Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Ministerul Justiției a aprobat spre finanțare proiectul ref. digitalizarea sistemului judiciar. UPDATE: Începerea proiectului


27.10.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Cyberlaw, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 19 octombrie 2022, Ministerul Justiției a început implementarea proiectului „Virtualizarea și centralizarea aplicațiilor specifice sistemului judiciar”, finanțat prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, în cadrul Componentei 7 „Transformare digitală”, Investiția 4 „Digitalizarea sistemului judiciar” din Planul Național de Redresare și Reziliență, potrivit unui comunicat.

Proiectul are o perioadă de implementare de 9 luni (19 octombrie 2022 – 19 iulie 2023) și are ca beneficiar Ministerul Justiției.

Valoarea totală a proiectului este de 144.693.936,04 RON, din care valoarea finanțării externe nerambursabile este de 121.591.542,89 RON.

Obiectivul proiectului constă în dezvoltarea de sisteme pentru virtualizarea aplicațiilor IT ale sistemului judiciar, eficientizarea gestionării și utilizării resurselor tehnice și creșterea disponibilității acestora în rețea.

Astfel, proiectul își propune modernizarea tehnologică a infrastructurii informatice a sistemului judiciar, precum și accelerarea și asigurarea unei tranziții ușoare către viitorul sistem electronic de gestiune a dosarelor instanțelor (ECRIS V), prin:
– creșterea capacității de transmitere a datelor în WAN (creșterea lărgimii de bandă), necesară pentru buna funcționare a sistemului ECRIS într-o configurație centralizată;
– asigurarea unei capacități adecvate de prelucrare și stocare la nivelul tribunalelor și curților de apel, pentru a centraliza sisteme și aplicații virtualizate din sistemul judiciar și pentru a asigura gestionarea eficientă a resurselor informatice în instanțe;
– sporirea securității și a disponibilității serviciilor oferite publicului larg, prin implementarea unei versiuni unice de dosar electronic (Dosarul Electronic Național).

Prin implementarea proiectului, raportat la rezultatul acestuia, se urmărește virtualizarea și centralizarea aplicațiilor specifice sistemului judiciar.

***

Miercuri, 19 octombrie 2022, Ministerul Justiției, în calitate de coordonator de reforme și investiții, a aprobat spre finanțare primul proiect aferent componentei 7 „Transformare digitală”, Investiția 4 „Digitalizarea sistemului judiciar” din Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR), având o valoare eligibilă 121.591.542,89 lei, potrivit unui comunicat.

Proiectul reprezintă prima intervenție majoră din cele asumate prin PNRR pentru modernizarea infrastructurii IT&C a sistemului judiciar. Acesta vizează asigurarea unei capacități adecvate de prelucrare și stocare la nivelul instanțelor de judecată, pentru a centraliza aplicațiile din sistemul judiciar, precum și pentru implementarea, inclusiv printr-un upgrade tehnologic al infrastructurii IT&C locale și centrale, a unei versiuni unice de dosar electronic, respectiv Dosarul Electronic Național.

Astfel, beneficiind de finanțarea PNRR, vor fi achiziționate și distribuite la nivelul instituțiilor beneficiare (tribunale, curți de apel, Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Justiției) echipamente de rețea pentru comunicații de date și securitate, precum și echipamente de procesare și stocare. Aceste echipamente vor găzdui sisteme și aplicații virtualizate, printre care și actuala versiune a sistemului de gestiune informatică a dosarelor aflate pe rolul instanțelor – ECRIS IV.

Proiectul contribuie la atingerea jalonului 163 din PNRR „Virtualizarea și centralizarea aplicațiilor de business este operațională”, având termen de realizare 30 iunie 2023.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro