Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

AIEA acordă asistență Ucrainei pentru menținerea regimului de siguranță nucleară
06.10.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Război Ucraina
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial, seria L nr. 257 din 5 octombrie 2022 a fost publicată Decizia (PESC) 2022/1852 a Consiliului din 4 octombrie 2022 de modificare a Deciziei (PESC) 2020/1656 privind sprijinul Uniunii pentru activitățile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) în domeniul siguranței nucleare și în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă.

Context

Astfel cum a constatat directorul general al AIEA în cele două rapoarte de sinteză cu privire la securitatea nucleară, siguranța nucleară și garanțiile nucleare în Ucraina, din 28 aprilie și, respectiv 6 septembrie 2022, situația din Ucraina este fără precedent, deoarece este prima dată când a izbucnit un conflict militar în preajma instalațiilor unui mare program de energie nucleară, care, în acest caz, include și locul accidentului din 1986 de la centrala nucleară de la Cernobîl. Încă de la începutul conflictului, AIEA monitorizează securitatea și siguranța instalațiilor nucleare și a surselor radioactive din Ucraina. Acțiunile militare au compromis securitatea surselor de radiații, au distrus infrastructura de la sursa de neutroni a Ucrainei și de la alte instalații nucleare, au afectat depozite de deșeuri, au creat riscul producerii unor daune colaterale în centralele nucleare și au avut un impact negativ asupra centralei nucleare de la Cernobîl și asupra zonei sale de excludere, asupra centralei nucleare de la Zaporijia, precum și asupra personalului acestora, în mai multe moduri.

Treptat, AIEA, în strânsă colaborare cu Ucraina, a înregistrat progrese în identificarea și începerea abordării a ceea ce trebuie făcut pentru a menține cel mai înalt nivel posibil de securitate și siguranță la instalațiile nucleare ale Ucrainei. În martie 2022, reprezentanții din partea AIEA și a Ucrainei au ajuns la un acord cu privire la domeniul de aplicare al sprijinului și al asistenței tehnice care urmează să fie acordate Ucrainei pentru securitate și siguranță, precum și cu privire la faptul că AIEA, în colaborare cu statele membre, ar fi punctul unic de contact pentru respectiva asistență tehnică. Programul cuprinzător de asistență va include asistența tehnică la distanță, asistența tehnică la fața locului, livrarea de echipamente și disponibilitatea de a trimite rapid asistență, dacă este necesar. Evaluările detaliate ale nevoilor Ucrainei în materie de siguranță și securitate sunt în curs de desfășurare, inclusiv livrarea de echipamente. Sunt necesare fonduri pentru a continua furnizarea unei astfel de asistențe.

Cu privire la siguranța nucleară, situația a creat provocări fără precedent în ceea ce privește integritatea fizică a instalațiilor nucleare și în ceea ce privește structurile, sistemele și componentele aflate la baza regimului de siguranță nucleară în instalațiile nucleare existente din Ucraina. De asemenea, trebuie luate în considerare integritatea fizică a instalațiilor și operabilitatea sistemelor importante pentru siguranța altor instalații și activități care utilizează materiale nucleare sau radioactive pentru cercetare, medicină, industrie și scopuri similare. Vor fi necesare misiuni suplimentare pentru a evalua în mod cuprinzător nevoile în materie de siguranță nucleară.

Obiective

Scopul acestui proiect este de a acorda asistență Ucrainei să își asigure menținerea regimului de siguranță nucleară.

Ținte concrete

1. Identificarea și evaluarea nevoilor Ucrainei în materie de siguranță nucleară, inclusiv, dacă este cazul, prin misiuni de experți.

2. Achiziționarea echipamentelor necesare pentru siguranța materialelor și instalațiilor nucleare, a materialelor radioactive utilizate, a depozitării și a instalațiilor asociate, completate de formarea aferentă, după caz. Aceasta include remedierea, consolidarea și modernizarea sistemelor de protecție fizică existente.

3. Furnizarea de asistență din partea AIEA către autoritatea competentă din Ucraina în vederea redobândirii controlului reglementar asupra surselor radioactive excluse din controlul reglementar.

Rezultat

Îmbunătățirea punerii în aplicare a regimului de siguranță nucleară la instalațiile nucleare ale Ucrainei și în ceea ce privește materialele nucleare și radioactive, instalațiile asociate și activitățile conexe.

În cooperare cu Ucraina, menținerea unei evaluări actualizate și exacte a nevoilor în materie de siguranță nucleară națională care trebuie abordate de către AIEA.

Intrare în vigoare: 5 octombrie 2022

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti