în primii ani muncești foarte mult, dar și înveți pe măsură. În timp, cu cât te maturizezi și câștigi experiență, ajungi să înțelegi cum poți să îmbini viața profesională cu cea personală.

În plus, pentru mine a fost important că în 2009 am schimbat traiectoria și am trecut din consultanță în industrie, iar OMV Petrom m-a învățat întotdeauna să găsesc echilibrul necesar atât pentru a performa profesional cât și a avea satisfacții pe plan personal, poate și pentru că am avut în jurul meu exemplul nemijlocit al multor femei manager de top. Observându-le și pe ele dar și din experiența mea de până acum, consider că este foarte important să știi să impui anumite limite, să existe o demarcație clară între viața personală și cea profesională. Când ești la birou ești un profesionist, te concentrezi asupra problemelor pe care le ai de rezolvat și lași deoparte treburile personale dar și invers, nu permiți „biroului” să îți invadeze viața personală. Cu cât cele două laturi ale vieții noastre se întrepătrund mai mult (pentru că o separare absolută cred că e imposibil să existe, suntem totuși oameni), cu atât scad performanțele profesionale și apar mai multe frustrări în viața personală, atât la tine cât și la cei dragi care simt că le răpești ceva ce le aparține.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Paula Săndulescu: Din fericire da, sunt contemporană cu o perioadă reușită din acest punct de vedere. Avem norocul să trăim într-o societate și într-o epocă mai deschise decât oricare altele de până acum pentru că oamenii încep să înțeleagă că fiecare are dreptul de a face propriile alegeri pentru a-și căuta propria fericire, iar tot mai mulți încep să renunțe la prejudecăți. Bineînțeles că mai este de parcurs un drum lung până a atinge obiectivul unei acceptări depline a celuilalt, dar este important că se fac pași în această direcție. De altfel cred că mediul juridic este unul dintre cele mai potrivite din perspectiva libertății de a-ți urma propria cale pentru că este populat de oameni educați care au o mare deschidere față de drepturile și libertățile celorlalți inclusiv față de libertatea de exprimare a opiniilor. În plus, în mediul juridic avem și cunoștințele și instrumentele necesare pentru a lua măsurile potrivite, în special de ordin legislativ dacă este cazul, pentru a promova o egalitate reală de șanse între diferitele categorii umane.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Paula Săndulescu: Este adevărat că epoca în care trăim este cea mai bună epocă de până acum în care am putea trăi ca femei. Pe de altă parte, întotdeauna este loc de mai bine și de aceea consider că fiecare dintre noi ar trebui să profite de orice ocazie pentru a susține dezideratul egalității de șanse și pentru a schimba prejudecățile care, din păcate, încă mai există în anumite zone. Putem face acest lucru în primul rând prin exemplul personal, comportându-ne corect și moral, dând dovadă de înțelepciune și stăpânire de sine, încercând să facem bine și să aducem zâmbete celor pe care îi întâlnim zi de zi, încercând să îi facem să își dorească să fie din ce in ce mai buni și, bineînțeles, fiind chiar noi mai bune zi de zi, încercând în permanență să ne depășim limitele pentru că numai astfel putem evolua.

Alina Matei: Ai avut un model feminin care te-a inspirat de-a lungul timpului?

Paula Săndulescu: Nu am neapărat un model feminin anume pe care sa îl pot nominaliza. Admir și mă inspiră toate femeile puternice care reușesc să găsească echilibrul între viața personală și cea profesională, femeile care reușesc să deschidă drumuri și să dărâme prejudecăți demonstrând că și noi putem excela în profesii care până de curând erau rezervate doar bărbaților. Datorită eforturilor lor consider că am ajuns ca astăzi să trăim, așa cum spuneai și tu, în cea mai favorabilă perioadă istorică din perspectiva dezvoltării și libertății de exprimare a femeilor.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru tine, din punct de vedere personal și profesional?

Paula Săndulescu: Deși știu că pentru mulți epoca Pandemiei a fost o perioada dificilă, în ceea ce mă privește, aceasta a fost o perioadă de redescoperire a unui nou mod de lucru, colaborare și deschidere. Am învățat să prețuiesc lucruri pe care înainte nu le apreciam suficient, precum interacțiunea umană, posibilitatea de a sta față în față și a savura o cafea cu prietenii sau colegii ori chiar posibilitatea de a merge la cumpărături sau la o simplă plimbare prin magazine.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Paula Săndulescu: Doamnelor, bucurați-vă de profesia voastră! Indiferent dacă sunteți judecător, procuror, avocat sau consilier juridic, avem toate o profesie minunată care ne poate aduce multe satisfacții prin provocările intelectuale pe care ni le oferă zi de zi dar și prin posibilitatea de a ajuta alți oameni și de a ne aduce propria contribuție pentru binele semenilor noștri și al societății în ansamblul ei.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Paula Săndulescu: Mulțumesc pentru această oportunitate! 😊

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro