Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Revizuire admisă. CtEDO, cauza A. împotriva României. Încălcarea dreptului la un proces echitabil


02.12.2022 | Andreea COMAN
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Înalta Curte de Casație a apreciat că se impune admiterea cererii de revizuire formulată de condamnat împotriva deciziei penale nr. 836 din 13 februarie 2013 pronunțată de aceeași instanță în dosarul nr. X/2005 și a dispus rejudecarea cauzei în recurs, având în vedere hotărârea pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la data de 9 iunie 2020 în cauza A. împotriva României prin care s-a decis că a fost încălcat art. 6 parag. 1 din Convenţie. În esență, instanța europeană a reținut că deși mărturiile a trei martori i-au determinat pe judecătorii din prima instanţă să se îndoiască suficient de temeinicia acuzaţiei, astfel încât să decidă achitarea persoanei în cauză cu privire la acuzaţia de luare de mită, acestea nu au mai fost examinate în fața instanței supreme pe motiv că declarațiile martorilor date în fața procurorului ar fi mai credibile, chiar și în contextul în care martorii au evidențiat presiunile exercitate de parchet asupra lor. (Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, decizia nr. 176 din 2 martie 2021, www.scj.ro)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti