Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Iniţiere în avocatura de business prin programul DLA Piper Summer Associates 2022
07.10.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate profesioniști, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Stagiile de vară sunt recunoscute drept ocazii excelente pentru studenţi de a dobândi cunoștințe tehnice în domeniul ales, dar şi de a învăța și a interacționa cu profesioniști, de a dezvolta abilități esențiale precum managementul timpului, organizarea, adaptabilitatea și munca în echipă. În mod particular, mediul juridic solicită la maximum implicarea studenţilor, iar particularităţile profesiei trebuie aprofundate încă din perioada facultăţii.

Pentru a veni în sprijinul studenţilor în an terminal la Drept, DLA Piper a dezvoltat un program de pregătire care se desfăşoară anual, pe parcursul ultimei vacanţe universitare. DLA Piper Summer Associates este un stagiu de practică de 2 luni, organizat fără întrerupere din vara anului 2009, care şi-a clădit o foarte bună reputaţie în rândul studenţilor de la Facultatea Drept.

Ediţia 2022 i-a adus alături de avocaţii biroului local al firmei internaţionale de avocatură DLA Piper pe Smaranda Timofti, Miruna Crăiţă şi Mircea Vasile. Cu siguranţă, anvergura globală a companiei şi spectrul larg de practici au reprezentat argumentele decisive în favoarea acestui stagiu, cel puţin pentru Miruna: „am putut să învăț din domenii atipice, precum Pharma sau Telecom”. Avocatura de business presupune subtilităţi care pot fi înţelese doar prin experienţă practică, prin activităţi specifice activităţii alături de avocaţi cu experienţă, aşa cum declară Smaranda: „am putut să observ care este modul de lucru într-o firmă de top, care sunt obstacolele de care profesioniștii se lovesc și cum reușesc aceştia să le depășească cu fiecare ocazie”.

Unele aspecte punctate an de an de către studenţii din programul Summer Associates sunt deschiderea, implicarea și feedbackul constant oferit de avocaţii firmei, îndrumările şi dezbaterile permanente care le oferă oportunitatea să observe „îndeaproape ce înseamnă o structură temeinic organizată cu deschidere internațională, ce presupune colaborarea unei echipe dar și relația cu clienții” (Mircea). Stagiul de vară are şi rolul de a deschide calea către valenţe necunoscute ale avocaturii şi ariilor de practică, „diferite de imaginea clasică prezentată în facultate”, aşa cum a perceput Miruna.

Particularităţile stagiului de vară organizat de DLA Piper îl diferenţiază de alte programe similare prin modul în care studenţii primesc sprijin din partea unui mentor, fără orice urmă de condescendenţă. Smaranda a apreciat: „În fiecare moment, cei care ne-au îndrumat pe parcursul acestei perioade au dat de dovada de colegialitate, răbdare și apetit pentru nou”, iar Mircea s-a simţit permanent „inclus în dezbateri pentru identificarea soluției finale, lăsând mereu loc pentru o glumă ori de un sfat de viață sau carieră”.

În esenţă, stagiul de vară şi-a atins încă o dată scopul, acela de a-i ajuta pe studenţi să ia o decizie conştientă în privinţa parcursului profesional („mi-am format o opinie și despre ariile de practică în care mi-aș dori să lucrez pe viitor” – Miruna) şi să-şi argumenteze definitiv decizia de a deveni avocaţi („DLA Piper mi-a confirmat că am ales drumul cel mai potrivit pentru mine” – Smaranda).

Spirit antreprenorial şi muncă în echipa, research şi dezbateri, perspectivă comercială şi abordare umană, toate reprezintă nuanţe care dau unicitate stagiului de vară DLA Piper. Concluzia îi aparţine lui Mircea: „a fost prima dată când am simțit că nu particip doar la un stagiu de practică, ci că fac parte dintr-o echipă”.

Coordonator al fiecărei ediţii Summer Associates, Monica Brusalis, HR Coordinator DLA Piper, a declarat: „Ne bucurăm că și anul acesta am reușit să selectăm studenți excepționali care au dovedit o deschidere extraordinară către latura comercială a dreptului. Au avut o abordare pragmatică și și-au intrat foarte bine în rolul de legal advisors, încercând să ofere soluții la solicitările concrete ale clienților și să înțeleagă aspectele importante care trebuie avute în vedere atunci când se oferă legal advice unui client, de la limbajul comercial până la modul clar şi concis în care trebuie structurată şi prezentată informația.”

Despre DLA Piper

Cu peste 90 de birouri complet integrate, în peste 40 de țări din întreaga lume, DLA Piper este o companie globală de business law care îşi propune să vină în întâmpinarea nevoilor de performanţă juridică profesională ale clienților din întreaga lume. Biroul DLA Piper din București oferă sprijin clienților săi prin intermediul unei echipe de peste 50 de avocați și consultanți fiscali cu experienţă internațională, capabili să abordeze probleme juridice și economice complexe, atât transfrontaliere cât și locale, acoperind 10 sectoare de afaceri, printr-o abordare integrată a practicilor.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti