Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CJUE. C-302/21 | Banco Cetelem. Trimitere preliminară. Litigiu pendinte formal în fața instanței de trimitere ca urmare a suspendării cauzei în scopul unei întrebări preliminare. Nepronunțare asupra fondului. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, judecător raportor
24.11.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Banking, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Protecția consumatorilor, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Cererea de decizie preliminară, formulată de Tribunalul de Primă Instanță din Castelló de la Plana, Spania, privește interpretarea principiilor supremației dreptului Uniunii și securității juridice, a articolului 120 TFUE, precum și a articolului 4 alineatul (2) din Directiva 93/13/CEE[1] fiind adresată în cadrul unui litigiu între o consumatoare, pe de o parte, și Banco Cetelem SA, pe de altă parte, în legătură cu un contract prin care Banco Cetelem i-a acordat acesteia un credit de tip revolving, a cărui rată a dobânzii ar avea caracter cămătăresc.

După sesizarea Curții, Banco Cetelem a informat Curtea că părțile din litigiul principal au încheiat o tranzacție prin care reclamanta renunță la toate capetele sale de cerere în schimbul plății de către Banco Cetelem a sumei solicitate. La această scrisoare au fost anexate o copie a cererii de consfințire a acestei tranzacții, prezentată instanței de trimitere, precum și o copie a dovezii de plată a sumei convenite. Potrivit termenilor tranzacției menționate, contractul de credit în cauză încetează și fiecare parte declară că nu mai are nicio pretenție de la cealaltă parte.

Întrebată de Curte dacă, în atare situație, un răspuns la întrebările preliminare îi mai este necesar pentru soluționarea litigiului principal, instanța de trimitere a arătat, la 31 august 2022, că a decis, la 7 mai 2021, că, în pofida actului de achiesare, cererea de decizie preliminară trebuie menținută întrucât la baza acesteia se află un interes general evident. Pe de altă parte, la 11 mai 2021, ea a decis că nu se putea da curs cererii de consfințire a tranzacției atât timp cât procedura era suspendată în așteptarea deciziei preliminare a Curții.

În acest context, Curtea a reamintit că reiese atât din textul, cât și din economia articolului 267 TFUE că procedura preliminară presupune ca un litigiu să fie efectiv pendinte în fața instanțelor naționale, litigiu în cadrul căruia acestea sunt chemate să pronunțe o decizie susceptibilă să ia în considerare hotărârea preliminară. Curtea trebuie să constate lipsa necesității de a se pronunța asupra fondului dacă litigiul principal a rămas fără obiect.

În speță, chiar dacă litigiul principal este încă pendinte din punct de vedere formal în fața instanței de trimitere, întrucât aceasta a decis să suspende judecarea acestui litigiu în scopul prezentei trimiteri preliminare, din informațiile de care dispunea Curtea a reieșit că părțile din litigiul principal au încheiat o tranzacție, care a fost executată, și că ele au sesizat instanța de trimitere cu o cerere prin care solicită consfințirea acestei tranzacții prin care se pune capăt litigiului lor. Rezultă că un răspuns al Curții la întrebările adresate de instanța de trimitere nu i-ar fi de nicio utilitate acesteia din urmă pentru a se pronunța asupra acestui litigiu, care a rămas fără obiect.

În aceste condiții, prin hotărârea pronunțată la data de 24 noiembrie 2022[2], Curtea a constatat că nu este necesară pronunțarea asupra cererii de decizie preliminară.


[1] Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii (JO 1993, L 95, p. 29, Ediție specială, 15/vol. 2, p. 273).
[2] Hotărârea integrală, în limba de procedură, care a fost limba spaniolă poate fi accesată aici.


Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti