Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Parlamentul European împlinește 70 de ani
23.11.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 noiembrie 2022, în cadrul ceremoniei desfășurate în hemiciclul de la Strasbourg, eurodeputații au marcat crearea Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului în 1952, precursoarea PE, potrivit unui comunicat.

Președinta PE, Roberta Metsola, a deschis ceremonia și a subliniat modul în care, în cei 70 de ani de la prima reuniune a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO) din 1952, „Adunarea și-a consolidat puterea. Parlamentul European a devenit singurul parlament transnațional din lume ales în mod direct, multilingv, multipartit. Cei 705 de membri aleși în mod direct sunt expresia opiniei publice europene (…). Astăzi, mai mult ca niciodată – acest Parlament susține vocea democratică a cetățenilor și valorile democratice europene.”

Ceremonia s-a încheiat cu interpretarea Odei Bucuriei a lui Beethoven.

10 septembrie 2022 a marcat cea de-a 70-a aniversare a primei reuniuni a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Convocată în 1952, aceasta a cuprins 78 de deputați numiți din parlamentele naționale ale fiecărui stat membru. În 1958, în urma creării Comunității Economice Europene și a Comunității Europene a Energiei Atomice, Adunarea Comună a CECO a fost extinsă și redenumită „Adunarea Parlamentară Europeană”. În 1962, a adoptat denumirea de „Parlamentul European”.

***

Marți, 22 noiembrie 2022, Parlamentul European va celebra realizările istorice și legislative din ultimii 70 de ani printr-o ceremonie specială, potrivit unui comunicat.

În urmă cu 70 de ani, prima sesiune a Adunării Comune a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului a avut loc la Strasbourg, marcând punctul de plecare al Parlamentului European pe care îl cunoaștem astăzi.

De-a lungul deceniilor, șase țări europene au devenit o uniune de 27 de state membre care promovează democrația, drepturile fundamentale, stabilitatea și creșterea economică. Parlamentul a fost un jucător cheie în dezvoltarea UE, crescând de la 78 de reprezentanți naționali în 1952 la 705 deputați europeni aleși în mod direct în prezent.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „În 70 de ani, adunarea a crescut pas cu pas, de la un organism consultativ cu puteri limitate la o adevărată instituție – simbol pentru democrația europeană și exprimarea opiniei publice europene. Cu un război ilegal în curs de desfășurare în Ucraina, care distruge, ucide și subminează voința politică a oamenilor, recunoaștem astăzi, mai mult ca niciodată, importanța susținerii vocii democratice a cetățenilor și a valorilor democratice europene pe care le reprezintă această casă.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti