Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

UE condamnă „referendumurile” ilegale ale Rusiei în regiunile Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijia. UPDATE: Poziția României și a unor state membre UE
03.10.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Război Ucraina
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 30 septembrie 2022, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a semnat Declarația comună privind pseudo-referendumurile organizate de Federația Rusă în teritoriile ocupate din Ucraina, potrivit unui comunicat.

Documentul condamnă atât așa-zisele referendumuri organizate de Federația Rusă în regiunile temporar ocupate din Ucraina, cât și continuarea războiului de agresiune, lansat în mod neprovocat și injust, de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

***

Miercuri, 28 septembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a publicat declarația Înaltului Reprezentant, în numele UE, privind „referendumurile” false ilegale ale Rusiei în regiunile Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijia: „Uniunea Europeană condamnă în termenii cei mai fermi „referendumurile” false ilegale desfășurate în părți din regiunile Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijia din Ucraina, ocupate în prezent parțial de Rusia. UE nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată aceste „referendumuri” ilegale și rezultatele lor falsificate și nici vreo decizie luată pe baza acestui rezultat și îndeamnă toți membrii Organizației Națiunilor Unite să facă același lucru. Prin organizarea acestor „referendumuri” false ilegale, Rusia urmărește să schimbe cu forța frontierele recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, ceea ce constituie o încălcare clară și gravă a Cartei ONU. Rezultatul acestora este nul și neavenit și nu poate produce niciun efect juridic.

„Referendumurile” false ilegale ale Rusiei nu au legitimitate și încalcă flagrant dreptul internațional, precum și obligațiile internaționale ale Rusiei. Acestea au fost organizate în timp ce Rusia poartă un război de agresiune împotriva Ucrainei și vizează anexarea de către Rusia a teritoriilor ocupate ale Ucrainei. Ele încalcă Constituția Ucrainei și independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

În plus, „referendumurile” false ilegale ale Rusiei în Ucraina au avut loc în contextul unor abuzuri generalizate și sistematice ale drepturilor omului, precum și al intimidării cetățenilor ucraineni de către Rusia și de către autoritățile sale desemnate ilegal în teritoriile ucrainene ocupate. Prin urmare, aceste „voturi” ilegale, desfășurate sub presiune și în grabă, nu reprezintă expresia voinței libere a locuitorilor din aceste regiuni ale Ucrainei. UE salută curajul rezidenților ucraineni care s-au opus „referendumurilor” și continuă să reziste ocupației ruse.

Toți cei implicați în organizarea acestor „referendumuri” false ilegale, precum și cei responsabili de alte încălcări ale dreptului internațional în Ucraina vor fi trași la răspundere. În acest sens, vor fi prezentate măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei.

UE rămâne neclintită în ceea ce privește sprijinul său pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și solicită Rusiei să își retragă imediat, complet și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei. În conformitate cu Carta ONU și cu dreptul internațional, Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recupera controlul deplin asupra teritoriului său și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. UE și statele sale membre vor continua să sprijine eforturile Ucrainei în acest scop, atât timp cât este necesar.”

***

Miercuri, 28 septembrie 2022, Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității poziția României privind așa-zisele „referendumuri” organizate în regiunile ucrainene ocupate de trupele ruse: „România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor „referendumuri” desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea și sprijinul nemijlocite ale forțelor de ocupație ruse, ale căror rezultate finale au fost anunțate astăzi.

România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

Prin organizarea acestor așa-zise „referendumuri”, Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii și securității în lume. Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internațională.

În Rezoluția cu privire la „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată cu o majoritate covârșitoare la 2 martie 2022, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câștig teritorial realizat prin folosirea forței sau amenințării cu forța nu poate fi recunoscut ca legal.

Astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Kremlinului de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmărește schimbarea prin forță a granițelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similare.”

***

Joi, 22 septembrie 2022, Consiliul Uniunii Europene a publicat declarația Înaltului Reprezentant, în numele UE, privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei: „Uniunea Europeană condamnă în termenii cei mai fermi cu putință cea mai recentă escaladare de către Rusia a agresiunii sale ilegale, neprovocate și nejustificate împotriva Ucrainei. În pofida numeroaselor apeluri din partea comunității internaționale la adresa Rusiei de a-și opri imediat agresiunea militară împotriva Ucrainei, conducerea rusă a hotărât, din păcate, altfel. La 21 septembrie, Rusia a ales o cale a confruntării anunțând o mobilizare parțială în Rusia, sprijinind organizarea de „referendumuri” ilegale în teritoriile ucrainene ocupate în prezent de Rusia și amenințând din nou cu utilizarea armelor de distrugere în masă.

UE condamnă din nou cu fermitate maximă planurile de organizare de „referendumuri” ilegale care vizează anexarea de către Rusia a unor părți din regiunile Donețk, Herson, Luhansk și Zaporijia – zone din Ucraina ocupate în prezent de Rusia. Aceste „referendumuri” ilegale reprezintă încă o încălcare flagrantă a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și o încălcare gravă a Cartei ONU.

Acțiunile Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa și în întreaga lume și au consecințe grave la nivel mondial, sub forma creșterii insecurității alimentare și a prețurilor energiei. UE își reiterează apelul adresat Rusiei de a respecta principiile Cartei ONU și de a-și schimba aceste planuri ilegale. Rusia, conducerea sa politică și toți cei implicați în organizarea acestor „referendumuri”, precum și în alte acte care încalcă dreptul internațional și dreptul internațional umanitar în Ucraina vor fi trași la răspundere. Cât mai curând posibil se vor prezenta, în coordonare cu partenerii noștri, măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei. UE și statele sale membre nu vor recunoaște niciodată, pentru aceste zone, vreun alt statut decât acela de zone care fac parte din Ucraina și vor continua să sprijine eforturile Ucrainei de a-și restabili integritatea teritorială, cât timp acest lucru va fi necesar.

În conformitate cu Carta ONU și cu dreptul internațional, Ucraina își exercită dreptul legitim de a se apăra împotriva agresiunii Rusiei pentru a recupera controlul deplin asupra teritoriului său și are dreptul de a elibera teritoriile ocupate în interiorul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Salutăm curajul și succesele forțelor armate ucrainene din cadrul actualei contraofensive. Vom continua să sprijinim eforturile acestora prin furnizarea de echipamente militare cât timp va fi necesar.

Pe lângă suferința imensă pe care a provocat-o poporului ucrainean prin agresiunea sa, Rusia a ales să extindă costurile războiului său și asupra populației ruse, prin mobilizarea parțială.

Menționarea armelor nucleare nu afectează hotărârea noastră fermă și unitară de a susține Ucraina și sprijinul nostru cuprinzător pentru capacitatea acesteia de a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea atât timp cât este nevoie. În plus, UE își reafirmă angajamentul de a sprijini în continuare reziliența partenerilor estici și din Balcanii de Vest.

UE rămâne neclintită în ceea ce privește sprijinul său pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și solicită Rusiei să își retragă imediat, complet și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei din cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional ale acesteia.”

 

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti