Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Acord provizoriu asupra unei directive privind schimbul de informații între autoritățile de aplicare a legii


30.11.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 29 noiembrie 2022, Președinția Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu asupra unei directive privind schimbul de informații, potrivit unui comunicat.

Vít Rakušan, ministrul ceh de interne: „Activitățile infracționale transfrontaliere reprezintă o amenințare gravă la adresa securității UE și a cetățenilor săi. Acordul de astăzi va permite poliției noastre să comunice mai bine și să îmbunătățească schimbul de informații, pentru a se asigura că infractorii nu își pot ascunde activitățile prin mutarea într-un alt stat membru.

Acest text va reglementa aspectele organizaționale și procedurale ale schimbului de informații între autoritățile de aplicare a legii, contribuind la eficientizarea acestuia. Prin acesta se va asigura faptul că autoritățile de aplicare a legii au acces egal la informațiile disponibile în alte state membre și se va evita proliferarea canalelor de comunicare utilizate pentru schimbul de informații.

Statele membre vor avea un punct unic de contact (SPOC), care va fi operațional 24/7, pentru schimbul de informații cu alte țări ale UE. În cazuri urgente, informațiile solicitate ar trebui să fie puse la dispoziție în termen de opt ore dacă figurează într-o bază de date direct accesibilă punctului unic de contact sau autorităților de aplicare a legii și în termen de trei zile dacă punctul unic de contact sau autoritățile de aplicare a legii le pot obține de la alte autorități publice sau părți private. Pentru toate celelalte cereri, informațiile ar trebui să fie puse la dispoziție în termen de șapte zile.

În plus, statele membre ar trebui să evalueze de la caz la caz dacă ar trebui, de asemenea, să trimită Europolului o copie a informațiilor. Aplicația de rețea pentru schimbul securizat de informații (SIENA), gestionată de Europol, va deveni canalul de comunicare implicit.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti