Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Gabriela Scutea: DNA reprezintă o aspirație a societății noastre pentru buna funcționare a statului de drept
27.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 27 septembrie 2022, Gabriela Scutea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la evenimentul care marchează împlinirea a 20 de ani de activitate a Direcției Naționale Anticorupție, a declarat: „Vă adresez mulțumiri pentru readucerea în prim plan a reușitelor, a provocărilor întâmpinate de DNA, a momentelor în care energia procurorilor a fost împinsă mai departe de celebrul slogan: DNA – să vină să vă ia! Încrederea societății este atașată misiunii DNA și ideii de bine și bunăstare pe care această instituție trebuie să o protejeze.

În mod realist și rațional vedem sensul mesajelor centrate pe „mai bine, mai mult, mai rapid” nu ca o critică a activității unei instituții de acest nivel, ci în sensul menținerii ritmului la fel cu dinamica socială.

Din 2005, de la integrarea PNA în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație si Justiție, competența DNA definită în art. 13 a fost modificată de 13 ori, plus Regulamentul privind Parchetul European. Aceasta a însemnat că efectul s-a produs în 2 locuri: la DNA și la parchetele nespecializate, pentru care primirea unor cauze cu o complexitate mai ridicată și, în mod cert, cu un volum de cercetări mai amplu a influențat major celeritatea procedurilor.

Rețin, din perspectiva reglării politicilor publice, constatările tematice cuprinse în mai multe rapoarte de activitate ale DNA. Corupția nu ar fi posibilă fără vulnerabilități la nivelul administrației. Termenul „control” se regăsește în OUG nr. 43/2002 de 9 ori, acesta exprimând unul din elementele care fac administrația să livreze servicii de calitate către cetățeni.

DNA reprezintă o aspirație: a societății noastre pentru buna funcționare a statului de drept. A colegilor procurori pentru o carieră dinamică. A polițiștilor pentru un mediu de lucru performant. Când mă refer la competitivitate judiciară, am în vedere pe colegii noștri care în dezbaterile din sala de judecată sunt nu de puține ori 1 procuror față de cel puțin 2 avocați de prestigiu ai unui inculpat.

Recent am comentat rezultatele activității MP și segmente din activitatea DNA. În exercitarea rolului legal, am permanent schimburi de opinii cu procurorul-șef al Direcției atunci când – din exterior – o sancțiune apare prea moderată și dacă este cazul promovării căilor de atac. În materia combaterii corupției, trebuie să ajungem la imprimarea percepției: crime does not pay!

Politicile Uniunii Europene se adresează în cea mai mare măsură și cu cele mai avansate mijloace combaterii corupției și criminalității organizate. Corupția este transnațională și viteza de reacție a organelor judiciare, mijloacele compatibile angajate în diferite jurisdicții sunt cheia investigării eficiente a cauzelor.

DNA este a noastră, a României. Modelul de organizare: procurori, polițiști, specialiști la un loc dă forță instituției și este inspirant pentru alte state, cu care DNA menține relații deschise de cooperare.

Nicio altă instituție nu are ancore atât de puternice în dispoziții convenționale, pentru asigurarea independenței și pentru concentrarea pe eficiență. Spiritul instituției, în perioada dificilă 2017-2018, a fost unul pătrunzător, concentrat, vocal – atât cât statutul ne permite.

Am depășit 2 ani de pandemie și suntem la granița unui război. Doresc să închei cu un citat din Biblie, dincolo de noi și de timpuri:

„Ferice de cei ce păzesc Legea, de cei ce înfăptuiesc dreptatea în orice vreme!”

Vă mulțumesc.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti