Secţiuni » JURIDICE NEXT » Creepy cases
Creepy cases

Tribunalul Galați. Omor cu furcă
11.11.2022 | Ștefania-Elena VASILE

Secţiuni: Creepy Cases, Drept penal, JURIDICE NEXT, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Ștefania-Elena Vasile

Ștefania-Elena Vasile

În fapt, inculpatul A și concubina lui s-au mutat în locuința victimei, deoarece aceasta suferise o intervenție chirurgicală în urma căreia un picior i-a fost amputat și, astfel, avea nevoie de ajutor în gospodărie. Într-una din zile, inculpatul A și victima îl cheamă pe inculpatul B pentru a-i ajuta să rezolve niște probleme în sat, iar când s-au întors la domiciliul victimei inculpații se aflau sub influența alcoolului. În aceste circumstanțe, s-a iscat o ceartă între inculpatul A și victimă, cel din urmă adresându-i concubinei lui A cuvinte jignitoare. Inculpatul B a luat o furcă și i-a aplicat victimei lovituri până când obiectul s-a rupt, iar inculpatul A a aplicat și el, trei lovituri victimei, cu partea metalică a furcii în zona toracelui. Victima a fost luată și dusă în casă, așezată pe un pat, de unde a reușit să coboare, dar ca urmare a loviturilor și intervenției chirurgicale, aceasta a rămas pe pardoseala bucătăriei și cerea să fie anunțată salvarea. Inculpații au ridicat victima din nou în pat, iar după un timp au observat că a decedat. Inculpatul A a luat o cârpă pentru a înlătura urmele de sânge de pe pardoseală, ulterior cu o sapă a răzuit pământul îmbibat cu sângele victimei din curte.

În drept, faptele inculpaților întrunesc elementele constitutive pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat. La stabilirea pedepsei, instanța va avea în vedere criteriile generale de individualizare: gradul de pericol social concret al faptei comise de către inculpați, natura și importanța valorii sociale cărora li s-a adus atingere, limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracțiunile săvârșite, datele ce caracterizează persoana inculpaților.

Pedeapsa aplicată: Inculpații au fost condamnați la 15 ani de închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de articolul 66 literele a), b), d) și h) pe o durată de 5 ani. Fiecare inculpat este obligat să plătească către stat suma de câte 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, și suma de 400 de lei reprezentând onorariul apărătorilor desemnați din oficiu în ambele faze procesuale.

Sentință penală nr. 479 din 2014, Tribunalul Galați, disponibilă aici.

Ștefania-Elena Vasile
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti