Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Paula-Alina Lupu: Avocatura a fost singura opțiune și viața mi-a arătat că am făcut alegerea cea mai bună
05.10.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Dreptul familiei, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Alina Matei:Mulțumesc, stimată doamnă avocat Paula-Alina Lupu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum ați ales studiul Dreptului?

Paula-Alina Lupu: Vă mulțumesc și eu pentru acest interviu și pentru efortul de a identifica, de fiecare dată, întrebările care surprind cel mai bine personalitatea celui intervievat.

În ceea ce privește întrebarea dvs., îmi amintesc cum, încă din copilărie spuneam că voi fi avocat, deși nu aveam nici un jurist în familie și nu ar fi avut cine să mă influențeze în această direcție. Privind acum în urmă, pot să observ că am moștenit de la mama mea corectitudinea și spiritul justițiar și cred că, văzând modul în care ea se raporta la regulile de bună conduită, dar și prin educația pe care mi-a oferit-o, mi-a transmis, în fapt, dorința ei de a fi devenit avocat. Așa fiind, facultatea de drept a fost singura cale pe care am văzut-o, iar avocatura singura opțiune și viața mi-a arătat că am făcut alegerea cea mai bună.

Alina Matei: De ce avocat și nu o altă profesie juridică? Poate exista, ca student, pericolul să maximizezi avantajele avocaturii, fără a vedea realele avantaje ale magistraturii?

Paula-Alina Lupu: Încă din anul al doilea de facultate am început să fac practică la un cabinet de avocatură și îmi aduc aminte că eram mândră atunci când îmi erau atribuite diverse sarcini. Viziunea studentului cu privire la viața unui avocat este, însă, mult diferită de realitatea cu care se confruntă atunci când el însuși va profesa ulterior. În ce mă privește, ceea ce am considerat, ca student, ca fiind avantaje ale profesiei de avocat, subzistă și acum. Spre exemplu, posibilitatea de a-ți face singur programul de lucru (cu limitările impuse de dosare și clienți), de a selecta clientela și cauzele pe care le angajez reprezintă, pentru mine, cele mai mari beneficii și  la care nu mă văd renunțând în favoarea vreunei alte profesii juridice, cum ar fi magistratura.

Este important așadar ca studenții să ia contact, cât mai devreme, cu partea practică a profesiei de avocat, măcar pentru a vedea dacă este o activitate care le place, dacă le aduce satisfacție și  dacă se văd profesând și ei la rândul lor. Totuși, ne-am hazarda să credem că vor putea înțelege pe deplin ce presupune munca unui avocat. În fapt, chiar și după intrarea în profesie, mânați de entuziasmul specific oricărei noi activități, tinerii avocați au tendința firească de a maximiza avantajele profesiei și, poate că abia după câțiva ani de practică vor dobândi o înțelegere completă, iar atunci vor ști dacă au făcut sau nu alegerea potrivită.

Alina Matei: Credeți că avocații ar trebui să aibă un dram de nebunie? :)

Paula-Alina Lupu: Nu știu dacă avocații ar trebui să aibă un dram de nebunie, ci aș traduce-o, mai lesne, sub forma unei curiozități aprige și consecvente față de știința dreptului sau față de anumite instituții de drept,  cum este cazul meu. Bunăoară, așa a luat naștere, prima mea carte (Daunele morale și prestația compensatorie la divorț): dintr-o curiozitate nebănuită până atunci, mi-am descoperit pasiunea pentru această instituție de drept, răspunderea civilă delictuală.

În toată activitatea, au fost multe spețe care mi-au plăcut în mod deosebit, însă atunci când am abordat această temă, m-am regăsit mai mult pe mine ca avocat. Probabil că noi avocații avem o înclinație spre o anumită ramură de drept sau, în mod special, pentru vreo instituție juridică.

Alina Matei: Lucrați pe cont propriu la Iași. Din perspectiva dumneavoastră, care sunt avantajele și dezavantajele de a avea un cabinet de avocat?

Paula-Alina Lupu: Vorbeam anterior despre programul de lucru și posibilitatea de a-l ajusta și cred că acesta este primul avantaj pe care l-aș enumera. Sigur că nu pentru toți colegii mei acesta poate reprezenta cel mai important beneficiu, iar asta depinde de felul în care este construit fiecare. Eu sunt o fire independentă, extrem de organizată și obișnuită să lucreze pe cont propriu, motiv pentru care niciodată nu am simțit că vin la cabinet pentru că „trebuie”, ci pentru că fac ceea ce îmi aduce bucurie. Nu mi s-ar fi potrivit munca la o casă mare de avocatură, iar din acest punct de vedere, nu văd dezavantaje în a avea propriul cabinet. Sigur că sunt costuri impuse de administrarea cabinetului și probabil că acestea ar cântări mult pentru cei care optez să nu lucreze singuri.

Alina Matei: Care este atmosfera în instanțe/parchete la Iași, dat fiind că avocații întâlnesc aceiași judecători, iar judecătorii aceiași avocați?

Paula-Alina Lupu: Deși suntem mulți avocați (aproximativ 800), este adevărat că, în instanță, ne întâlnim de fiecare dată aceiași, deoarece o parte se ocupă doar de consultanță și nu toți sunt pledanți.  În orice caz, Iașul este un oraș care oferă o multitudine de oportunități, iar spețele sunt dintre cele mai diverse.

Alina Matei: Cum ajungi cunoscut ca avocat bun în Iași?

Paula-Alina Lupu: Am încurajat întotdeauna studenții pe care i-am avut la practică să aibă încredere în forțele proprii și să aleagă avocatura dacă consideră că asta li se potrivește, lăsând la o parte orice ar considera dezavantaj. Reputația de avocat bun se construiește în timp și tot în timp se va stabiliza clientela, împreună cu aspectele financiare. Eu nu știu nici un tânăr la început de avocatură care să fi fost suficient de bine pregătit și motivat, care să nu fi reușit „să-și facă un nume.”

Alina Matei: Avocații care intră în litigiile de dreptul familiei sunt, realmente, fabuloși. Ca om, nu ai cum să nu simți încărcătura emoțională a clientului, numai dacă ești de piatră. Ca avocat, cum trebuie să fii?

Paula-Alina Lupu: Clienții din dosarele de dreptul familiei vin la avocat ca la spovedanie sau ca la psiholog, iar acest lucru este o realitate. Nu este greșit că ei au această așteptare, de a vrea să-și spună întreaga poveste și să caute răspunsuri, dar este normal ca avocatul să le explice care sunt elementele care ne interesează în dosar. Cred că tot în timp am învățat și eu care că aceasta este cea mai bună abordare.

Ca avocat, nu poți fi de piatră și nu trebuie să te comporți ca atare, dar pentru a-ți păstra obiectivitatea și luciditatea în dosar, trebuie să ai capaciatea de a te detașa, în mare măsură, de emoțiile clientului, dând în același timp dovadă de empatie pentru situația prin care trece. În situațiile în care emoțiile sunt atât de puternice sau clientul are diverse traume, am preferat întotdeauna să fac o recomandare spre consiliere psihologică sau să amânăm demersurile juridice, până atunci când acesta va găsi modalitatea potrivită de gestionare a emoțiilor sale, astfel încât să putem colabora cât mai eficient.

Alina Matei: Ați scris și scrieți cărți și articole de drept, inclusiv pe J. Vă place să citiți. Care e sensul studiului pentru dumneavoastră?

Paula-Alina Lupu: Mi-a plăcut să scriu dintotdeauna. Încă din copilărie, participam la cenacluri literare, iar în adolescență, scriam proză în revista liceului, dar și a în revista bibliotecii municipale. Ulterior, în avocatură, am adoptat scrierea juridică, care este caracterizată e un stil mai pragmatic și tehnic. Aș spune că m-am regăsit pe mine, mai mult și mai complet atunci când am început să scriu articole de drept, deoarece am putut să scriu într-o notă mult mai personală și am avut mai multă libertate în abordarea instituțiilor de drept, față de ridigitatea specifică cererilor de chemare în judecată.

Alina Matei: Cum a fost colaborarea cu domnul profesor Adrian Constantin Stoica, Decanul Facultății de Drept de la Universitatea Ovidius din Constanța?

Paula-Alina Lupu: Împreună cu domnul profesor am scris, la începutul pandemiei de Covid-19, primul articol de drept pe tema programului de legături personale în contextul pandemiei care a apărut în spațiul juridic și care a fost foarte bine primit. Am reușit să tratăm subiectul, cât mai complet, la momentul respectiv, din punct de vedere teoretic, dar și practic, identificând soluții pentru situațiile practice care se iviseră atunci. Mi-au fost de mare ajutor îndrumările și experiența domniei sale și am lăsat deschisă ușa unei noi colaborări.

Alina Matei: Care este ultima carte citită?

Paula-Alina Lupu: În ultimii ani, de când l-am descoperit pe Alain de Botton, i-am citit toate cărțile apărute la noi în limba română și l-am pus repede în sertarul cu autori preferați. Cel mai mult mi-au plăcut „Ce se întâmplă în iubire” și „Cum îți poate schimba Proust viața” și îl recomand celor pasionați de filozofie, dar care apreciază și notele umoristice. Momentan citesc „An emotional education” de același autor.

Alina Matei: Un mesaj, vă rugăm, pentru cititorii J. Dar pentru echipa J?

Paula-Alina Lupu: Să păstrăm cu toții vie curiozitatea pentru normele de drept și reponsabilitatea în a le aplica!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Paula-Alina Lupu: Vă mulțumesc și eu pentru interviu. Gânduri bune!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti