Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Ministrul Justiției despre raportul MCV
23.11.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 23 noiembrie 2022, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, în cadrul unei conferințe de presă privind raportul MCV, a declarat:

Obiectivele Ministerului Justiției la începutul anului 2022 au fost următoarele:

1. Elaborarea, avizarea și adoptarea legii pentru desființarea SIIJ până la 31.03.2022;

2. Elaborarea, avizarea și adoptarea celor trei legi ale Justiției până la 31.12.2022;

3. Obținerea, pe aceste baze, a unui Raport MCV pozitiv.

În acest moment, toate aceste trei obiective mari sunt îndeplinite prin:

1) Legea nr. 49/2022 privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală

2) Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor

3) Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară

4) Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii

5) RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU privind progresele realizate de România în cadrul mecanismului de cooperare și verificare

Suplimentar, Ministerul Justiției a mai realizat următoarele obiective din Programul de Guvernare:

I. Acte normative adoptate, promulgate și publicate în MO

Proiecte de lege

Legea nr. 230/2022 privind modificarea și completarea Legii nr. 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală

Strategii

1. Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025 şi a planului de acțiune aferent acesteia, stadiu: adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 426/2022

2. Strategia Naţională Anticorupție (SNA) 2021-2025, stadiu: adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 1269/2021

II. Acte normative finalizate de MJ

1. Legea de transpunere a Directivei privind protecția avertizorilor, stadiu: adoptată de Guvern în data de 25.03.2022 și aflată în dezbatere parlamentară (adoptată în Senat)

2. Legea pentru modificarea Codului penal și a Codului de Procedură penală

3. Statutul grefierilor și al altor categorii de personal (în avizare interministerială)

3. Statutul personalului de probațiune (în avizare interministerială)

Ar mai fi de menționat:

Legea ONRC- LEGE nr. 265 din 22 iulie 2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului

LEGE nr. 216 din 14 iulie 2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență și a altor acte normative

Legea fugarilor, stadiu: Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal este în dezbatere publică.

Aceste obiective au fost atinse prin muncă de echipă în cadrul Ministerului Justiției și împreună cu CSM și alte instituții din sistemul judiciar, Înalta Curte, Ministerul Public, asociații ale magistraților, dar și, foarte important, cu sprijin politic din partea partidelor din Coaliția de Guvernare, în primul rând din partea Premierului Nicolae Ciucă și a Președintelui PSD Marcel Ciolacu. Fără îndoială, aportul Parlamentului și sprijinul instituțional acordat de Administrația Prezidențială au fost, de asemenea, esențiale.

Revenind la conținutul Raportului MCV, acesta conține concluzii pozitive, în sensul realizării obiectivelor – și aș cita pur și simplu din Raport: „Concluziile acestui raport au fost în măsură să marcheze înregistrarea unor progrese majore în ceea ce privește cadrul juridic și instituțional care abordează recomandările MCV de lungă durată.” (p. 30)

De asemenea, Raportul arată, citez : „Comisia consideră că progresele realizate de România în cadrul MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele asumate de România la momentul aderării sale la UE.” (p. 31)

Raportul a fost realizat pe baza informaţiilor obţinute în cadrul misiunilor de evaluare, a consultărilor desfășurate de Comisie, precum și a documentației furnizate de autoritățile române prin intermediul Ministerului Justiției. Susținerea că acest raport a fost consecința unui context geopolitic regional este contrazisă chiar de către Comisie prin Raport, care arată faptul că, citez: „La fel ca în anii anteriori, prezentul raport este rezultatul unui proces atent de analiză întreprins de Comisie și se bazează pe cooperarea strânsă cu instituțiile, societatea civilă și alte părți interesate din România.” (p. 2)

Dincolo de aspectele tehnice, consider că prezentul Raport MCV are cel puțin două semnificații și efecte politico – instituționale: consolidarea statutului de stat membru al UE, din perspectiva independenței Justiției,iar pe de altă parte, puterea judecătorească are independența și libertatea față de orice factor politic, principiul separării puterilor fiind respectat.

Prin modul în care au fost structurate cele trei legi, rezultatul este un sistem judiciar independent, care are mecanismele și libertatea de auto – reglare independent de factorul politic. Prin urmare, responsabilitatea pentru eficiența sistemului judiciar este acum aproape în întregime pe umerii sistemului însuşi, cu atât mai mult cu cât prin efectul legilor bugetele instanțelor vor fi gestionate de Înalta Curte. De aceea, nu întâmplător, Raportul subliniază importanța CSM în asumarea acestei responsabilități, lansarea de reforme, exercitarea unui leadership transparent și eficient al sistemului judiciar. (p. 17 și următoarele).

Acest Raport nu este un act de încheiere a proceselor de modernizare a sistemului judiciar, ci o etapă notabilă în continuarea reformelor.

Din perspectivă legislativă, Ministerul Justiției urmărește promovarea și adoptarea proiectelor Codurilor penale, ale Statutului grefierilor și inspectorilor de probațiune, în lunile următoare. Alte reglementări vor fi propuse, precum: proiectul asistenților judecătorului, cerut de CSM, proiect pe care îl vom discuta probabil cu viitorul CSM.

Ministerul Justiției va continua să sprijine Ministerul Public, DNA și DIICOT, precum și EPPO, în limita puterilor și competențelor legale. Este important să continuăm aplicarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Judiciar, a Strategiei de combatere a traficului de persoane și crimei organizate și a Strategiei Naţionale Anticorupţiei

Ministerul Justiției a cooperat și va continua să coopereze cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului „Statul de Drept” și a Planului Național de Redresare și Reziliență, pe obiectivele privind sistemul judiciar.

În încheierea acestei scurte declarații, doresc încă o dată să mulțumesc tuturor celor care au sprijinit ministerul în activitatea de realizare a obiectivelor MCV și obținerea acestui ultim Raport MCV pozitiv.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti