Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Folosirea imobilului fără titlu


30.11.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Fiscalitate, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că în cazul folosirii unui imobil în lipsa unui titlu valabil, nu se poate solicita ca despăgubire și taxa pe valoare adăugată aferentă sumelor acordate cu titlu de contravaloare a lipsei de folosinţă a imobilului, întucât prejudiciul invocat (TVA) nu rezultă dintr-o operaţiune impozabilă (prestarea unor servicii sau contract de închiriere în vigoare). În speță, instanța supremă a reținut că ”despăgubirile reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă unei operaţiuni nesupuse acestei taxe se circumscriu unui prejudiciu imputabil exclusiv recurentei-reclamante. Emiterea facturilor cuprinzând şi taxa pe valoarea adăugată aferentă contravalorii lipsei de folosinţă către intimata-pârâtă nu este de natură a conduce la concluzia contrară de vreme ce acţiunea nu este fundamentată pe răspunderea contractuală, ci pe răspunderea delictuală.” (Decizia nr. 1753 din 27 septembrie 2022pronunțată de Secția a II-a a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti