Secţiuni » Interviuri » Women in Law
Women in Law

WOMEN IN LAW. Florina Mariana Homeghiu: Femeile se implică nelimitat în activitatea pe care o efectuează


21.10.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Florina Mariana Homeghiu

Florina Mariana Homeghiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Florina Homeghiu, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Florina Mariana Homeghiu: Mulțumesc pentru oportunitatea de a fi parte din comunitatea Juridice.ro și din proiectul Women in Law! Am îmbrățișat cu drag inițiativa voastră și mă bucur să fiu alaturi de numeroase doamne din lumea dreptului.

În calitate de profesionist, consider că trebuie să îți dorești să evoluezi (ca om, ca membru al familiei, ca parte a unei comunități profesionale), să fii onest (cu tine și cu ceilalți), să lași orgoliul de o parte (când este cazul), să fii organizat, să știi să depășești perioadele dificile, etc. În primii ani de activitate am dedicat mult timp studiului și pregătirii profesionale, am fost disciplinată și am pus în practică dorința de a lucra în mai multe arii de drept (curiozitatea de a fi parte a unor firme și proiecte diferite). În acest mod, am căpătat experiență în zona comercială, corporate, contracte, energie, real-estate, etc. Ulterior, mi-am propus să văd cum pot aplica noțiunea de „connecting the dots” și am lucrat în diverse industrii cu impact, astfel încât să folosesc în business cunoștințele dobândite în avocatură, să fiu mai aproape de modul în care se iau deciziile și să găsesc soluții juridice pentru aspecte importante în derularea activității unei companii.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Florina Mariana Homeghiu: Subiectul este unul complex – o adevărată temă de dezbatere! Până acum câțiva ani (mai bine de 15), în România, domeniul juridic era o lume preponderent masculină. În multe situații, femeile trebuiau să dovedească mai mult, să depună efort suplimentar pentru a le fi recunoscute meritele și a primi locul cuvenit. Consider că trebuie să fim onești în afirmații și să observăm obiectiv că pentru femei „is no walk in the park” să reușească într-un domeniu de activitate și că mai sunt multe de îmbunătățit ca mentalitate.

În ultimii ani, lucrurile s-au mai schimbat – vedem mult mai multe femei în poziții de conducere (atât în companii, cât și în firme de avocatură) și le sunt recunoscute calitățile. Există multe studii în zona de leadership (pornind de la psihologie, stil de lucru, valori, comunicare, etc.) care dovedesc că, companiile unde există diversitate și în care femeile au rol de conducere, sunt mult mai profitabile.

Da, femeile se implică nelimitat în activitatea pe care o efectuează (nu doar cea juridică), dar, în anumite momente pot apărea bariere în evoluția lor care nu au legatură cu pregătirea profesională sau capacitățile pe care le au. Apar motivații noi, situații noi de viață, schimbări în organizația în care activezi, schimbări economice, etc. care pot afecta traiectoria. Sunt convinsă că sunt țări unde lucrurile sunt mult mai complicate decât în România, dar cred că suntem în direcția bună. Este bine să existe echilibru, iar in orice companie/in orice echipa să fie atât femei, cât și bărbați, să existe diferențe de opinie și de abordare, dar să se implementeze ideea favorabilă derulării activității, indiferent cine este promotorul acesteia.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Florina Mariana Homeghiu: Să ai un echilibru între viața personală și cea profesională nu este ușor, deși se tot discută în ultimii ani pe baza acestui subiect. Sunt perioade în viața oricărui profesionist (medic, sportiv, jurist, profesor, etc.) în care una dintre cele două va fi pe locul 2 – consider că sunt sacrificii inerente performanței sau sunt rezultatul unei alegeri cu care trebuie să fie împăcat. Este important să ai suportul necesar în ceea ce faci: familia, colegii, prietenii – nu poți să le faci singur(ă), trebuie să existe echipă sau parteneriat, astfel încât lucrurile să progreseze.

Am crescut auzind în jurul meu expresii precum: „toate au un rost”, „toate la vremea lor și ouă roșii la Paști”. Nu am înțeles sensul acestora la început, dar am devenit mai înțeleaptă – așa îmi place să cred 🙂 – și valorizez importanța multor lucruri care formează un întreg: timp pentru profesie, timp personal, o ieșire cu prietenii, o plimbare, etc. și că e bine să faci anumite alegeri într-o anumită etapă a vieții. Și viața personală, și viața profesională sunt la fel de importante (sunt interdependente) – să fie doza potrivită din fiecare, astfel încât să nu se încline balanța într-un mod pe care nu îl mai poți controla.

Nu există o rețetă general valabilă – indiferent că ești femeie sau bărbat, cred că înveți pe parcurs cum să „te așezi” cu tine, cu cei din jur, cu activitatea pe care o efectuezi. De-a lungul anilor, ne lovim cu capul de multe – de la emoțiile la absolvirea facultatii, la „Nu-uri”, la lipsa timpului, la dezamăgiri, la faptul că iei cu tine acasă proiectele de la birou, etc. Important este să păstrăm calitățile și valorile care ne definesc și să apreciem atât provocările, cât și rezultatele pe care le avem. Dacă avem parte de iubire, înțelegere, sănătate (fizică și mentală) și sprijin, ne desfășurăm activitatea profesională în condiții optime.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Florina Mariana Homeghiu: Sunt multe perspective ale acestei întrebări care pot fi luate în considerare. 🙂  Mediul juridic (și nu numai) oferă oportunitatea oricui să aibă realizări dacă dovedește profesionalism, perseverență, implicare și multe alte calități. Da, poți alege o specializare și să fii foarte bun pe domeniul respectiv, poți opta pentru una dintre meseriile pe care le oferă zona juridică (avocat, magistrat, notar, etc.), poți să îți propui să evoluezi.

Gândindu-mă pragmatic, cred că niciun mediu profesional nu poate oferi cuiva (indiferent dacă este bărbat sau femeie), șansa de a fi 100% ceea ce își dorește. Da, poți beneficia de anumite oportunități în domeniul în care activezi, poți dobândi o promovare, poți călători, poți fi parte a unor programe educaționale, etc., dar intervin și constrângerile: ești nevoit să faci alegeri și să iei decizii (unele sunt bune, altele se dovedesc a fi mai puțin bune), lipsa timpului în anumite perioade, cultura organizațională, proceduri, alți factori pe care nu îi poți controla. Toate acestea își pun amprenta asupra personalitatii și modului în care activezi, astfel încât „nu poți să fii tot timpul ce vrei să fii”.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Florina Mariana Homeghiu: Ca specialiști în drept, putem să ne implicăm zilnic în educația juridică necesară societății (nu neapărat în mod formal, ci într-un mod ușor de înțeles de către ceilalți), în comunitățile juridice sau comunitățile de business în care activăm. Mai mult decât în alte meserii, în cazul nostru etica este importantă – suntem modele pentru cei din jurul nostru (fie că ne dorim sau nu acest lucru).

Fiecare dintre noi poate explica ușor informațiile de natură juridică, poate contribui la clarificarea unor situații în care se află cei din jur (multe dintre deciziile noastre zilnice sunt aspecte de drept: cumpărarea unui laptop, înregistrarea unui document la o autoritate, deschiderea unui cont bancar, etc.).

În general, drepturile pe care le avem vin la pachet și cu obligații, iar fiecare alegere este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Trebuie să fim împăcați cu alegerile făcute, având în vedere că la momentul la care le-am luat, au fost anumite circumstanțe sau eram într-o etapă a vieții care ne-a determinat să luăm acea decizie.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Florina Mariana Homeghiu: Nu am avut neapărat un model feminin care m-a inspirat, dar am admirat întotdeauna femeile care: au făcut alegeri și sunt liniștite cu alegerile respective (se vede în viața lor, nu doar afirma); au schimbat domeniul de activitate și și-au descoperit vocația; au lăsat în spate oameni și/sau lucruri și/sau job-uri care le trăgeau în jos; știu să facă parteneriate (personal și profesional) și nu mizează pe orgoliu sau aroganță; au maniere, dar în același timp au mână de fier și iau decizii; „speak up for themselves and for others” , ceea ce nu este ușor :).

M-am gândit mult de-a lungul anilor la strabunica mea: i-au murit 2 copii din cauza bolilor care nu aveau vindecare în acea perioadă, a rămas văduvă în plină tinerețe (soțul ei a murit în razboi), a crescut-o pe bunica mea singură, a făcut „oameni” din mai multe generații, rar era supărată „din cauza a ceva”, ne spunea poezii și avea răbdare cu noi indiferent de câte avea de facut. A murit la 84 ani, fără să știe cât de puternică a fost! Am avut în familie modele care mi-au format personalitatea.

De asemenea, am cunoscut anumiți oameni în anumite perioade ale vieții care m-au influențat și au contribuit la formarea omului care sunt astăzi. Sunt recunoscătoare pentru ei și îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a scos în cale oameni care m-au făcut să zic „așa aș vrea să fiu si eu”, dar și oameni care m-au învățat că „nu aș vrea să fiu ca ei”.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Florina Mariana Homeghiu: Este foarte clar că perioada pandemiei și-a pus amprenta asupra societății, asupra vieții profesionale și personale și observ că, în multe cazuri, a scos și ce este mai bun, dar și ce este mai rău din oameni.

Pentru mine a fost o perioadă bună, am făcut schimbări profesionale, cu anumite excepții, majoritatea timpului am lucrat fizic (de la birou) și am păstrat legătura cu cei din jurul meu. Am apreciat mult mai mult decât o făceam înainte importanța faptului de „a fi sănătos”, importanța familiei, am tânjit dupa călătorii, dar le-am apreciat mai mult pe cele anterioare (poate mai mult decât la momentul la care eram în locația respectivă), am participat la evenimente și cursuri on-line, etc. Perioada pandemică ne-a învățat să ne adaptăm, să găsim soluții, să ne dăm seama că înaintăm chiar dacă sunt multe obstacole în calea noastră și că „tommorow is another day”.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Florina Mariana Homeghiu: Sănătate, încredere și perseverență în tot ceea ce și-au propus! Bucurie le doresc!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Florina Mariana Homeghiu: Mulțumesc și eu pentru discuție și timpul acordat! Gânduri bune și succes în derularea proiectelor Juridice.ro!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro