Secţiuni » Arii de practică » Business » Transporturi
Transporturi
CărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2022/1663 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele UE ref. amendamentele aduse anexelor la ADR și ADN
03.10.2022 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9, Transporturi
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L250/19 din 28 septembrie mai 2022, a fost publicată Decizia (UE) 2022/1663 a Consiliului din 26 septembrie 2022 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene cu privire la amendamentele aduse anexelor la Acordul referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (ADR) și Regulamentului anexat la Acordul european privind transportul internațional al mărfurilor periculoase pe căi navigabile interioare (ADN).

Acordul referitor la transportul rutier internațional al mărfurilor periculoase (ADR) a intrat în vigoare la 29 ianuarie 1968. Acordul european privind transportul internațional al mărfurilor periculoase pe căi navigabile interioare (ADN) a intrat în vigoare la 28 februarie 2008.

În temeiul articolului 14 din ADR, orice parte contractantă poate propune unul sau mai multe amendamente la anexele la ADR. Grupul de lucru privind transportul mărfurilor periculoase (WP.15) este organismul competent să decidă cu privire la adoptarea oricăror astfel de amendamente. În temeiul articolului 20 din ADN, orice parte contractantă poate propune unul sau mai multe amendamente la Regulamentul anexat la ADN. Comitetul administrativ instituit în temeiul ADN este organismul competent să decidă cu privire la adoptarea oricăror astfel de amendamente. În decursul perioadei de doi ani cuprinsă între 2020 și 2022, Grupul de lucru privind transportul mărfurilor periculoase (WP.15) și Comitetul administrativ al ADN au adoptat amendamente la anexele la ADR și, respectiv, la Regulamentul anexat la ADN care au fost notificate părților contractante ale ADR la data de 6 iulie 2022 și părților contractante ale ADN la 1 iulie 2022.

În temeiul articolului 14 din ADR, amendamentele propuse la anexe se consideră acceptate, cu excepția cazului în care cel puțin o treime dintre părțile contractante sau cinci dintre acestea, dacă o treime depășește această cifră, prezintă obiecții cu privire la amendamentele respective în termen de trei luni de la data la care secretarul general a transmis amendamentele propuse. În temeiul articolului 20 din ADN, orice proiecte de amendamente la Regulamentul anexat la ADN se consideră acceptate, cu excepția cazului în care cel puțin o treime dintre părțile contractante sau cinci dintre acestea, dacă o treime depășește această cifră, prezintă obiecții cu privire la amendamentele respective în termen de trei luni de la data la care secretarul general le-a transmis.

Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii cu privire la respectivele amendamente aduse ADR și ADN, deoarece acestea vor fi obligatorii în temeiul dreptului internațional și pot influența în mod decisiv conținutul dreptului Uniunii, și anume Directiva 2008/68/CE a Parlamentului European și a Consiliului. Directiva respectivă stabilește cerințe privind transportul rutier, feroviar sau pe căi navigabile interioare al mărfurilor periculoase care urmează să se aplice în interiorul statelor membre sau între acestea, făcând trimitere la ADR sau la ADN. În plus, respectiva directivă prevede că transportul de mărfuri periculoase între statele membre și țări terțe este autorizat în măsura în care acesta respectă cerințele ADR, ale Regulamentului privind transportul internațional feroviar al mărfurilor periculoase (RID) sau ale ADN. În plus, în conformitate cu articolul 8 din Directiva 2008/68/CE, Comisia este împuternicită să adapteze secțiunea I.1 din anexa I și secțiunea III.1 din anexa III la Directiva 2008/68/CE la progresele științifice și tehnice, în special pentru a lua în considerare amendamentele la ADR, RID sau ADN.

Uniunea nu este parte contractantă nici la ADR, nici la ADN. Acest fapt nu o împiedică, însă, să își exercite competențele, stabilind, prin intermediul instituțiilor sale, o poziție care urmează să fie adoptată în numele său în cadrul organismului creat de oricare dintre acorduri, în special prin intermediul statelor membre care sunt părți contractante la oricare dintre acorduri, acționând în comun în interesul Uniunii.

Toate statele membre sunt părți contractante la ADR și îl aplică, iar 13 state membre sunt părți contractante la ADN și îl aplică.

Amendamentele avute în vedere urmăresc să asigure transportul mărfurilor periculoase în condiții de siguranță și în mod eficient, ținând totodată seama de progresele științifice și tehnice din acest sector și de dezvoltarea unor noi substanțe și articole care ar putea prezenta un pericol în timpul transportului. Dezvoltarea transportului mărfurilor periculoase pe cale rutieră și pe căi navigabile interioare, atât în cadrul Uniunii, cât și între Uniune și țările învecinate, este un element central al politicii comune în domeniul transporturilor și asigură buna funcționare a tuturor sectoarelor industriale care produc sau care utilizează mărfurile clasificate ca periculoase în conformitate cu ADR sau cu ADN.

Amendamentele avute în vedere sunt considerate adecvate pentru transportul mărfurilor periculoase în condiții de siguranță și într-un mod eficace din punctul de vedere al costurilor, sunt justificate și benefice și, prin urmare, ar trebui să fie sprijinite de Uniune.

Poziția Uniunii cu privire la amendamentele la anexele la ADR și la Regulamentul anexat la ADN urmează să fie exprimată de statele sale membre care sunt părți contractante la ADR și, respectiv, la ADN, acționând împreună în interesul Uniunii.

Poziția exprimată de statele membre care sunt părți contractante la ADR și, respectiv, la ADN, cu privire la amendamentele privind anexele la ADR și la amendamentele la Regulamentul anexat la ADN este stabilită în anexa la prezenta decizie.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti