Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Ursula von der Leyen: Oferim 200 mil. euro pentru a ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaze


10.11.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene, Energie, Război Ucraina
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 10 noiembrie 2022, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, într-o conferință de presă comună cu președinta Maia Sandu, a declarat: Am venit astăzi în această țară frumoasă pentru a vă arăta și pentru a arăta poporului Republicii Moldova că Uniunea Europeană vă este alături. Aceasta este poziția noastră fermă. Rusia își continuă, într-adevăr, războiul brutal împotriva Ucrainei, vecinul nostru, vizând infrastructura esențială – de electricitate, încălzire, apă – prin acte josnice de cruzime și creând haos pe piețele globale ale energiei prin utilizarea energiei ca armă de război.

Acest lucru amenință și Republica Moldova. Dar vă asigur că solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de nezdruncinat. La fel cum solidaritatea de care a dat dovadă poporul moldovean cu refugiații ucraineni a fost de nezdruncinat. V-ați deschis brațele; v-ați deschis porțile pentru cei care fugeau din calea războiului. Prin această țara au trecut aproape 600 000 de refugiați ucraineni, dintre care aproximativ 80 000 au rămas aici. Republica Moldova își arată încă o dată atașamentul față de valorile care stau la baza Uniunii Europene. O țară mică, dar cu o inimă mare.

Și sunt foarte încântată că Republica Moldova este acum o țară candidată la Uniunea Europeană. Meritați pe deplin acest statut. Acesta reprezintă o recunoaștere clară a agendei decisive, pro-europene și orientate spre reformă a Republicii Moldova. Și toate acestea sunt cu atât mai impresionante având în vedere circumstanțele extrem de dificile cu care se confruntă țara dumneavoastră din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Vă asigurăm că vă vom fi alături în acest proces.

De la invazia Rusiei în Ucraina, v-am fost cel mai apropiat partener. Am avut multe apeluri telefonice, multe întâlniri. Doar în ultimul an, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova peste 840 de milioane EUR sub formă de împrumuturi și granturi. În prezent, Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică acută, legată atât de aprovizionarea cu gaze și energie electrică, cât și de accesibilitatea gazului și a energiei electrice. Vă asigurăm că facem tot ceea ce putem pentru a vă ajuta să faceți față acestei crize.

Prin urmare, am constituit un pachet suplimentar de sprijin în domeniul energiei pentru Republica Moldova. În primul rând, ne angajăm să oferim 200 de milioane EUR pentru a ajuta Republica Moldova să își satisfacă nevoile de aprovizionare cu gaze. Această sumă va consta în 100 de milioane EUR sub formă de granturi și 100 de milioane EUR sub formă de împrumuturi. Banii ar trebui să fie disponibili începând din ianuarie 2023. În al doilea rând, vom oferi sprijin bugetar suplimentar în valoare de 50 de milioane EUR pentru Republica Moldova. Această sumă va contribui la acordarea de sprijin persoanelor celor mai vulnerabile; este vorba, așadar, de un sprijin bugetar cu obiectiv specific.

În sfârșit, vom colabora, desigur, îndeaproape cu donatorii pentru a oferi sprijin suplimentar Republicii Moldova prin intermediul Platformei de sprijin pentru Moldova. La 21 noiembrie va avea loc o reuniune a Platformei de sprijin pentru Moldova la Paris. În acest context, Comisia colaborează cu Secretariatul Comunității Energiei pentru a institui o schemă de salvare în domeniul energiei pentru Republica Moldova, care le va permite donatorilor să sprijine achizițiile de energie. Sper că aceste măsuri combinate vor oferi Republicii Moldova sprijinul de care are atât de multă nevoie în această iarnă.

Privind spre viitorul nostru comun, Republica Moldova nu ne este doar vecin, partener și prieten apropiat, ci, desigur, și candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova face parte din familia noastră europeană. Iar familia trebuie să rămână împreună atunci când vremurile devin grele și când întâmpină dificultăți. De aceea sunt astăzi aici.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro