Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CtEDO. Mena c. România. Încălcarea art. 6. Refuzul acordării daunelor morale pe motivul intervenției prescripției
17.11.2022 | Dan-Sebastian CHERTES

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Dan-Sebastian Chertes

Dan-Sebastian Chertes

În cauza Mena c. România (cauza 47692/16), CtEDO a constatat că a fost încălcat art. 6 din Convenție și a acordat daune morale în cuantum de 3.000 Euro și daune materiale în cuantum de 2.000 Euro.

Problema juridică asupra căreia Curtea și-a menținut opinia exprimată în jurisprudența sa anterioară privește subiectul soluționării laturii civile chiar și în ipoteza pronunțării unei soluții de încetare a procesului penal ca urmare a intervenției prescripției. Deși Judecătoria Cluj-Napoca a soluționat latura civilă în baza jurisprudenței CEDO, acordând daune morale în cuantum de 300 Euro, Curtea de Apel Cluj a întors decizia, lăsând latura civilă nesoluționată, în temeiul art. 25 alin. 5 CPP.

CEDO a considerat însă că o astfel de soluție este contrară art. 6 din Convenție, reținând în parag. 13-14 că:

„Curtea ia act de informațiile furnizate de Guvern că dispoziția legală, care a stat la baza deciziei Curții de Apel de respingere a cererii de despăgubire a reclamantului, a fost declarată neconstituțională prin Decizia nr. 586/2016 din 13 septembrie 2016, pe motiv, printre altele, că a încălcat dreptul la un proces echitabil prevăzut de articolul 21 alin. (3) din Constituție și de articolul 6 din Convenție.

Având în vedere cele de mai sus, refuzul Curții de Apel Cluj de a se pronunța asupra cererii de despăgubire a reclamantului în contextul procesului penal intentat împotriva presupusului autor al violențelor despre care acesta a afirmat că a fost victimă este contrar dreptului reclamantului de acces la un tribunal”.

În cauză, petentul a fost asistat de avocat Dan-Sebastian Chertes.

Av. Dan-Sebastian Chertes

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti