Secţiuni » JURIDICE NEXT » Creepy cases
Creepy cases

Tribunalul Călărași. Dragoste criminală


06.12.2022 | Andrei PINTILIE
Secţiuni: Creepy Cases, Drept penal, JURIDICE NEXT, Jurisprudență Tribunale, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei-Ioan Pintilie

În fapt, inculpații, ambii minori, erau prieteni și colegi de liceu. Unul dintre ei s-a îndrăgostit de o tânără de 28 de ani care urma să se mute în Brașov. Nesuportând această idee, s-a hotărât împreună cu prietenul său să fure o mașină, iar pentru acest lucru liceenii au mers, din capul locului, pe varianta omorului. Timp de o săptămână au făcut calcule. Ucid pe cineva și fug cu autoturismul, deși niciunul nu avea permis de conducere. În acest sens, au mers într-un oraș alăturat și au achiziționat două cuțite tip-fluture, deosebit pe periculoase, pe care, la momentul oportun le-au așezat cu grijă în buzunar. Fără să dea ceva de bănuit celor din familie, pe înserat au ieșit să dea atacul. În localitatea în care locuiau, au început să facă semne disperate cu mâna șoferilor pentru a-i lua la ocazie. Stabiliseră de acasă să acționeze amândoi rapid pentru a-l ucide pe șofer, după care să fugă cu mașina. Doi soți i-au observat pe tineri, iar șoferul a oprit autovehiculul pentru a le da o mână de ajutor. Pe parcursul traseului, astfel cum se înțeleseseră anterior, inculpații au conversat între ei prin intermediul telefoanelor mobile, scriind mesaje text pe care și le arătau unul altuia, fără însă a le trimite deoarece nu voiau să lase dovezi în urmă. Tinerii au acționat conform planului, stabilind în amănunt și modalitatea în care urma să acționeze. Astfel, inculpatul care voia să ajungă la femeia din Brașov urma să urce în mașina care oprea să îi ia la ocazie în spatele șoferului, iar celălalt în spatele pasagerului de pe scaunul din dreapta. Dacă în autoturism se afla doar conducătorul auto, primul dintre ei avea să îi suprime viața acestuia cu cuțitul avut asupra sa, iar în eventualitatea în care exista și pasager, urma ca cei doi să acționeze concomitent. Când s-au ridicat să coboare din mașină, de fapt s-au năpustit asupra părților vătămate și i-au înjunghiat. Cu prezență de spirit, soția pasager i-a dat peste mână și inculpatul a scăpat cuțitul în mașină, descoperit ulterior de anchetatori, reușind s-o rănească doar în omoplat. Imediat după comiterea faptei, autorii au coborât din autoturism și preț de câteva secunde au urmărit ce se întâmplă în urma lor. L-au văzut pe șofer, cum a coborât cu ultimele puteri de la volan, și-a desfăcut cureaua de la pantaloni și s-a prăbușit. Anchetatorii i-au prins destul de greu pe făptuitori, neavând cazier. După o săptămână de cercetări fără rezultat, polițiștii s-au axat pe modul de operare al celor doi. Aceștia au tras victimele de păr și intenția a fost de a le aplica două lovituri de cuțit în zona gâtului. După lungi căutări pe internet, această tactică de ucidere a fost găsită într-un joc pe calculator, iar anchetatorii au suprapus profilul psihologic al destinatarilor jocului respectiv cu fiecare profil psihologic al suspecților, primii doi fiind chiar inculpații.

În drept, având în vedere premeditarea faptelor, planul conceput în cele mai mici detalii, modul de operare și faptul că înainte de această crimă au mai avut trei tentative asemănătoare, însă nu au avut curaj sau nu au putut duce planul până la capăt din diferite motive, faptele minorilor întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de omor calificat în cazul primului inculpat, iar în cazul celui de-al doilea, tentativă la omor calificat și complicitate la omor calificat.

Pedepse aplicate: Ambii minori au fost condamnați la măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 15 ani, plata în solidar a sumei de 11.216 lei reprezentând despăgubiri materiale, la 5000 lei onorariu apărător ales și în total 430.000 de euro daune morale către toate părțile civile.

Sentința penală nr. 87/2018 disponibilă aici.

Student Andrei-Ioan Pintilie
Facultatea de Drept, Universitatea Titu Maiorescu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti