Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Procuror Alexandra Tomescu: Copiii nu au nevoie de părinți pentru a sesiza un abuz sexual comis asupra lor
27.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Procuror Alexandra Tomescu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, procuror specializat în investigarea infracțiunilor de abuz sexual cu victime minore, și Mihaela Chiper, preşedinte al Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, au fost invitatele Adrianei Nedelea în emisiunea (AUDIO) „Piața Victoriei” la Radio Europa FM.

Din declarațiile celor două invitate (credit foto Mihaela Chiper) am reținut următoarele aspecte esențiale legate de problematica, specificitatea și dificultățile pe care le presupune investigarea infracțiunilor de abuz sexual cu victime minore:

Procuror Alexandra Tomescu: Ar fi bine să putem face un profil al agresorului. Eu o să vă vorbesc în special din dosarele mele, ce am observat că ar fi foarte des întâlnit. Din start vă spun că nu se poate face un astfel de profil, ceea ce vă pot spune este că într-adevăr sexul masculin predomină ca autor în astfel de infracțiuni, dar asta nu înseamnă că persoanele de sex feminin nu sunt eventual participanți sau poate coautori sau complici. Pe de altă parte, ca vârstă sunt începând cu preadolescenți – ca autori mă refer – care nu răspund penal, poate au 12-13 ani, și încheiem cu vârsta a treia – nu poți spune că ești pedofil un an, doi sau o zi sau două. (…)

Ceea ce contează este că cei mai mulți agresori sexuali (…) ori sunt din familie, ori din cercul apropiat al familiei. De regulă, încearcă să câștige încrederea persoanei vătămate. De multe ori se dezvoltă relații între ei și, astfel, infracțiunea fie capătă o formă continuată, fie devine un concurs: dacă se distanțează în timp actele de agresiune. Ideea este că noi ne-am obișnuit să credem sau să vedem un autor a violului ca fiind un om rău, violent, dar nu se întâmplă așa de regulă. Ei au un comportament foarte frumos cu victima. (…)
Sunt blânzi, înțelegători, uneori ocupă rolul unui părinte. Deci ei, practic, se arată interesați de victimă, de cele mai multe ori. De aceea unele dintre victime cumva le caută și circumstanțe atenuante. Uneori chiar au încercat să mă mintă în apărarea autorilor decât să fabuleze întâmplări. (…)

Este foarte important să fim sesizați din timp pentru că și acest lucru [nesesizarea la timp] poate să ducă la încurajarea acțiunilor lor. Este evident că atât timp cât observă că (…) 2-3 ani nu s-a întâmplat nimic, nu au fost reclamați, nu au fost chemați nici la parchet, nici la poliție, este clar că ei [vor crede că] nu vor fi descoperiți niciodată și (…) există și această preconcepție că nu există dovezi. Se pot face probe și (…) tocmai această audiere este piesa centrală (…) dacă este făcută așa cum trebuie (…). (…)
De cele mai multe ori, abuzurile sunt sesizate chiar de către cei de la DGASPC pentru că în cadrul ședințelor de consiliere copiii, după ce prind puțină încredere în psihologul cu care discută, reclamă abuzuri care s-au petrecut poate și acum un an, doi, zece. (…)

[Părinții nu-și cred copiii] pentru că, probabil, așa am fost învățați cu gândirea aceasta că aceștia mint tot timpul și, pe de altă parte, poate că este și un mijloc de a se autoapăra. Le este și teamă să afle că ceva s-a putut întâmpla pentru că evident că noi suntem principalii protectori ai copiilor noștri. Atunci când se întâmplă lucrul acesta cumva te simți și vinovat. Mai ales că de regulă se întâmplă în cercul apropiat al familiei sau în familia nucleară, deci se poate întâmpla să afli așa ceva și parcă nu vrei să crezi, probabil. (…)

Cele două premise ale unui dosar bine instrumentat sunt, în primul rând, sălile de audiere și apoi oameni specializați ca să poată să facă o audiere de calitate (…) să cunoști acest protocol foarte bine și să ai o sală de audiere pentru că, dacă ați observat cum decurge o audiere clasică – vii la poliție sau vii la parchet și tu vorbești și după ce ai vorbit se tehnoredactează sau se redactează declarația ta. Și atunci este posibil să scapi foarte multe detalii, să reformulezi lucrurile, să se producă o fractură între ceea ce tu ai spus sau au intenționat să spui și ceea ce se consemnează și de aceea sălile acestea au o mare importanță. (…)

Copiii nu au nevoie de părinți pentru a sesiza un abuz (…). Eu vorbesc despre București – nu pot să știu ce se întâmplă la un post de poliție de la țară. (…) Adică au fost cazuri și au povestit despre abuz. În cazul acesta, fie se cheamă celălalt părinte, dacă nu este și el parte a abuzului, fie este chemat un reprezentant de la DGASPC, deci se poate.

Mihaela Chiper: La nivel internațional, toate statisticile pe care noi le urmărim arată că sunt mai mulți copii care mint în privința inexistenței abuzului decât cei care mint cu privire la existența unui abuz. Sunt mult mai mulți copii care protejează pe agresori în astfel de circumstanțe decât cei care ar putea fabula cu privire la existența unui astfel de abuz. Și aici este lupta majoră pe care trebuie s-o ducem (…) reacționăm destul de prost în acest moment pentru că intrăm în panică, pentru că nu știm cui să adresăm această problemă – ea trebuie adresată procurorilor – orice suspiciune de abuz sexual trebuie să facă obiectul unui dosar penal. Și în al doilea rând, lucrul important este să nu considerăm – așa cum vedem în reportajele de la televizor despre un criminal în serie – că „a fost un băiat foarte de treabă”, în cazul pedofililor, agresorilor sexuali, același comportament este real pentru că este un om în neregulă, un psihopat. Este o persoană care va mima un comportament normal și va mima o conduită firească în comunitate. Dincolo de ușă, dincolo de ferestrele casei lui este stăpân absolut.

EMISIUNEA integrală:

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti