Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

Raportul special al Avocatului Poporului privind prevenția și informarea în domeniul medical
23.11.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Health & Pharma (Dreptul sănătății)
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 23 noiembrie 2022, Avocatul Poporului a publicat raportul special privind prevenția și informarea în domeniul medical din România.

Instituția Avocatul Poporului, ca autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică, având drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice, consideră necesară analizarea importanței luării de măsuri de către autoritățile și instituțiile responsabile, în vederea sporirii accesibilității serviciilor medicale preventive, dar și a îmbunătățirii educației în materie sanitară.

Avocatul Poporului nuanțează, în acest context, faptul că nu există un drept la sănătate, însă legea fundamentală garantează un drept la ocrotirea sănătății, care presupune obligația inerentă a statului de a lua măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice, așa cum se arată în alin. (1) și (2) din Constituția României. Cetățenii au dreptul la „asistență medicală în unitățile sanitare de stat”, așa cum prevede art. 47 alin. (2) privind nivelul de trai din Constituția României. Un nivel de trai decent implică servicii medicale de calitate și accesibile cetățeanului. În acest context, demersurile statului în vederea prevenirii îmbolnăvirilor reprezintă un punct esențial în păstrarea sănătății publice, iar modul în care aceste demersuri sunt implementate are un impact asupra nivelului de trai din România. Accesibilitatea serviciilor medicale de prevenție este esențială din perspectiva obligației statului de a asigura ocrotirea sănătății publice și atrage după sine atât îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației, cât și reducerea costurilor aferente tratamentelor medicale.

Prezentul raport special fost elaborat în urma înregistrării la nivelul instituției Avocatul Poporului a numeroase sesizări din partea pacienților, persoanelor apropiate acestora, dar și din partea medicilor, atât pe parcursul stării de urgență sau de alertă, instituite în contextul pandemiei de COVID-19, cât și ulterior. Prin intermediul acestor petiții s-a constatat dificultatea accesării serviciului de ocrotire a sănătății și chiar, în anumite situații, imposibilitatea de a beneficia de servicii preventive, menite să preîntâmpine îmbolnăvirile.

Astfel, numeroase persoane s-au confruntat în perioada pandemiei, și nu numai, cu imposibilitatea efectuării investigațiilor medicale necesare în timp util, impedimente care au dus deseori la înrăutățirea stării lor de sănătate. Totodată, accesul pacienților la serviciile de sănătate preventive a cunoscut anumite limitări cauzate de diferite deficiențe care au intervenit în ceea ce privește funcționalitatea sistemului de ocrotire a sănătății, cum ar fi lipsa medicilor de familie.

Așadar, scopul raportului special este acela de a identifica modul în care autoritățile și instituțiile competente vin în sprijinul persoanelor, în sensul obținerii unei îmbunătățiri a stării de sănătate a populației, prin luarea de măsuri pentru prevenirea bolilor, prin asigurarea unor servicii medicale de prevenție de calitate și ușor accesibile pentru toți, dar și promovarea unui mod de viață sănătos.

În cuprinsul raportului, a nuanțat aspecte privind programele de screening și programele naționale de sănătate, importanța activității medicilor de familie și mediatorilor sanitari, necesitatea luării unor măsuri pentru dezvoltarea serviciului gratuit de analize medicale și sporirea accesibilității la acesta, importanța existenței unui consimțământ liber și informat al pacientului pentru orice tip de intervenție medicală, inclusiv pentru efectuarea analizelor medicale, precum și rolul de bază al educației medicale și al promovării unui stil de viață sănătos prin sistemul național de educație și prin mass-media.

În ceea ce privește metodologia de lucru utilizată, s-au efectuat următoarele tipuri de demersuri:
– analiză legislativă a reglementărilor incidente, inclusiv prin examinarea unor lacune ale legislației;
– analiza unor date statistice și rapoarte elaborate de instituții publice și ONG-uri;
– analiză resurse publice precum: documente, rapoarte, studii științifice, declarații făcute de reprezentanți ai autorităților publice în presă etc.;
– analiza petițiilor și sesizărilor primite de la cetățeni;
– corespondență cu autoritățile și instituțiile publice competente în materie de sănătate;
– analiză și corelare a datelor obținute prin metodele enumerate.

:: Raportul

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti