Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Eseul evoluției unui concept. De la „investigarea științifică a infracțiunilor” la „știința investigației criminale”
28.09.2022 | Neculai ZAMFIRESCU

Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

In memoriam prof. univ. dr. Emilian Stancu

1986 este anul apariției cursului universitar „Investigarea ştiinţifică a infracţiunilor” semnat de lectorul universitar de atunci, Emilian Stancu, curs pe care îl preda în amfiteatrele mai multor facultăți de drept din România, până în anul 1988. Azi, fac remarca faptului că, deși cursul era structurat potrivit curriculei disciplinei Criminalistică, nu a primit numele acestei discipline.

Pentru universitarul Emilian Stancu, “Criminalistica” era știința descoperirii. Sintagma „Investigarea ştiinţifică a infracţiunilor”, mai precis noul concept, presupunea mai multă știință, presupunea o nouă dimensiune a disciplinei care consacra descoperirea. La această nouă dimensiune se poate ajunge numai pe calea conjugării abordărilor științifice.

Profesorul Emilian Stancu implica ceea ce lipsea, și anume preocuparea pentru a răspunde la două întrebări centrale: “Ce înseamnă a cunoaşte?” şi “Cum cunoaştem?”. Răspunsurile la aceste întrebări implicau ideea cunoașterii, ceea ce nu se dezvolta la întâmplare, ci în funcţie de descoperiri. Pentru Emilian Stancu, cunoașterea se prezenta sub forma unor organizări, a căror funcţionare trebuie înţeleasă.

Problema relaţiei subiect cunoscător – obiect cunoscut devenea, astfel, o temă centrală pentru „știința descoperirii”. Prin această nouă temă, profesorul Emilian Stancu pregătea o școală a investigației științifice, transmițând aspiranților ideea că „Metoda investigaţiei ştiinţifice nu este altceva decât expresia unui mod necesar de funcţionare a minţii umane”. [Thomas Henry Huxley – 1863]

De fapt, profesorul Emilian Stancu pregătea o școală doctorală în domeniul descoperirii, școală ale cărei porți avea să le deschidă în anul 1996. Ideea investigației științifice devine, în felul acesta, obiectul de cercetare al primelor și următoarelor teze de doctorat.

Prin această preocupare, profesorul Emilian Stancu a deschis larg ferestrele epistemologiei, noului curent în investigația științifică.

Prima teză de doctorat din acest domeniu a avut ca temă „Metodologia cercetării infracțiunilor de omor”, teză realizată de regretatul meu coleg prof. univ. dr. Vasile Berchesan, iar cea de-a doua teză a avut ca temă „Investigarea științifică a infracțiunilor de omor rămase cu autori necunoscuți”. Azi, teza al cărui titlu reflectă chiar ideea conceptului „Emilian Stancu”, reprezintă prima lucrare realizată pe calea cercetării științifice aplicate în domeniul descoperirii. Profesorul Emilian Stancu a urmărit, a corectat cu blândețe, a încurajat și a agreat noul curent redat de sintagma „Știința investigației criminale”, dar a făcut toate acestea nu în detrimentul, ci dimpotrivă, în sprijinul dezvoltării științei criminalisticii, ca știință a descoperirii autorilor și a adevărurilor necunoscute. Astfel, putem afirma că profesorul Emilian Stancu a fost un creator de școală, echipe excepționale de specialiști formându-se sub rigoarea științifică, dar și sub bunătatea domnului profesor, domnia sa reușind să transmită generațiilor de studenți și colegi, cu toată convingerea și trăirea interioară, încredere și sete de cunoaștere.

Sub privire critică, profesorul Emilian Stancu a recomandat publicarea ”Tratatului practic de psihocriminalistică, autori și adevăruri necunoscute”, precum și publicarea lucrării „Știința investigației criminale” cu cele trei volume ale sale: Vol. I – Procedura investigației criminale; Vol. II – Reconstrucția scenei unei crime;  Vol. III – Semantica și psihanaliza mijloacelor de probă.

Implicarea profesorului Emilian Stancu în proiectul de cercetare „PSIHOCRIMINALISTICA” a avut asupra inițiatorilor un efect deosebit, făcând încă odată dovada generozității domniei sale. Azi se poate vorbi cu convingere despre “Știinta Investigației Criminale”, ca despre o știință care caută adevărurile în științe.

Fără îndrumarea, zâmbetul și mâna felicitativă a profesorului Emilian Stancu nu ar fi fost puse în pagină noile metode și modele ale științei investigației criminale: restructurarea științei; semantica și psihanaliza mijloacelor de probă; reconstrucția scenei unei crime, geometria sugestivă etc.

Nu se vorbea despre o terminologie a investigației criminale, despre procedura investigației criminale, despre cercetarea aplicativă și privire critică asupra mijloacelor de probă, și despre toate celelalte idei prezentate profesorului Emilian Stancu și agreate de acesta. Eforturile domniei sale au fost și sunt în continuare răsplătite, prin munca de zi cu zi a specialiștilor și, mai ales, prin rezultatele obținute.

Un argument simplu, dar cât se poate de concludent. Profesorul meu m-a întrebat: „De ce nu scrii un manual de criminalistică?” Am răspuns: „Pentru că unul mai bun ca cel semnat de Emilian Stancu nu se poate scrie!”. A zâmbit dojenitor, ceea ce mi-a demonstrat faptul că, dacă nu eram măgulitor, aveam perfectă dreptate!

DA, în evoluția sa, conceptul profesorului Emilian Stancu „INVESTIGAREA ȘTIINȚIFICĂ A INFRACȚIUNILOR”  a structurat edificiul pe al cărui frontispiciu azi se află scris „ȘTIINȚA INVESTIGAȚIEI CRIMINALE”, grație aplecării, voinței, erudiției și omeniei omului de știință și nobilului meu profesor, Emilian Stancu.

Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti