Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Achitare. Fapta nu este prevăzută de legea penală. Evaziune fiscală
10.11.2022 | Cornel PREDA

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cornel Preda

Cornel Preda

Curtea de Apel Craiova, menținând soluția de achitare a primei instanțe, a respins apelul formulat de Parchet. Astfel, instanța de control judiciar a statuat, contrar celor susţinute de Parchet, că mențiunile cuprinse în cele două adrese nu fac nicidecum dovada faptului că emitentul a urmărit să efectueze verificări financiare asupra documentelor contabile solicitate pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt fiscale.

S-a reţinut în acest sens că legalitatea incriminării este un principiu fundamental al dreptului penal, ce guvernează atât activitatea legiuitorului cât și a organelor judiciare şi că, în virtutea acestui principiu numai faptele prevăzute de legea penală în momentul săvârşirii lor constituie infracţiuni și pot fi sancționate penal. Legalitatea incriminării înseamnă descrierea clară şi precisă a faptelor ce constituie infracţiuni (nulum crimen sine lege certa). Continuând raționamentul, Curtea e evidențiat că este nepermis organelor judiciare să extrapoleze scopul somației prin care este convocat debitorul să se prezinte la organul fiscal sau să prezinte documentele ori bunurile din patrimoniu, după cum este nepermis să deducă, pe cale de interpretare literală sau gramaticală, că scopul urmărit de organul fiscal prin emiterea unor asemenea acte a fost unul complet diferit decât cel expres menţionat în conţinutul lor (n.n buna desfășurare a procedurii de executare silită a unei creanțe fiscale). În aceste condiţii, câtă vreme fapta săvârşită de inculpat nu îndeplineşte condiţia tipicităţii normei de incriminare, nefiind urmărit scopul prevăzut de textul legal ce incriminează infracţiunea (art. 4 din Legea nr. 241/2005), în mod legal şi temeinic a pronunţat prima instanţă soluţia de achitare întemeiată de dispozițiile art. 16 alin. (1) lit. b Cod procedură penală. (Curtea de Apel Craiova, decizia penală nr. 980/2022 din 4 iulie 2022)

Cornel Preda, Associate Bradu Neagu & Associates

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti