Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Procedura insolvenței. Interzicerea modificării cauzei juridice direct în apel. Repunere în termen conform art. 186 Cod proc. civ. și ulterior solicitare direct în apel de repunere de drept în termen conform art. 42 alin. (3) din Legea nr. 85/2014
09.11.2022 | Cătălin I. RADBÂȚĂ

Secţiuni: Insolvență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cătălin I. Radbâță

Cătălin I. Radbâță

Prin Decizia nr. 571 din 25.10.2022, Curtea de Apel Cluj a stabilit că nu se pot analiza în apel susținerile unui creditor că este de drept repus în termenul de declarare a creanței, dacă aceste împrejurări nu au fost puse în discuție în procesul de fond, deoarece dispozițiile art. 478 alin. (3) Cod proc. civ. „interzic modificarea cauzei juridice a acțiunii introductive direct în calea de atac a apelului.

În cauză, creditorul ANAF a fost înscris în tabelul preliminar cu o anumită creanță. Ulterior, la peste un an de la expirarea termenului de înregistrare a creanțelor, acesta a formulat o declarație suplimentară, solicitând repunerea în termen potrivit art. 186 Cod proc. civ. A arătat astfel ANAF că suplimentul de creanță provine dintr-o amendă contravențională, iar instanța învestită cu soluționarea plângerii a pronunțat hotărârea de respingere a acțiunii debitorului abia după deschiderea procedurii, comunicând astfel sentința de respingere după termenul pentru înregistrarea creanțelor.

Pentru debitor ne-am opus însă repunerii în termen, învederând judecătorului sindic că cererea ANAF, este făcută cu depășirea termenului de 15 zile prevăzut la art. 186 alin. (2) Cod proc. civ. Judecătorul sindic a admis excepția tardivității și a respins contestația ANAF.

În cadrul apelului, ANAF a arătat că în fapt ea acționează doar ca executor fiscal a creanței deținute de fapt de Garda Națională de Mediu (art. 267 Cod proc. fiscală). Prin urmare, a susținut că creditorul Garda Națională de Mediu, nefiind notificat despre deschiderea procedurii, era de fapt de drept repus în termen potrivit art. 42 alin. (3) din Legea nr. 85/2014, și că astfel soluția cu privire la excepția tardivității repunerii în termen este greșită.

Curtea de Apel Cluj, soluționând apelul ANAF, a reținut în primul rând că repunerea în termen făcută în temeiul art. 186 Cod proc. civ. a fost într-adevăr făcută tardiv, astfel că nu se pot analiza argumentele ce vizau temeinicia cererii de repunere în termen.

În ceea ce privește dispozițiile art. 42 alin. (3) din Legea nr. 85/2014, care prevăd repunerea de drept în termen a creditorilor care nu au fost notificați privind deschiderea procedurii, Curtea a observat „că această normă a fost invocată de apelantă pentru prima dată în apel, cu încălcarea dispozițiilor art. 478 al. 3 Cod procedură civilă, care interzic modificarea cauzei juridice a acțiunii introductive direct în calea de atac a apelului. Art. 478 alin. (3) Cod proc. civ. prevede că „[î]n apel nu se poate schimba calitatea părților, cauza sau obiectul cererii de chemare în judecată și nici nu se pot formula pretenții noi.

Din acest motiv, Curtea a stabilit că nu se poate realiza un examen asupra eventualei incidențe a dispozițiilor art. 42 alin. (3) în cauză, atâta timp cât norma respectivă nu a fost invocată la fond și a respins apelul ANAF ca nefondat.

Av. Cătălin I. Radbâță – RN LEX Litigation & Insolvency – Baroul Brașov
Practician în insolvență – RN LEX IPURL – UNPIR București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti