Secţiuni » AvocArt
AvocArt

AvocArt 2022. Mioara Dorojan – Artă tradițională / recondiționări
24.11.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: AvocArt, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

De când mă ştiu, acul și aţa au făcut parte din viaţa mea. Caut în cutia amintirilor şi mă văd cam la patru anişori în camera bunicii… era o zi de sâmbătă… Ziua în care am stăpânit vârful ascuţit şi năzdrăvan al croşetei. După multe încercări, sub mâinile moi şi zbârcite de bătrâneţe ale bunicii, mâinile mele micuţe au îmblânzit alunecoasa croşetă şi cu fiecare mişcare se mai punea o zală la lăntişorul rosu… Atât de încântată eram de reuşita mea, că am făcut un lănţisor cât lungimea patului… Doar clopotele bisericii din apropiere care vesteau sărbatoarea zilei ce urma m-au făcut să opresc lucrătura. Multe nopţi le-am împletit în punct de tricotaj cu cine știe ce modele noi de pulovere ,,la comanda,, care concurau cu mult succes cu cele găsite în zilele bune la ,,Fondul Plastic,, aflat pe bătranul bulevard interbelic Magheru. 

Şi pictura cu acul mi-a furat nopțile. Goblenurile au făcut parte din viata mea şi au fost balsam pe suflet până ce dioptriile au avut un cuvânt de spus. De 15 ani aşteaptă cuminte într-un sertar bătrânul ,,Moise cu cartea,, în speranţa că va veni o zi când ochii mei se vor încumeta să dirijeze vârful acului în  pictura cu aţa, pe ultimii 10 cm2.

Dar a venit o vreme… când m-am întrebat dacă pot mai mult. Şi am putut. În 2019 am absolvit Școala de Arte și Meserii Piteşti specializarea Ţesut-Cusut, an în care am primit și Atestatul de meşter popular. O încântare să vorbeşti aceeaşi limbă cu alte surate, atinse şi ele de aceleaşi pasiuni. Este locul în care primeşti și dăruieşti. 

De ce? Pentru suflet. Să pot citi pe cămăşile tradiționale. Fiecare semn are un mesaj. Îmi place să stau de vorbă cu straiele vechi. Şi am o bucurie imensă atunci când le dau şansa la o altă viata. Este ca o resuscitare… Recondiționarea cămășilor vechi mă fascinează. Fiecare are povestea ei. Şi eu am poveştile mele….

Cu nostalgie, Mioara Dorojan

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti