Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 26-30 septembrie 2022
30.09.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție. Percheziții domiciliare.

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție.

În cursul zilei de 29 septembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat 26 de percheziții domiciliare în câteva zeci de locații reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea autorităților judiciare SUA.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Giurgiu. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 27.09.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză s-a reținut faptul, că pe parcursul anului 2022, inculpații au înfiinţat și întreținut, în vederea comercializării, o cultură de canabis , într-o zonă extravilană din județul Giurgiu, fiind surprinși în flagrant de către organele de cercetare penală, în timp ce îngrijeau plantele.
Au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării un număr de 97 plante de canabis, cu înălțimi cuprinse între 1.80 – 2.00 metri, precum şi mai multe recipiente utilizate la fertilizarea și udarea culturii.
În cursul zilei de astăzi, 27.09.2022, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Giurgiu cu propunerea de arestare preventivă a celor doi inculpați.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul S.C.C.O. Giurgiu și I.P.J. Giurgiu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția de Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău. Introducere în ţară de droguri de mare risc. Trafic de droguri de risc. Efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive. Reținere.

La data de 27.09.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a 4 inculpați cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în ţară de droguri de mare risc, trafic de droguri de risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, de către o persoană care nu deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

În cauză, s-a reținut faptul că, în luna septembrie 2022, doi dintre inculpați au comandat de la o persoană din Olanda, prin intermediul unui browser ”dark-web”, 250 de comprimate ecstasy, achitând contravaloarea acestora cu criptomonedele achiziționate în acest scop.
La data de 27.09.2022, unul dintre inculpați a fost prins în flagrant după ce a primit coletul care conținea drogurile de mare risc.
Cu privire la ceilalți doi inculpați s-a reținut faptul că aceștia au comercializat în cursul anului 2022 droguri de risc și substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive consumatorilor de pe raza județului Bacău, unul dintre aceștia fiind prins în flagrant în timp ce transporta în vederea comercializării cantitatea de peste 100 de grame de 3-Chloromethcathinone (3-CMC).
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză, au fost descoperite plante de canabis, diferite cantități de droguri, sumele de 44.010 lei și 120 de euro, instrumente destinate cântăririi și porționării drogurilor, un pistol metalic de tip airsoft și 3 tuburi cilindrice.
În cursul zile de astăzi va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă a doi dintre inculpați și luarea măsurii arestului la domiciliul față de alți doi inculpați.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de droguri de risc. Trafic de droguri de mare risc. Percheziții domiciliare.

La data de 28.09.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Iași au efectuat 11 percheziții domiciliare într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, pe parcursul anului 2022, mai multe persoane au comercializat droguri de risc (canabis) și de mare risc (cocaină) consumatorilor din municipiul Iași.
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate doze de canabis și cocaină, precum și cântare electronice de precizie, folosite la porționarea drogurilor și sume de bani.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 6 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.
În urma audierilor, procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 ore față de 2 inculpați și măsura controlului judiciar față de un al treilea inculpat.
În cursul zilei de astăzi, va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Iași cu propunerea de arestare preventivă a celor doi inculpați, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor din cadrul B.C.C.O. Iași și I.P.J. Iași, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea a două grupuri infracționale organizate. Trafic de persoane. Trafic de droguri de mare risc. Percheziții domiciliare. Reținere.

La data de 28.09.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale – I.G.P.R. au efectuat 12 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Ilfov, într-o cauză vizând destructurarea a două grupuri infracționale organizate specializate în comiterea infracțiunilor de trafic de persoane și trafic de droguri de mare risc.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu luna iunie 2021, trei inculpați (2 cetățeni români și unul de cetățenie spaniolă) au constituit un grup infracțional organizat, în scopul exploatării sexuale a unei persoane vătămate prin obligarea la practicarea prostituției în Spania. Astfel, la începutul lunii septembrie 2020, unul dintre inculpați a recrutat prin inducere în eroare (metoda „loverboy”) o persoană vătămată pe care a transportat-o în Spania, unde a fost adăpostită în imobilul celui de-al doilea inculpat, fiind obligată să practice prostituția, sumele de bani astfel obținute fiind însușite în totalitate de cei doi, astfel încât aceasta să fie menținută într-o continuă dependență. În luna iunie 2021, a fost atras ca membru constituent și un cetățean spaniol care a pus la dispoziție conturile bancare în vederea depozitării sumelor de bani obținute din exploatarea persoanei vătămate.
În ceea ce privește comiterea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, s-a reținut că, începând cu luna februarie 2022, 3 inculpați au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, grup care a acționat coordonat până în luna septembrie 2022, beneficiind de sprijinul altor 2 membri.
În fapt, s-a reținut că drogurile erau fost procurate de membrii grupului din Cartierul Ferentari și transportate apoi la un imobil folosit de aceștia, fiind porționate și vândute consumatorilor de pe raza municipiului București. În plus, drogurile de mare risc (heroină) au fost expediate către două penitenciare în vederea aprovizionării deținuților.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 21 persoane, 5 dintre acestea aflându-se în stare de detenție în urma unor condamnări la pedeapsa cu închisoarea.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în cauză, au fost descoperite și ridicate în vederea indisponibilizării sume de bani provenite din activitatea infracțională, cântare de mare precizie, dar și droguri de risc și de mare risc (în principal heroină).
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de 12 inculpați.
În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile a unui număr de 17 inculpați (dintre care 3 arestați în alte cauze și 2 în lipsă).

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Investigații Criminale- I.G.P.R., Brigăzii de Combaterea Criminalității Organizate București, Institutului Național de Criminalistică, D.G.P.M.B. – Serviciul Criminalistic, I.P.J. Ilfov – Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române și Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.-Structura Centrală.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Secția de urmărire penală. Evaziune fiscală. Spălarea banilor. Tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național. Delapidare. Percheziții domiciliare.

În ziua de 28 septembrie 2022, procurorii din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție efectuează 146 de percheziții domiciliare pe raza municipiului Bucureşti (1) şi a judeţelor Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, precum și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională. De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Efectuarea acestor percheziții urmărește completarea materialului probator în două cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, faptă prev. și ped. de art. 9, alin. 1, lit. b, din Legea 241/2005, spălarea banilor, faptă prev. și ped. de art. 49 alin. 1 lit. a) și b) din Legea 129/2019, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, faptă prev. și ped. de art. 107 alin. 1 ind.1, lit. c din Legea 46/2008 privind Codul Silvic și delapidare, faptă prev. și ped. de art. 295 alin. 1 Cod Penal, raportat la art. 308 alin. 1 și art. 309 alin. 1 ambele din Cod Penal.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

În urma cercetărilor a rezultat faptul că  două grupări constituite pe raza județului Suceava controlează un număr de 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate  în domeniul silvic, prin intermediul cărora, în perioada 2019-prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic ce ar consta în evidențierea fiscală parțială/neevidențierea tranzacțiilor cu ocazia comercializării de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București.

Din probatoriul administrat au rezultat indicii că aceste tranzacții ar rezulta în urma unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată parțial prin virament bancar iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată în numerar prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit faptul că banii rezultați au fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale.

Pentru documentarea activității infracționale, după efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luări măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava.

Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Ordine Publică și Institutului Național de Criminalistică, precum și al polițiștilor din cadrul Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice, de Ordine Publică, de Investigații Criminale, Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și Criminalistică  ale I.P.J. Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Echipele participante la operațiune beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” și al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

:: Sursa: mpublic.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti