Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 1 comentariu

Concluziile analizei Comisiei de etică a UBB asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode. UPDATE: UBB reia analiza tezei de doctorat
24.11.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 24 noiembrie 2022, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a dat publicității următorul comunicat:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat act de noile informații apărute în spațiul public despre noi suspiciuni privind plagiatul în teza domnului Lucian Bode. Așa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaționale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiza teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații, după practici și mecanisme academice de referință, dincolo de analizele și dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democrație.

Ținând cont de interesul public față de acest caz, UBB va coopta în analiză și experți internaționali independenți. Reamintim faptul că abaterile de etică se analizează exclusiv în urma unor sesizări sau prin autosesizare când există în spațiul public dovezi clare și doar în limitele acestora. Orice altă abordare ar fi ilegală și contrară prezumției de nevinovăție, depășind și practicile academice standard. De asemenea, pornind de la bunele practici internaționale, precizăm că analiza poate fi reluată ori de câte ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de către cei interesați.

***

Luni, 31 octombrie 2022, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a publicat concluziile analizei Comisiei de etică a Universității asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode.

În acest context, UBB face următoarele precizări:

1. Considerăm că interesul și discuțiile publice asupra oricăror teme relevante pentru mediul academic sunt un bun câștigat al democrației și nu trebuie blamate sau descurajate.

2. UBB este atentă la astfel de discuții, dar în final consideră că deciziile cu privire la respectarea normelor de etică academică se iau în instituții specializate, prin transparență și cu celeritate.

3. UBB își fundamentează deciziile cu privire la respectarea normelor de etică academică pe astfel de instituții și își asumă fără reținere corectarea oricăror erori care ar putea apărea în activitatea academică sau de cercetare proprie.

4. Cultura academică a UBB are, așadar, mecanisme instituționale care funcționează prin standarde academice internaționale, gândite cu autonomie chiar față de diversele structuri de conducere din Universitate, care au confirmat că UBB este un reper academic în țară și străinătate, o platformă de a genera buni cetățeni și buni specialiști. Atunci când în acest proces complex apar în mod natural și greșeli, avem mecanismele interne pentru a le identifica și pentru a le corecta transparent și cu celeritate.

5. În cazul de față, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice, iar rezoluția finală este în limita restrictivă a prevederilor legale aplicabile în acest caz.

6. Evident, persoanele nemulțumite de decizia UBB se pot adresa instituțional unor instanțe superioare, care au decizia finală, cum ar fi CNATDCU sau instanțele de judecată, conform legii.

***

Luni, 17 octombrie 2022, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a dat publicității următorul comunicat:

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat notă de discuțiile din spațiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode.

În numele rigorii academice și al transparenței, facem următoarele precizări:

(1) La solicitarea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan, am extins procedura de analiză a tezelor din perioada 1990-2016 și la această teză din anul 2018. Deși procedura internă a fost demarată ca urmare a solicitării ministerului pentru tezele din 1990-2016, nu există restricții de a o extinde și la teze publicate înainte de 1990 sau după 2016. În acestă analiză se vor include toate informațiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne și naționale.

(2) Menționăm însă că, până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce privește teza discutată, demersul fiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informațiile apărute din spațiul public. De asemenea, reamintim că instituția națională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este CNATDCU, ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanțe din universități.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti