Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ » Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
ÎCCJ. Jurisprudenţă curentă

ÎCCJ. Achitat în fond, condamnat în apel. Respingere recurs în casație
26.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nu poate constitui motiv de recurs (art. 438 alin. 1 pct. 7 din C. proc. pen.) faptul că inculpatul a fost achitat în fond pe baza expertizei tehnico-științifice și a înregistrării ambientale, iar în apel a fost condamnat la închisoare pe baza doar a declarațiilor de martori propuși de partea vătămată (”martorii E. şi F. se aflau într-o relaţie profesională cu persoana vătămată nu constituie, în aprecierea Curţii, contrar celor susţinute de prima instanţă, un motiv care să facă să planeze asupra acestora vreo suspiciune de părtinire şi de lipsă de sinceritate. De asemenea, între declaraţiile celor doi martori apar unele diferenţe/contradicţii, însă Curtea a constatat că acestea sunt rezultatul perceperii diferite a evenimentelor şi că nu poartă asupra unor elemente esenţiale ale cauzei, ambii afirmând că inculpatul, intenţionat, a acroşat autoutilitara în care se aflau, cu buldoexcavatorul şi a proiectat-o în şanţ.”) și a declarației părții vătămate. Motivul: nu mai pot fi analizate de către instanţa de recurs în casaţie: starea de fapt reţinută în cauză, concordanţa acesteia cu probele administrate sau modul de administrare şi de apreciere a probatoriului. (Decizia nr. 9/RC din 18 ianuarie 2022, pronunțată de Secţia penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti