Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Despre obligația angajatorului de a proceda așa cum dorește salariatul
30.09.2022 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Articole, Dreptul muncii, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Selectarea personalului pentru ocuparea locurilor de muncă vacante este atributul exclusiv al angajatorului, dar nu întotdeauna. Uneori angajatorul trebuie să angajeze nu pe cine ar vrea, ci proprii salariați, care au un fel de “drept de preemțiune” cu privire la ocuparea posturilor vacante. În această privință, el are două obligații prevăzute de Codul muncii. Ce-i drept, aceste obligații sunt, de regulă, ignorate de angajator.

2. Una dintre obligațiile îndeobște ignorate de angajator este aceea de informa salariații cu privire la apariția de noi locuri de muncă[1]. Schimbarea muncii din muncă cu normă întreagă în muncă cu fracțiune de normă se face din inițiativa salariatului[2]. Pentru a putea avea această inițiativă, salariații trebuie să poată afla. Angajatorul are obligația de a informa salariații cu privire la apariția unor noi locuri de muncă. Această informare trebuie făcută cel puțin printr-un anunț afișat la sediul angajatorului[3].

3. O altă obligație ignorată în mod obișnuit de angajator este cea de a proceda așa cum dorește salariatul. În cazul în care un salariat formulează o cerere de a se transfera de la un loc de muncă cu normă întreagă la un loc de muncă cu fracțiune de normă, el se adresează angajatorului cu o cerere în acest sens. Angajatorul este obligat să ia în considerare cererea salariatului, în măsura în care este posibil[4]. Cu alte cuvinte, angajatorul va ignora opțiunea salariatului doar dacă este imposibil, adică, de exemplu, dacă locul de muncă cu fracțiune de normă nu este potrivit calificării salariatului.

4. Din fericire, potențialul litigios al ignorării acestor obligații, deși este mare, pentru că este larg câmpul obligațional[5], nu se regăsește în litigiile de muncă într-o măsură atât de mare precum sunt încălcările prevederilor legale.

5. Obligația angajatorului de a face angajări din interior pentru noile locuri de muncă, dacă acestea sunt la fel cu cele deja existente și dacă salariații existenți solicită, este una deosebit de delicată, întrucât ridică problema dacă nu cumva și pentru celelalte posturi nou-create de angajator ar trebui să existe un “drept de preemțiune” al salariaților existenți. Apreciem că răspunsul trebuie să fie negativ, întrucât dispozițiile art. 107 din Codul muncii, care limitează libertatea angajatorului de recruta personal, au caracter de excepție, astfel încât nu pot fi aplicate prin asemănare, cu privire la alte situații, care nu sunt prevăzute expres de legiuitor.


[1] Art. 107 alin. 2 teza 1 din Codul muncii: “Angajatorul este obligat să informeze la timp cu privire la apariția unor locuri de muncă cu fracțiune de normă sau cu normă întreagă, pentru a facilita transferurile de la normă întreagă la fracțiune de normă și invers.”
[2] Art. 107 alin. (1) din Codul muncii: “Angajatorul este obligat (…) să ia în considerare cererile salariaților de a se transfera fie de la un loc de muncă cu normă întreagă la unul cu fracțiune de normă, fie de la un loc de muncă cu fracțiune de normă la un loc de muncă cu normă întreagă sau de a-și mări programul de lucru, în cazul în care apare această oportunitate.”
[3] Art. 107 alin. (2) teza 2 din Codul muncii: “Această informare se face printr-un anunț afișat la sediul angajatorului.”
[4] Art. 107 alin. (1) teza 1 din Codul muncii: “Angajatorul este obligat ca, în măsura în care este posibil, să ia în considerare cererile salariaților…”
[5] Art. 107 alin. (4) din Codul muncii: “Angajatorul asigură, în măsura în care este posibil, accesul la locuri de muncă cu fracțiune de normă la toate nivelurile. Art. 107 alin. 3 din Codul muncii: “O copie a anunțului prevăzut la alin. (2) se transmite de îndată sindicatului sau reprezentanților salariaților.”


Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII
Membru de onoare al Uniunii Naționale a Experților în Legislația Muncii

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti