Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Mona-Lisa Neagu: Femeile din drept nu au avut nevoie de egalitatea de gen pentru a arăta ce pot
27.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mona-Lisa Neagu

Mona-Lisa Neagu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Mona-Lisa Neagu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Mona-Lisa Neagu: Dorința de a fi mai bună cu fiecare zi pe care o petrec la bară, alături de clienții pe care îi reprezint. Consider că încrederea acordată de aceștia mă obligă la responsabilitatea perfecționării permanente.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Mona-Lisa Neagu: Cunosc ambele tipuri de persoane, cele angajate plenar în profesie sau cele cu anumite limitări autoimpuse, însă fiind adepta echilibrului în toate, cred cu tărie că tempoul profesional trebuie armonizat cu prioritățile de natură familială. La urma urmei, fără cei dragi nouă, cei care ne susțin și ne înțeleg, noi nu am putea consuma atâta energie, ori fără acel „acasă” unde să ne încărcăm și să ne echilibrăm.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Mona-Lisa Neagu: Întâi de toate aș spune că cele două ar trebui atent separate, astfel că sub nicio formă nu trebuie să „duci” acasă problemele clienților, tot așa cum nici atunci când ești alături de clienți nu trebuie să lași emoțiile de acasă să te influențeze, fie ele pozitive ori negative. De altfel, noțiunea de „profesionist” nu trebuie să ne transforme în niște roboței lipsiți de empatie, ci în persoane responsabile, indiferent că purtăm robă ori rochia preferată. 🙂

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Mona-Lisa Neagu: Ba bine că nu! Unde altundeva putem noi verbaliza mai bine în fața bărbaților, dacă nu în instanță, unde forța argumentului primează în fața argumentului forței? Și apoi, femeile din drept, femeile pompier, femeile polițist și multe alte surate de-ale noastre nu au avut nevoie de egalitatea de gen pentru a arăta ce pot.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Mona-Lisa Neagu: Ai absolută dreptate! Nivelul de emancipare de azi ne oferă privilegii de neconceput în urmă nu cu multă vreme. Să nu uităm că femeile au dobândit dreptul de vot în Elveția abia în anii ’70, ceea ce ne arată cu adevărat unde am ajuns azi. Vorbind însă despre consecințele pe care le produce faptele noastre, da, fără îndoială, femeile juriste trebuie să aibă un rol semnificativ în conștientizarea tuturor cu privire la implicațiile acțiunilor întreprinse. Mișcarea „ME TOO”, spre exemplu, a fost hârtia de turnesol care a relevat o stare de fapt preexistentă în lumina showbiz-ului american de decenii! Cu toții am aflat stupefiați cum în America, națiunea campioană a libertății și liberalismului, femeile erau abuzate de figuri proeminente ale industriei cinematografice. Oare câte situații aflate la limita legalității sau dincolo de ea nu se petrec azi și în România? Însă sentimente de rușine ori teama de oprobiul și prejudecățile opiniei publice, nu obligă victimele violențelor să prefere suferința în anonimat?

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Mona-Lisa Neagu: Aș spune că mai multe chiar. M-au impresionat de mică acele femei care se remarcă prin distincție și tărie de caracter, indiferent cât de hidos sau gălăgios este cenușiul din jur. O profesoară dăruită cu har și stăruință, o doctoriță pricepută și imună la tentații materiale, o actriță plină de sensibilitate, da, modelele sunt printre noi și trebuie să le recunoaștem și să le prețuim ca atare.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Mona-Lisa Neagu: Lipsită de ruj pentru o lungă perioadă de timp, ha, ha! 🙂 Lăsând gluma la o parte, am așteptat să se termine mai repede, încercând, totodată, să valorizez cât mai bine timpul petrecut în afara practicii judiciare. Am citit mult, am gătit mai des decât o făceam înainte de pandemie (nu neapărat mai bine, aș recunoaște…), m-am uitat la producții TV și am descoperit ce view frumos am de pe acoperișul casei. Profesional, însă, a fost o perioadă anostă aș spune, limitările sanitare impuse de stările succesive de necesitate/alertă obligându-mă la prudență și reținere.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Mona-Lisa Neagu: Nu renunțați la darurile cu care suntem înzestrate, de dragul de a demonstra că suntem (cel puțin) la fel de puternice precum bărbații! Verbul este cu atât mai puternic dacă este articulat de pe tocuri ori rânduit de niște degete cu oje pastelate. 🙂

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Mona-Lisa Neagu: Cu drag, vă mulțumesc și eu!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti