Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Târgu Jiu. Amenințare. Prescripția răspunderii penale
11.11.2022 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Instanța de judecată a dispus încetarea procesului penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, reținând că termenul general de prescripție a răspunderii penale este de 3 ani și curge de la data săvârșirii acesteia, respectiv din data de 08.11.2018, împlinindu-se în data de 08.11.2021. Soluția instanței s-a bazat pe deciziile Curții Constituționale a României nr. 297/2018, respectiv, nr. 358/2022. De asemenea, în ce privește OUG nr. 71/2022, a apreciat că la data intrării în vigoare a acestui act normativ, termenul general de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de amenințare, ce face obiectul prezentei cauze, era deja împlinit din anul 2021, așadar nemaiputând fi întrerupt prin acte de procedură efectuate ulterior datei de 30.05.2022, iar pe de altă parte, noua lege intervenită între momentul săvârșirii infracțiunii și judecarea definitivă nu are caracterul unei legi mai favorabile, ci dimpotrivă, aceasta majorând perioada în care inculpatul poate fi tras la răspundere penală. (Judecătoria Târgu Jiu, secția penală, sentința penală nr. 979 din 19 iulie 2022, www.rejust.ro)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti