Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Cătălin Predoiu: România nu a făcut niciodată formal o legătură între MCV şi procesul de aderare la Schengen
23.11.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 noiembrie 2022, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” de la Antena 3, în legătură cu ridicarea MCV, a declarat: „S-a muncit foarte mult în acest an. Vorbesc strict din perspectiva Ministerului Justiţiei. Să nu uităm că am început foarte devreme, în ianuarie, cu elaborarea legii privind desfiinţarea SIIJ. Până la sfârşitul lui februarie, legea era trecută prin Parlament. Apoi, sigur, au fost cele trei legi ale Justiţiei, legi monumentale, voluminoase, complexe, care au rezolvat problemele ridicate nu numai de Mecanismul de Cooperare şi Verificare, ci şi de sistemul judiciar, în anii anteriori.

Comisia de la Veneţia, într-adevăr, a fost un alt punct important în acest proces complex. Există, în opinia Comisiei de la Veneţia, nu mai puţin de 21 de remarci pozitive la adresa conţinutului legilor. Cei care au marşat pe această paradigmă, a faptului că, neapărat, Comisia de la Veneţia va sancţiona conţinutul legilor au ignorat practic însuşi acest conţinut. Au rămas şi într-o fază depăşită a dezbaterii pe Justiţie. Pur şi simplu, nu s-au uitat în detaliu la conţinutul legilor şi poate că, din acest motiv, au anticipat greşit. A fost, într-adevăr, esenţială această opinie a Comisiei de la Veneţia şi noi vom rămâne în continuare disponibili, în contact cu Comisia de la Veneţia, vom coopera şi vom comunica permanent, nu numai cu comisia, ci cu toate autorităţile europene.

România nu a făcut niciodată formal o legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi procesul de aderare la Schengen. Este o discuţie care s-a născut în plan european. România a venit totdeauna cu contraargumente în toate ministerele de linie – în Ministerul de Interne, în Ministerul Justiţiei, în Ministerul Afacerilor Externe, cu privire la faptul că nu ar exista o conexiune, dar nu poţi să ignori realitatea. Realitatea este că, în dezbaterea politică la nivel european şi în dezbaterea diplomatică instituţională, se discută în aceşti termeni şi, din această perspectivă, era esenţial ca acest raport să fie unul pozitiv. Olanda, într-adevăr, a ridicat totdeauna problema unui raport pozitiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Ei bine, acest raport pozitiv este astăzi pe site-ul Comisiei Europene şi eu sper ca acest lucru să conteze.


Aş minţi să spun că a fost uşor, dar până la urmă… unde e? N-a fost mai dificil, să spunem, decât operaţia unui chirurg care salvează o viaţă, sau a unui profesor care, nu ştiu, luminează o minte a unui copil, sau a unui soldat român care e la datorie. Peste tot e dificil, dar nu sunt aici ca să vorbesc despre asta. Trebuie să rezolvăm problemele, fiecare la locul nostru de muncă.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti