Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Marieta Safta: Femeile ”au cucerit”, practic, unele profesii juridice
28.09.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Marieta Safta

Marieta Safta

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă profesor Marieta Safta, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Marieta Safta: Vă mulțumesc și eu pentru invitație, proiectele JURIDICE sunt întotdeauna remarcabile, ca și pasiunea oamenilor care lucrează la realizarea lor.

Răspunzând acestei întrebări, aș spune, în primul rând, curiozitatea intelectuală. Fiecare zi este o nouă oportunitate să citesc, să explorez, să învăț, să gândesc sau să particip la noi proiecte. Și cred că sunteți de acord că în domeniul juridic este mereu ceva nou de învățat și de explorat. Aș adăuga seriozitatea, dorința de a construi și transmite la rândul meu ceea ce am avut șansa să dobândesc ca experiență profesională de-a lungul timpului, la Curtea Constituțională, la Ministerul Justiției, în foruri internaționale precum Comisia de la Veneția (Consiliul Mixt pentru Justiție Constituțională), alte structuri ale administrației publice, în calitate de cadru didactic. Chiar discutam cu cineva zilele acestea cât de prețioasă este această experiență, și cum este importantă pentru ceilalți ”ușa” deschisă ”din interior” pentru cunoașterea instituțiilor și procedurilor jurisdicționale de exemplu. Și îmi mai amintesc de cuvintele unuia dintre remarcabilii profesori pe care i-am întâlnit, care spunea despre munca sa de excepție că își dorește să fie un ajutor, o mână întinsă sau un umăr de sprijin pentru tinerii cercetători, ca să nu o ia chiar ”de la început”, ci să se folosească și de truda sa, pentru că poate astfel vor face mai mulți pași, sau vor înainta mai repede pe drumul cunoașterii. Cum ar fi să o luăm iar și iar, cu fiecare generație, chiar ”de la început”? ”Creștem” pe ”umerii” celor care au gândit, muncit, studiat, creat înaintea noastră.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Marieta Safta: Implicarea profesională depinde, în sens larg, atât de fiecare dintre noi, cât și de cei din jur, așa încât putem vorbi de limite din ambele puncte de vedere. Depinde de fiecare dintre noi să identificăm acel spațiu profesional în care să ne dezvoltăm și să creștem, să construim la un moment dat fără a fi sufocați de limite pe care să nu le putem gestiona. Și cred că această constatare este valabilă deopotrivă pentru femei și pentru bărbați, inclusiv în privința exercitării profesiilor juridice. În România nu văd limite profesionale care aibă legătură cu acest criteriu, inclus de Constituție între cele care pot genera discriminări. De altfel, femeile ”au cucerit”, practic, unele profesii juridice. Să ne uităm la numărul covârșitor al femeilor judecător, inclusiv la conducerea instanțelor. Să ne uităm la numărul colegelor mele magistrați-asistenți ai Curții Constituționale sau la magistrații asistenți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Și în alte profesii juridice numărul femeilor a crescut, de asemenea. Nu cred că mai sunt tabu-uri în România sub acest aspect (discriminare pe bază de gen) în privința accesului sau asigurării exercitării profesiilor juridice, ceea ce constituie o evoluție remarcabilă, dacă ne raportăm la trecut sau la experiența altor state și culturi, unde egalitatea femeilor şi bărbaţilor pare o utopie. În ce ne priveşte este, cum spuneam, o chestiunea de opțiune și de identificare a spațiului profesional, cu raportare la diverse elemente pe care fiecare le evaluăm, care țin de fiecare dintre noi, indiferent de sex.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Marieta Safta: Nici nu știu cât mai putem vorbi de ”filtre” în sensul întrebării dvs. în această zonă, pentru că ceea ce numiți sau numim ”roluri” s-a îndepărtat în timp de la accepțiunea tradițională. Ani de-a rândul, la cursul de drept constituțional, fac un exercițiu cu studenții viitori juriști, care îmi permite să văd evoluția concepției tinerilor în privința egalității de gen. La capitolul dedicat drepturilor fundamentale, analizând principiul egalității și înainte de a prezenta jurisprudența CCR/CEDO/CJUE relevantă, adresez o întrebare referitoare la vârsta de pensionare pentru femei și bărbați: ar trebui să fie aceeași sau vârste diferite și de ce. Dacă o bună perioadă de timp se nășteau dezbateri aprinse – și paradoxal (sau nu) băieții erau cei care militau pentru o vârstă mai redusă de pensionare pentru femei (care trebuie ocrotite, au sarcini specifice etc), în ultimii ani viziunea comună este pentru un tratament egal în privința vârstei de pensionare. Iar răspunsul tinerilor vine firesc, încât pare că întrebarea este anacronică. Așa cum femeia este mamă, bărbatul este tată, iar sarcina de îngrijire a copilului și responsabilitățile aferente sunt aceleași; așa cum femeile sunt iubite și bărbații sunt iubiți; deopotrivă femeile și bărbații contribuie la realizarea sarcinilor casnice… Sigur că mai avem mult până când în toate mediile culturale se va percepe astfel egalitatea de gen (de roluri sociale), dar cred că lucrurile s-au schimbat și se schimbă continuu sub acest aspect. Din nou, depinde de fiecare dintre noi să depășim și să contribuim la depășirea unor bariere ale prejudecăților. Nu trebuie să rămânem pradă lor, ci să conștientizăm, să gândim și să ne comportăm în acest spirit al egalității, al șanselor egale, în sensul respingerii ca fiind inacceptabilă orice discriminare, orice privilegiu sau pretins ascendent al unui sex față de altul. Iar aici EDUCAȚIA, prin învățământul de toate gradele trebuie să contribuie fundamental. Desigur că și justiția, și în special justiția constituțională sunt esențiale în procesul de conștientizare și de realizare efectivă a principiului egalității indiferent de sex.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Marieta Safta: Cred că în România există, în principiu, aceleași premise de carieră în profesiile juridice, deopotrivă pentru femei și pentru bărbați. Oportunitățile de angajare, numire, promovare și de ce nu și piedicile, țin de factori care sunt aplicabili în egală măsură femeilor și bărbaților. Desigur, dacă începem să coroborăm acești factori, vom identifica probabil că este mai greu accesul, în sine, la educație, al femeilor în unele medii culturale. Dar aceasta nu este o problemă specifică accesului în profesiile juridice în România, așa încât nu cred că își găsește loc de analiză aici.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Marieta Safta: Cum spuneam, ține de fiecare dintre noi să ne comportăm astfel încât feminitatea sau masculinitatea să nu constituie un criteriu profesional. Ține și de noi să reacționăm dacă identificăm o discriminare sub acest aspect. Ține și de noi să învățăm copiii noștri și studenții, elevii noștri, că nu este acceptabilă discriminarea. Aș sublinia, totodată, că trebuie să fim atenți să nu facem confuzii, adică să nu interpretăm principiul egalității în mod formal. Vorbim de egalitate de tratament juridic în situații egale, în cazul nostru de exercitare a aceleiași profesii (condiții de acces, de lucru, remunerare, etc). Egalitate în profesie nu înseamnă să renunțăm la feminitate sau masculinitate, egalitatea nu înseamnă uniformitate sau uniformizare. Ar fi tare trist să fim egali în acest mod, să ne pierdem identitatea. Nu știu aici cum stăm cu educația și percepția publică. Egalitatea de gen – și îmi amintesc o decizie de referință a Curții Constituționale la care am avut bucuria să lucrez, este o pledoarie pentru respectarea identității fiecăruia dintre noi, pentru eliminarea prejudecăților, a unor ”roluri” sociale prinse de oameni ca niște etichete: femei/bărbați, feminin/masculin și ce ar fi potrivit să facem din punct de vedere profesional sau personal. Cred că la acest capitol mai este mult de lucrat, de depus eforturi și de a educa, să dispară aceste etichete.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Marieta Safta: Am întâlnit oameni luminoși, femei sau bărbați, am învățat de la fiecare, sunt norocoasă că am avut această șansă. Cred că putem fi fascinați în egală măsură de mintea și/sau sufletul unei persoane indiferent dacă este femeie sau bărbat. Nu pot spune că am avut un model în sine, ci că am învățat și învăț de la oamenii pe care îi întâlnesc, deopotrivă din întâmplările mai bune sau mai puțin bune. Cineva îmi mărturisea zilele trecute că, odată cu înaintarea în vârstă (domnia sa având o frumoasă vârstă) iubirea de oameni a crescut în sufletul său. Și mă gândeam, cred că i-am și spus-o, că a mers pe drumul cel bun pentru că, probabil, ca noi toți, și acea persoană nu a fost scutită de încercările vieții. Iubirea de oameni cred că este o trăsătură comună oamenilor pe care i-am numit luminoși și care mi-au îmbogățit și îmbogățesc viața.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Marieta Safta: În plan profesional, după un proces de adaptare (îmi amintesc, de exemplu, puternica reticență de a desfășura cursuri online pe care am simțit-o inițial), am încercat și cred că am reușit să valorific oportunitățile pe care tipul de comunicare la distanță dezvoltat în pandemie l-a oferit. Am participat la multe evenimente, am dezvoltat colaborările (mai ales internaționale), m-am implicat în proiecte noi la care poate nu m-as fi gândit în condiții obișnuite. În plan personal … îmi amintesc întâlnirea cu o bună prietenă după veșnicia distanțării sociale…la un moment dat am constatat amândouă efervescența oarecum exagerată a comunicării, de parcă voiam să recuperăm. Îmi amintesc, de asemenea, primul curs în format fizic după aceeași perioadă…sala de curs plină, eu începând să vorbesc și studenții care intrau și tot intrau în sală, care a devenit neîncăpătoare. Ne-am mutat în Aula Universității și am ținut cursul acolo. A fost un moment emoționant pe care nu îl voi uita niciodată. Cred că ne-am lipsit mult unii altora.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Marieta Safta: Le doresc să fie împlinite personal și profesional, să viseze, să îndrăznească, să educe, să își păstreze și afirme identitatea.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Marieta Safta: Și eu vă mulțumesc, cu admirație pentru că faceți parte din sufletul Juridice.ro, și felicitări pentru tot ceea ce ați realizat și realizați!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti