Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Mircea-Constantin Sinescu: Un avocat penalist nu trebuie să abdice niciodată de la principii și onestitate profesională
21.11.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept penal, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mircea-Constantin Sinescu

Mircea-Constantin Sinescu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule profesor avocat Mircea-Constantin Sinescu, Managing Partner SINESCU & NAZAT, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. De ce ați ales Facultatea de Drept?

Mircea-Constantin Sinescu: Vă mulțumesc și eu pentru oportunitatea acestui dialog. Pasiunea timpurie pentru istorie, presărată cu politică, dragostea pentru limba latină, dar și înclinația spre alte discipline umaniste mi-au configurat în anii de final ai liceului două posibile opțiuni universitare: Dreptul și Științele Politice. Am ales Dreptul, deviind de la alegerile profesionale proprii ale membrilor familiei (Construcții si Medicină), apreciind că trăsăturile personalității mele sunt foarte potrivite pentru o carieră în avocatură și fiind fascinat de ideea participării active la Actul de Justiție. Și acum sunt absolut convins că nu am greșit.

Alina Matei: Drumul spre avocatură începe din facultate – adică stagii de practică, participare concursuri, studiu și iar studiu, dar și distracție – sau acestea ar trebui standardele studenților la Drept? Știm că se poate trece prin facultate la modul chill. 🙂

Mircea-Constantin Sinescu: În mod cert, cei patru ani petrecuți pe băncile facultății de Drept reprezintă fundația oricărei viitoare profesii juridice (inclusiv avocatura) și le repet obsesiv acest lucru studenților mei la debutul fiecărui an universitar și nu numai. Gradul de seriozitate manifestat în perioada studenției reflectă, fără îndoială, premisele solide sau șubrede ale exercitării ulterioare a profesiei. Pe de altă parte, din perspectiva subsemnatului, studenția a fost o etapă a vieții mele de un farmec irepetabil, iubind fiecare zi din perioada de ”universitar”, stabilind relații de prietenie profundă, indestructibilă, și absorbind cunoștințe juridice zi de zi, fără a avea sentimentul unui efort chinuitor. Sigur, dacă te regăsești în Facultatea de Drept, aceasta îți ocupă iremediabil și pe nesimțite tot timpul, însă e un ”risc” pe care cred că ți-l asumi. Într-adevăr, precum ați precizat, ”pornirea” interioară spre avocatură, m-a determinat, din anul II de facultate,  să alătur studiului practica, profitând de o oportunitate imensă de a mă familiariza cu avocatura la cel mai înalt nivel, în cadrul uneia dintre cele mai reputate Societăți de Avocați din România. Această șansă nu doar că mi-a consolidat fără niciun dubiu, alegerea profesiei de avocat, dar mi-a și netezit drumul spre viitoarea carieră, prin eliminarea ulterioară a sentimentului de trecere abruptă de la poziția de ”elev în bancă” la cea de avocat pledant la ”bară”. Cu toate acestea, deși studiul și practica îmi ocupau, încă de la 20 de ani, în jur de 16-18 ore zilnic, distracția era nelipsită, fiind memorabile serile (și chiar nopțile) de după examene, când împreună cu alți colegi aveam conversații spumoase pe teme juridice, politice etc.

Alina Matei: De ani de zile am o imensă admirație pentru tinerii care aleg să intre în avocatură unde nu îi așteaptă salariu plătit de stat, statut garantat, ci un mod de viață, cu foarte multă muncă, uneori greu de înțeles pentru cei apropiați. În cazul dumneavoastră cum a fost?

Mircea-Constantin Sinescu: Mărturisesc că stabilitatea și statutul financiar imediat nu au fost criteriile principale pentru alegerea mea profesională și, de altfel, cred că, în oricare dintre profesiile juridice, este nevoie de foarte multă muncă și dedicare pentru a putea activa la un nivel de excelență. Însă, pot confirma că o carieră în avocatură nu echivalează cu o cale lină și rapidă spre succes profesional și financiar, chiar dimpotrivă. De altfel, în domeniul dreptului penal, cel puțin, indiferent de poziția în care participi într-o cauză, provocările de ordin temporal (număr de ore/zile/săptămâni/luni/ani, zi/noapte), psihic (situații-limită din punct de vedere uman) și nu în ultimul rând profesional (complexitatea problemei juridice) impun constrângeri care, în principiu, sunt dificil, dacă nu imposibil de acceptat pentru majoritatea oamenilor. La nivel personal, recunosc că sunt om norocos, având, din fericire, din partea familiei, sprijin necondiționat.

Alina Matei: SINESCU & NAZAT este astăzi un brand construit în timp, cu seriozitate, cu atenție (orientată spre clienți) și foarte multă muncă. Când ați pornit la drum împreună cu prietenul și colegul dumneavoastră, domnul avocat Bogdan Nazat, ce mod de a face avocatură v-ați ales?

Mircea-Constantin Sinescu: SINESCU & NAZAT a fost o idee concepută la nivel de principiu de pe băncile Facultății de Drept, materializată apoi, mai repede decât ne-am imaginat atât eu cât și Bogdan, după ce atât fiecare dintre noi, dar și partenerul și prietenul nostru Lucian Catrinoiu (de asemenea coleg de facultate) am parcurs etapele necesare în cadrul unor reputate societăți de avocatură. Viziunea asupra modului de a face avocatură este liantul profesional principal dintre noi și s-a construit pe acumulările și experiența fiecăruia în entitatea în care a activat înainte de înființarea SINESCU & NAZAT, iar  evoluția și dezoltarea societății noastre a consolidat în mod sănătos brandul aferent, la baza activității noastre aflându-se competența, onestitatea profesională, curajul și entuziasmul vârstei de la acel moment, completate în timp de experiența semnificativă într-un număr impresionant de cauze, dobândită în cei aproximativ 12 ani de la înființarea SINESCU & NAZAT. Nu în ultimul rând, calitatea serviciilor avocațiale oferite nu poate fi disociată de efervescența și permanenta cuplare la ”prezentul” juridic doctrinar și jurisprudențial, conferite de cariera universitară (peste 15 ani în cazul subsemnatului si aproximativ 13 ani în cazul lui Bogdan). Toate aceste ingrediente au dus, pe de o parte la fidelizarea clientelei existente, iar pe de altă parte, la o continuă extindere a acesteia, precum și la o dezvoltare progresivă a ramurilor de practică avocațială ale SINESCU & NAZAT. Însă ceea ce poate definește cel mai bine SINESCU & NAZAT și orientează definitiv în direcția noastră potențialii clienți este îmbinarea între personalizarea serviciilor juridice oferite și acel ”touch” individual, cum îmi place să-l numesc, care delimiteaza inconfundabil SINESCU & NAZAT atât în ochii clienților noștri, cât și în fața organelor judiciare.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, care sunt avatarurile unui avocat de penal?

Mircea-Constantin Sinescu: Provocările unui avocat penalist sunt diverse și decurg din mai multe paliere ale desfășurării profesiei. Înainte de toate, apreciez că, indiferent de situație, un avocat penalist nu trebuie să abdice niciodată de la principii și onestitate profesională, atât în relația cu clientul, cât și cu organele judiciare. De altfel, la primul contact cu orice potențial client, condiționez orice posibilă viitoare colaborare sub două aspecte. În primul rând, activitatea avocațială presupune o obligație de diligență, în sensul că SINESCU & NAZAT garantează doar pentru desfășurarea activității profesionale cu deplina dedicare profesională și utilizarea întregului arsenal de cunoștințe juridice și de experiență, circumscrise strict dispozițiilor legale. Iar în al doilea rând, un avocat penalist lucrează cu „materialul clientului”, fără a depăși vreodată granița realității faptice, fiind dator blazonului profesional, al cărui imperativ este de a convinge prin toate argumentele juridice posibile, că ”adevărul judiciar” este cel prezentat de către apărare, fără însă a deforma adevărul factual. Mai mult, propria experiență mi-a confirmat că respectul profesional se obține atât din partea clienților, cât și din partea organelor judiciare, dacă crezurile de mai sus sunt, alături de competență, la baza exercitării profesiei.

Alina Matei: Deosebirea dintre un nevinovat și aproape vinovat este ușor de observat de un avocat, este la fel ca aceea dintre un elefant și o furnică. Și, totuși, procedurile penale, o dată declanșate, creează pentru persoana implicată o stare de emoție puternică până la soluția finală. Ca să nu mai spun de măsurile care se pot lua (măsuri preventive, asigurătorii). Cum gestionați relația cu clientul care se gândește că este posibil să fie condamnat cu executare?

Mircea-Constantin Sinescu: După cum am precizat și anterior, relația cu clientul pornește întotdeauna de la o analiză sintetică inițială realizată cu maximă franchețe a situației factuale și documentare prezentate de către client. Mai mult, înainte de fi de acord cu semnarea unui contract de asistență juridică pentru faza/fazele procesuale pe care o/le presupune cauza respectivă, ne asigurăm că potențialul client asimilează toate posibilele variante de deznodamânt judiciar, așa cum experiența noastră ne permite să le anticipăm. În atare condiții, nu am experimentat niciodată până acum și nici nu întrevăd pe viitor vreo situație în care clientul să evidențieze un final complet neașteptat al situației sale juridice, mai ales că relația profesională între societatea noastră de avocați și client presupune o transparență totală din partea noastră și un contact permanent cu clientul.

Alina Matei: Dreptul penal nu poate exista fără prezumția de nevinovăție. Din practica dumneavoastră bogată, cum se raportează procurorii/judecătorii la această minunată prezumție?

Mircea-Constantin Sinescu: Prezumția de nevinovăție este, indubitabil, un imperativ al procesului penal, iar ignorarea acestuia golește de conținut justiția penală. Respectarea acesteia transpare mai accentuat sau mai fad și este un indiciu puternic al ”stării de sănătate” a justiției penale. Cred că este de necontestat faptul că în ultimii 15 ani au fost perioade în care peisajul judiciar penal a fost caracterizat și de ”tușele” mai groase ale justiției de ”breaking news”, în care soluționarea unor cauze se desfășura ”pe repede înainte” siluind (până la graniță cu abuzul) principiile fundamentale de drept substanțial și procesual penal. Însă apreciez că ultimii câțiva ani sunt caracterizați de o practică judiciară ”așezată”, în care derapajele de la normalitatea respectării parametrilor procedurali sunt absolut izolate și, neîndoielnic, instanța supremă își exercită admirabil, actualmente, rolul de orientare al practicii judiciare, constituind un model de echilibru pentru toate instanțele din țară.

Alina Matei: Avocatului de penal îi sunt trebuitoare  studiile, articolele, cărțile, dezbaterile, poate mai mult decât unui magistrat. Ce credeți că sunt mai convingătoare pentru un magistrat: actele scrise sau pledoaria avocatului?

Mircea-Constantin Sinescu: Atât studiul permanent cât și dezbaterile sunt obligatorii pentru orice jurist care se respectă, indiferent de profesie, dacă aspiră spre un anumit standard de competență. Fără a avea viziunea unui magistrat-judecător, apreciez că apărarea într-o cauză este completă, doar dacă ansamblul argumentelor prezentate îmbracă și haină scrisă (cereri/excepții/note/concluzii). Sigur, pledoaria este de esența avocaturii ”la bară” și cred că oratoria are un rol bine definit în imaginea unui avocat pledant, dar acel ”touch” personal despre care vorbeam anterior cuprinde componenta de farmec și persuasiune în cadrul dezbaterilor din sala de judecată, precum și latura care îmbină caracterul tehnic, dar și ”condeiul” autorului unui document juridic între coperțile unui dosar.

Alina Matei: Am văzut, nu de puține ori în sala de judecată, avocați care ”curtau” instanța/procurorul în speranța unei soluții favorabile. După cum am văzut atitudini demne ale avocaților penaliști, care mi-au mers direct la inimă. Care este diferența dintre un avocat de succes și unul anonim?

Mircea-Constantin Sinescu: Vă mărturisesc că nu înțeleg ce înseamnă atitudine ”curtenitoare” a avocatului față de instanță și procuror. Apreciez însă că între un avocat de succes și instanță/procuror întotdeauna va exista o relație de respect reciproc, derivată din profesionalism și mult-amintita onestitate profesională. Sigur, un avocat inteligent cu experiență semnificativă, căruia nu îi lipsește nici spontaneitatea, va adapta întotdeauna strategia dintr-o cauză, precum și modalitatea de construcție a documentelor scrise, dar mai ales pledoaria, în funcție de evoluția profesională din cauză a părții adverse (reprezentantul Ministerului Public) și în special prin prisma tiparului de lucru al magistratului-judecător din respectiva cauză. De asemenea, cred că un avocat de succes va avea întotdeauna un dialog judiciar de înaltă ținută morală și fără a știrbi deontologia profesională cu interlocutorii din acea cauză, fără însă a adopta vreodată o poziție servilă (nici față de procuror, nici față de judecător, nici față de client).

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J și pentru echipa J.

Mircea-Constantin Sinescu: Îi felicit pe cititorii Juridice.ro pentru interesul acordat principalului site juridic românesc, iar echipei Juridice.ro îi urez succes și să mențină standardul ridicat al content-ului.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă!

Mircea-Constantin Sinescu: Vă mulțumesc și eu!

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti