Dreptul securităţii sociale

Marcel Boloș: Pensiile speciale există în toată Uniunea Europeană
22.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul securitatii sociale
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 21 septembrie 2022, Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene, finalul ședinței de guvern, a declarat: „Să știți că România nu se poate comporta ca o țară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țara din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc, ca să fim, poate, printre puținele – dacă nu chiar singura țară din Uniunea Europeană – care să le eliminăm. Aici trebuie căutată o soluție de mijloc și gândit un mecanism care să fie unul echilibrat. Nici să cădem în extrema aceea în care, să zicem, pensiile speciale sunt eliminate, ci, dimpotrivă, cred eu că o cale de mijloc e necesară ca să ieșim din acest impas. Bunăoară, prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanța între conținutul jalonului și prevederile din legislația națională. Pentru că, așa cum arată acum decizia Comisiei Europene, noi, ca stat membru, putem să spunem: este conținutul jalonului cu pensii speciale? Da, dar noi asta în legislația națională nu avem. Noi avem pensii ocupaționale, avem pensii de serviciu. Și acesta este primul lucru pe care trebuie să-l limpezim cu Comisia și, desigur, cum v-am spus, e foarte important ca această discuție la nivel politic să existe, ca să se transmită că această problemă este una de importanță națională. Problema pensiilor, în special, este de importanță națională și nu putem să avem o conduită care să ne ducă în rândul statelor membre, fiind unicat cu eliminarea pensiilor speciale. Nu cred că este de bun augur, adică nu cred că un guvern din Uniunea Europeană sau, să zic, un parlament din Uniunea Europeană ar lua o astfel de decizie.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti