Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Rolul NFT-urilor în spălarea banilor
18.11.2022 | Romina CATANĂ

Secţiuni: Articole, Cyberlaw, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Romina Catană

Romina Catană

Spălarea banilor presupune activitatea de a schimba sau transfera bunuri provenind din acțiuni ilicite cu scopul de a ascunde originea ilegală a acestora ori pentru a ajuta autorii infracțiunilor la sustragerea de la răspunderea penală[1].  Constituie, conform Legii, spălarea banilor, „schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei”, precum și „ascunderea ori disimularea adevăratei naturi, a provenienței, a situării, a dispoziției, a circulației sau a proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni” și „dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri de către altă persoană decât subiectul activ al infracțiunii din care provin bunurile, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni”[2].

Contractele inteligente „smart contracts” bazate pe tokeni nefungibili denumiți NFT ( non fungible tokens) circulă în sfera blockchain-ului Ethereum în special. Începând cu anul 2018 au fost identificate activități ilicite de tranzacții pe piața NFT-urilor.

NFT-ul reprezintă un token nefungibil pentru un activ deoportivă digital sau fizic, iar până în prezent s-a dovedit o arie largă acoperită de acești tokeni, precum arta, muzica, imobiliarele sau chiar piața comerțului. Cu toate acestea, cea mai uzuală funcție a NFT-urilor a reprezentat-o tranzacționarea de obiecte de artă și obiecte de colecții.
În acest sens, tokenul este folosit în vederea dovedirii autenticității obiectului, și implicit include dreptul de a deține ori tranzacționa NFT-ul.

Luând în considerare amploarea problematicii, activitatea legată de NFT-uri ar trebui să beneficieze de monitorizare atentă inclusiv de către autorități pentru a putea preveni astfel de manifestări ilicite.

Utilizatorii se folosesc de o cheie criptografică pentru a se conecta la piețele de profil, lucru care permite utilizatorilor să rămână sub pseudonimele acordate pe piețele NFT. Acest proces de pseudonimizare oferă activităților ilicite mediul perfect pentru a evita răspunderea penală. Datorită faptului că nu există încă o llimită teoretică a numărului de pseudonime, făptuitorii pot apela inclusiv la roboți („bots”) pentru a tranzacționa NFT-urile adresele aflate sub controlul lor.

Regulamentele pentru combaterea spălării banilor joacă un rol vital pentru siguranța financiară.

Odată cu apariția criptomonedelor a fost implementat un paradox: datele publice oferă autorităților o mai mare deschidere către informații, însă pseudonimizarea utilizatorilor le permite acestora să stea la adăpost „la vedere”.

Având în vedere contextul, regulamentele ce combat spălarea banilor a primit încurajări și recomandări promițătoare ca ajutor ce își propun a avea ca finalitate facilitarea procesului de anchetare a infracțiunilor de acest tip prin utilizarea algoritmilor și combinarea acestor cu metodele grafice.

Unul dintre motivele pentru care NFT-urile sunt la îndemână a fi folosite în activități ilicite este acela că piețele NFT nu execută KYC. KYC- Know Your Customer (tradus „cunoaste-ți clientul”) este un set de standarde din domeniul serviciilor financiare ce impune un efort din partea profesioniștilor de a verifica identitatea clientului și de a analiza riscul de a menține relația de afaceri cu acesta.

Un semnal de risc al folosirii NFT-urilor îl constituie și nereglementarea clară a acestora, în același timp în care pe piața NFT circulă în prezent sume uriașe tranzacționate. În luna februarie s-au înregistrat sume în valoare de 44 de miliarde de dolari pe marketplace-ul NFT.

Pentru o mai bună înțelegere a mecanismului folosit pentru a spăla bani în piața NFT, acest proces va fi exemplificat în cele ce urmează.

X își propune să „spele” bani, folosind piața NFT Opensea (piață online de „tokens” – jetoate nefungibile). În continuare, acesta își deschide un cont anonim, prin intermediul căruia creează un NFT de orice fel (un desen, un videoclip etc, calificată drept artă) pe care îl listează către vânzare. Pasul următor este acela de a cumpăra prin alt cont anonim „arta” generată cu banii proveniți din activități ilicite. Rezultatul este acela că, acum, poate încasa banii ca fiind proveniți din activități legitime, licite, ca provenind din vânzarea obiectului de artă.

Prețurile sunt dintre cele mai variate, reprezentate prin moneda ETH- ethereum. Un ethereum este echivalentul a 6.724,43 lei la data de 24 octombrie 2022. Cea mai mare valoare înregistrată în prezent este o operă de artă la 338.959.736 lei, aproximativ 51.000 ETH. Se observă așadar faptul că este facil pentru oricine să folosească piața NFT pentru a spăla sume mari de bani provenind din activități din afara sferei licitului penal, fără a risca să i se dezvăluie identitatea.

[3]

Graficul de sus exemplifică fenomenul în care un vânzător folosește NFT-ul pentru a transforma banii iliciți în valori provenind din activități licite. Vânzătorul cu adresa 0x828 trimite 0.45 ETH către adresa 0x084 înainte de vânzare. După acest transfer, 0x084 plătește cei 0.4 ETH pentru NFT-ul pus la vânzare de adresa 0x084, echivalând cu 1530 de dolari.


[1] Mihai- Adrian Hotca, Mirela Gorunescu, Norel Neagu, Dominic George Pop, Alexandru Sitaru, Radu- Florin Geamănu, Infracțiuni prevăzute în legi speciale. Comentarii și explicații, 2017, Editura C.H. Beck București, p. 56
[2] Legea nr. 129/11 iulie 2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
[3] https://blog.chainalysis.com/reports/2022-crypto-crime-report-preview-nft-wash-trading-money-laundering/


Av. Romina Catană, Baroul Bacău

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti