Secţiuni » JURIDICE NEXT » Creepy cases
Creepy cases

Tribunalul Prahova. Alcool, jigniri, conflict spontan, omor
29.09.2022 | Ștefania-Elena VASILE

Secţiuni: Creepy Cases, Drept penal, JURIDICE NEXT, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ștefania-Elena Vasile

Ștefania-Elena Vasile

În fapt, în urma consumului de alcool și pe fondul unui conflict spontan, victima l-a jignit pe inculpat. Ulterior, au început să se îmbrâncească reciproc. Inculpatul a luat cuțitul de pe masă și a lovit victima în zona pieptului și capului, iar aceasta a avut puterea să se deplaseze singură și rănită înspre locuința vecinului, dar nu a ajuns și a căzut în curtea acestuia pe iarbă și a decedat. Inculpatul a urmat-o și a așezat cuțitul pe iarbă, lângă victimă, pentru a părea că a fost ucisă de altcineva și a părăsit locul. Dimineața, inculpatul s-a întors și a luat cuțitul de lângă cadavru pentru a-l ascunde și s-a deplasat înspre locuința vecinului, anunțându-l că victima a murit.

În drept, faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive pentru săvârșirea infracțiunii de omor și furt. Instanța a remarcat că inculpatul și-a recunoscut vinovăția și beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzută de norma incriminatorie. La individualizarea pedepsei, instanța va avea în vedere gravitatea infracțiunii săvârșite și periculozitatea inculpatului, împrejurarea și modul de comitere a infracțiunii și mijloacele folosite, starea de pericol creată pentru valorile ocrotite, natura și gravitatea rezultatului produs, motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, antecedentele penale ale inculpatului, conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și de aspecte din viața privată.

Pedeapsa aplicată: Inculpatul este condamnat la 7 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de omor, o pedeapsă complementară a interzicerii pe o perioadă de 5 ani a unor drepturi (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice altă funcție publică, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a alege și dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme), plata sumei de 20.000 de lei cu titlu de daune morale, 1.300 de lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat și 520 de lei pentru onorariul apărătorului desemnat din oficiu.

Sentință penală nr. 165 din 2016, Tribunalul Prahova, disponibilă aici.

Ștefania-Elena Vasile
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti