Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Comisia Europeană nu va mai monitoriza și nu va mai raporta cu privire la România în cadrul MCV. UPDATE: Precizări PÎCCJ, DNA și CSM
24.11.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 24 noiembrie 2022, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității următorul comunicat:

Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de concluziile pozitive ale Raportului Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare, publicat la 22 noiembrie 2022, prin care se constată îndeplinirea obiectivelor asumate de statul român.

Acesta reprezintă un moment de referință în parcursul european al României, la a cărui realizare instituțiile din sistemul judiciar au avut o contribuție esențială.

Atât Consiliul, cât și instanțele judecătorești și parchetele de pe lângă acestea au depus eforturi susținute care au condus la consolidarea eficienței și calității actului de justiție, precum și la întărirea independenței sistemului judiciar.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii mulțumește judecătorilor și procurorilor, dar și personalului auxiliar de specialitate, toți aceștia contribuind decisiv la rezultatul pe care România l-a obținut, în pofida tuturor dificultăților cu care s-a confruntat sistemul judiciar în această perioadă.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii asigură întreaga societate de faptul că implicarea instituțiilor autorității judecătorești va rămâne în continuare aceeași, în scopul realizării unui act de justiție subsumat garantării drepturilor și libertăților cetățeanului și asigurării ordinii de drept.

***

Miercuri, 23 noiembrie 2022, Direcția Națională Anticorupție a dat publicității următorul comunicat:

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), publicat la data de 22 noiembrie 2022, scoate în evidență rezultatele pozitive obținute în materie de eficacitate a investigării și a sancționării corupției la nivel înalt.

În acest fel, este recunoscut rolul activ al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în atingerea uneia dintre condițiile trasate prin MCV și anume Măsura 3 – Combaterea eficientă a corupției la nivel înalt.

Raportul confirmă parcursul constant profesionist și eforturile deosebite depuse de DNA în lupta împotriva corupției la nivel înalt. În pofida unor provocări legate de cadrul instituțional și legislativ, în ultimii ani, DNA a obținut rezultate concrete: mai mulți inculpați trimiși în judecată, mai multe persoane cu funcții publice înalte deferite justiției, mai multe condamnări obținute, mai puține achitări și mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâștigare a încrederii cetățenilor.

Procurorul șef Crin Bologa alături de conducerea instituției își exprimă aprecierea față de eforturile depuse de procurorii anticorupție și de celelalte categorii de personal ale DNA în obținerea de rezultate concludente și incontestabile în lupta împotriva corupției.

DNA îi asigură pe cetățeni că rămâne o instituție puternică și pe deplin angajată în lupta împotriva corupției la nivel înalt și mediu și că va continua munca în mod susținut și eficient, cu respectarea standardelor de profesionalism și cu respectarea drepturilor procesuale ale persoanelor implicate în dosare penale.

***

Miercuri, 23 noiembrie 2022, Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis următoarele:

Conducerea MP a luat act de Raportul Comisiei către Parlamentul European și Consiliu privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare, publicat la 22 noiembrie 2022.

Concluzia documentului este aceea că se „consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE.”

Obiectivele stabilite în responsabilitatea parchetelor, constând, în esență, în implementarea unui proces judiciar eficient și transparent, în special prin efectuarea unor anchete penale obiective și susținute în cazurile de corupție la nivel înalt și în administrația publică locală, au fost atinse.

Rezultatele obținute în această perioadă supusă monitorizării, evidențiate prin rapoartele Comisiei, demonstrează că procurorii și-au asumat în mod constant și ireversibil rolul de a investiga în mod profesionist și imparțial cazurile de corupție, prin eforturi depuse deseori într-un mediu ostil.

După cum se arată în ultimul raport, progresele privind lupta anticorupție vor fi monitorizate în cadrul unui nou mecanism, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv Raportul referitor la statul de drept.

Salutăm faptul că progresele tehnice sunt dublate de inițiative politice din care Comisia reține atingerea obiectivelor stabilite prin decizia de instituire a MCV. De asemenea, evidențiem că strânsa colaborare cu ministrul justiției, ca și suportul său pentru acțiuni destinate consolidării capacității parchetelor reprezintă elemente esențiale care au contribuit la atingerea obiectivelor de referință MCV.

Asigurăm societatea de determinarea procurorilor în vederea continuării cu seriozitate a demersurilor de combatere a corupției la toate nivelurile și de a contribui la înfăptuirea unui act de justiție credibil și respectat de cetățeni.

***

Marți, 22 noiembrie 2022, Comisia Europeană a publicat Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), potrivit unui comunicat.

Ministerul Justiției salută publicarea acestui raport elaborat de Comisia Europeană pe baza contribuției naționale și a consultărilor din teren cu instituțiile și asociațiile profesionale relevante din sistemul judiciar.

Raportul MCV cuprinde concluzii pozitive, care constată îndeplinirea obiectivelor (benchmarks) și precizează că, în continuare, cooperarea cu Comisia Europeană pe zona de reforme judiciare se poate face în cadrul Mecanismului ”Rule of Law”, aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Raportul realizează o radiografie la zi a stadiului reformei Justiției și a luptei împotriva corupției în România. Astfel, raportul analizează fiecare dintre cele 20 de recomandări adresate României (12 recomandări din 2017 și 8 recomandări suplimentare din 2018) și constată, în concluziile fiecărei recomandări, îndeplinirea acestora.

Documentul reflectă corect și obiectiv rezultatele eforturilor autorităților române desfășurate de la ultimul raport MCV, din 8 iunie 2021, precum și de la evaluarea prin intermediul ultimului raport pentru România privind statul de drept, din iulie 2022. Comisia Europeană concluzionează că rezultatele înregistrate de-a lungul anilor în România constituie progrese reale şi solide în sfera reformei Justiției și combaterii corupției, care au produs modificări ireversibile la nivelul societăţii românești.

Cu privire la legile Justiției, raportul constată că acestea au fost supuse unui proces îndelungat și riguros de elaborare, bazat pe consultări publice, consultări cu sistemul judiciar, dezbateri parlamentare transparente; în acest proces, au fost urmate recomandările MCV, precum și recomandările din opiniile anterioare ale altor organisme recunoscute, cum ar fi, în principal, Comisia de la Veneția.

Raportul conchide faptul că reformele pot continua și vor fi monitorizate în cadrul Mecanismului ”Rule of Law”, un instrument comunitar aplicabil tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE).

Ministerul Justiției nu privește acest Raport MCV ca un moment de încheiere a reformelor, ci ca pe o etapă importantă în continuarea acestora, cu noi acte legislative, în primul rând Codurile penale, Legile privind statutul grefierilor și al inspectorilor de probațiune.

Cooperarea cu Comisia Europeană, cu Comisia de la Veneția, GRECO și toate instituțiile europene va continua transparent, constructiv și onest, în cadrul Mecanismului ”Rule of Law”, Planului Național de Redresare și Reziliență și al altor instrumente europene incidente.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: „MCV a fost un instrument care a facilitat modernizările aduse sistemului judiciar, după aderarea României la Uniunea Europeană. Treptat, obiectivele inițiale și cele derivate din acestea au fost îndeplinite de executivul, legislativul și autoritatea judecătorească din țara noastră. Raportul de astăzi este o consecință firească a acestei realități din teren și este salutar faptul că la nivelul Comisiei Europene a fost constatată în mod obiectiv și corect această realitate. Raportul de astăzi nu este consecința unui context sau rezultatul unui concurs de împrejurări și nici a unui „automatism” la nivel comunitar, ci este rezultatul unui efort laborios și bine organizat, a unei munci duse cu răbdare și migală de către toți cei implicați în realizarea obiectivelor (benchmarks) MCV, în cadrul căreia comunicarea și cooperarea onestă cu Comisia Europeană a fost salutară. De principiu, consider că cea mai bună cale de progres în modernizarea serviciului public judiciar, a cooperării judiciare internaționale, satisfacerea drepturilor fundamentale și a intereselor legitime ale cetățenilor români, pe un plan mai larg, a construcției europene simultan cu promovarea intereselor naționale, este cooperarea proactivă cu partenerii europeni și euroatlantici. Nicio țară europeană nu își poate atinge singură, pe cont propriu, interesele naționale și ale cetățenilor, cea mai eficientă cale în acest scop este cooperarea proactivă și onestă cu partenerii europeni. Pe de altă parte, fără un efort de echipă și fără sprijin politic, niciun rezultat nu poate fi posibil și doresc să subliniez sprijinul de care Ministerul Justiției s-a bucurat în acțiunile sale din partea Președintelui României, Premierului, Coaliției de Guvernare, parlamentarilor majorității și reprezentanților Comisiei Europene, precum și Vicepreședintei Comisiei Europene Věra Jourová, cărora le mulțumesc.”

:: Raportul

***

Marți, 22 noiembrie 2022,  Comisia Europeană a adoptat cel mai recent raport privind măsurile luate de România pentru a-și îndeplini angajamentele privind reforma sistemului judiciar și combaterea corupției în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), potrivit unui comunicat.

Raportul trece în revistă progresele înregistrate în ceea ce privește recomandările restante și îndeplinirea obiectivelor de referință (benchmarksale MCV de la raportul MCV din iunie 2021. Raportul constată cu satisfacție eforturile semnificative depuse de România în vederea implementării acestor recomandări prin noi acte legislative, politici și instrumente menite să consolideze sistemul judiciar și combaterea corupției.

Comisia concluzionează că România a înregistrat progrese suficiente în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-a asumat în cadrul MCV la momentul aderării sale la UE și că toate obiectivele de referință pot fi închise în mod satisfăcător. Evaluarea ține totodată seama de evoluția situației statului de drept în UE și, în special, de implicarea deplină a României în ciclul raportului privind statul de drept.

De acum înainte, Comisia nu va mai monitoriza și nu va mai raporta cu privire la România în cadrul MCV, însă monitorizarea va continua în cadrul ciclului anual privind statul de drept. Raportarea va fi consolidată în Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca în cazul tuturor statelor membre.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti