Secţiuni » Interviuri » Women in Law
Women in Law

WOMEN IN LAW. Renata Dumitraș: Mediul juridic oferă avantajul formării unei viziuni obiective asupra adevărurilor sociale


08.11.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Renata Dumitraș

Renata Dumitraș

Alina MateiMulțumesc, stimată doamnă avocat Renata Dumitraș, Senior Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Renata Dumitraș: Vă mărturisesc că mă onorează această invitație de a fi parte din proiectul Women in Law, alături de o comunitate impresionantă de femei puternice, care prin devotamentul lor reușesc să dirijeze evoluția societății și prin spiritul legii.

Aș spune că una dintre însușirile specifice predominante ale personalității mele, care se reflectă vizibil și în activitatea profesională, este entuziasmul. Un entuziasm autentic pe care îl port cu mine pretutindeni și care mă ajută să dirijez toată energia de care dispun către soluție, minimizând cât de mult e posibil problema care se cere a fi tranșată. Strict din punct de vedere profesional, m-aș raporta la faptul că lipsa prejudecăților și empatia de care dau dovadă înlesnesc dezvoltarea unor relații interumane bazate pe încredere și respect.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Renata Dumitraș: De când am intrat în contact cu acest domeniu, și, mai cu seamă, de când am îmbrățișat cariera de avocat, nu am simțit că ar exista ostilități în practicarea vreunei profesii juridice generate de apartenența la genul speciei umane pe care îl reprezint. Astfel, din punctul meu de vedere, limitarea implicării femeilor nu ar mai putea fi decât una de sorginte psihologică. Un fel de îngrădire auto-indusă, provocată de frica unui eventual eșec. Astăzi doar propriile limitări ne mai pot diminua potențialul.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Renata Dumitraș: Fiecare dintre aceste roluri trebuie înțeles, dorit și asumat. O femeie împlinită va ști exact cum să jongleze toate atribuțiile ce-i revin pentru a nu prejudicia niciunul dintre planurile ce compun întregul existenței sale. Cum împlinirea apare ca rezultat al înfăptuirii propriilor aspirații, indicat ar fi să ne asumăm doar roluri pe care le râvnim, nu care ne sunt impuse. Nu aș vrea să pară că subestimez puterea de care este nevoie pentru a câștiga fiecare luptă pe care o poartă cu sine pentru a evolua simultan în plan personal și profesional, dar sunt convinsă că oportunitatea unei femei de a descoperi viața prin ochii săi de fiică, iubită, mamă și profesionist este o reală binecuvântare.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Renata Dumitraș: Nu doar că le oferă oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie, dar este și un mediu prielnic autodepășirii. Am constatat că pentru neinițiați mediul juridic pare a fi unul destul de scorțos, limitat de accepțiunea termenilor specifici. Vorbitorii de limbă juridică ajung să constate exact contrariul. Mediul juridic, odată accesat, oferă avantajul formării unei viziuni obiective asupra adevărurilor sociale, iar gradul de acceptare a realității este invers proporțional cu riscul deziluziilor. Cred că pentru o evaluare corectă a oportunităților este necesară detașarea de impresiile subiective. Ceea ce vrem să noi fim trebuie să coincidă cu ceea ce am putea noi să fim prin raportare la contextul social în care ne-a fost dat să existăm.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Renata Dumitraș: Alegerile sunt o constantă a acestei vieți, indiferent de profesia aleasă. Ne însoțesc la fiecare pas, până ce ajung să ne definească. Conștiința cu care omul a fost înzestrat este, cred eu, un dar care poartă după sine și un beneficiu accesoriu: suveranitatea asupra propriilor gânduri. Iar alegerile nu reprezintă altceva decât acele gânduri care, datorită propriei noastre voințe, capătă o formă. Gânduri șlefuite, să le spunem. Datorită specificului activității profesionale, femeile avocat, căci despre ele pot vorbi îndeosebi, nu se limitează doar la propriile alegeri. Adeseori ele preiau responsabilitatea medierii unor relații sociale conflictuale, asumându-și astfel rolul de ghid în luarea unor decizii radicale. Pentru a găsi calea de ieșire din labirintul decizional care i-a fost încredințat, ghidului îi revine întotdeauna obligația de a-și actualiza cu prioritate chiar harta propriilor gânduri.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Renata Dumitraș: Firește că prima sursă de inspirație a fost mama – cea mai curată întruchipare a feminității, modelul absolut de iubire. Însuflețită de acest prim reper existențial, mi-am căutat propria traiectorie instinctual. Cred că mă influențează cel mai mult energia transmisă. Este despre cum se raportează omul la oameni. Și la sine. Nu am un tipar al femeii perfecte care să-mi fie călăuză, însă mă inspiră cele care emană bucurie, simplitate, curaj și îngăduință.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Renata Dumitraș: Nu aș fi sinceră dacă aș susține că această perioadă în care am fost nevoiți să coabităm cu virusul a fost mai puțin favorabilă pentru mine. Ba dimpotrivă, am continuat să îmi urmăresc interesele și mi-am atins obiectivele. Încă de la debutul pandemiei, am avut senzația că noua orânduire socială, apărută tam-nisam, a pricinuit haos și disperare. Am constatat că nu există absolut nicio compatibilitate între mine și anxietatea care lua amploare, astfel încât care am preferat să mă conformez restricțiilor impuse, conștientizând că acestea sunt doar temporare. Pandemia ne-a arătat cât de vulnerabili suntem în fața schimbărilor. Trebuie să acceptăm că, în realitate, nu există certitudini cu privire la ziua de mâine. Am mai observat cu acest prilej că, în general, oamenii caută (în orb, uneori) o anumită siguranță, fiindu-le comodă obișnuința. În schimb, eu cred că suntem mai vii atunci când îmbrățișăm schimbarea și apreciem diversitatea.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Renata Dumitraș: Să se bucure prin ele însele de viață și de toate provocările ce se ivesc în drumul lor!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Renata Dumitraș: Iar eu vă mulțumesc pentru cugetările spre care m-ați îndreptat!

Alina MateiDe asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti