Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (UE) 2022/1920 privind ajutorul de stat pe care România l-a pus parțial în aplicare pentru Complexul Energetic Oltenia SA
13.10.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial, seria L nr. 263 din 10 octombrie 2022 a fost publicată Decizia (UE) 2022/1920 a Comisiei din 26 ianuarie 2022 privind ajutorul de stat SA.59974 – 2021/C (ex 2020/N, ex 2020/PN) pe care România l-a pus parțial în aplicare pentru Complexul Energetic Oltenia SA [notificată cu numărul C(2022) 553].

Ajutorul de restructurare către Complexul Energetic Oltenia S.A. („CE Oltenia”), pe care România l-a pus în aplicare parțial, sub forma unor granturi, a unei garanții de stat pentru un împrumut, a unei injecții de capital și a unei conversii a unui împrumut în grant, în valoare de 2 658,1 milioane EUR, este compatibil cu piața internă în sensul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, sub rezerva îndeplinirii următoarelor condiții:

(1) România ar trebui să se asigure că, în termenele incluse în planul de restructurare revizuit sau, după caz, cel târziu până la încheierea perioadei de restructurare, CE Oltenia pune în aplicare integral măsurile incluse în planul de restructurare, precum și măsurile conexe de limitare a denaturărilor concurenței, după cum urmează:

(a) închiderea sau conservarea temporară ca rezervă a tuturor capacităților de producție pe bază de lignit și lansarea noilor capacități de producție în perioada 2023-2026, fără a aduce atingere dezafectării capacităților prevăzute în planul național de redresare și reziliență al României; capacitățile pe care România le va dezafecta în cele din urmă sunt cele aprobate în planul național de redresare și reziliență;

(b) reducerea treptată a personalului;

(c) reducerea treptată a emisiilor de CO2, în combinație cu realizarea de investiții pentru reducerea altor emisii dăunătoare mediului;

(d) reducerea capitalului social și aplicarea ulterioară a unei majorări a capitalului social;

(e) înființarea de entități cu scop special sub formă de întreprinderi comune alături de coinvestitori;

(f) semnarea de acorduri financiare cu băncile;

(g) divizarea centralei electrice Craiova;

(h) crearea unei filiale distincte a CE Oltenia, care va îngloba și exploata unitățile energetice pe bază de lignit existente și activele conexe ale CE Oltenia care nu sunt vizate de trecerea la gaze naturale sau surse regenerabile de energie.

(2) România va cesiona cel puțin 20% din acțiunile deținute în CE Oltenia până la 31 decembrie 2026.

(3) România ar trebui să prezinte Comisiei rapoarte periodice privind punerea în aplicare a planului de restructurare, o dată la șase luni, de la data adoptării prezentei decizii până la încheierea perioadei de restructurare, respectiv 31 decembrie 2026. În aceste rapoarte ar trebui să se precizeze, în special, datele la care are loc plata efectivă a fondurilor angajate de stat și a contribuției proprii a beneficiarului, îndeplinirea condițiilor prevăzute în prezenta decizie, eventualele abateri de la traiectoriile financiare sau operaționale prevăzute în planul de restructurare, limitarea și reducerea costurilor și rezultatele obținute ca urmare a aplicării măsurilor de restructurare, precum și măsurile corective preconizate sau luate de România sau, când este cazul, de beneficiar.

În termen de două luni de la notificarea prezentei decizii, România informează Comisia cu privire la măsurile adoptate pentru respectarea prezentei decizii.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti