Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

ICJ: Conferința doctoranzilor în drept – Probleme noi ale raportului dintre dreptul Uniunii Europene și dreptul român / 12 decembrie 2022, Online


07.12.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Conferința anuală (2022) a doctoranzilor în drept, organizată de Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române (ICJ sau Institutul), va avea loc on-line, luni 12 decembrie a.c., și va dezbate tema Probleme noi ale raportului dintre dreptul Uniunii Europene și dreptul român.

Reapariția războiului în Europa, implicațiile economico-strategice ale crizei energetice și ineditele provocări ale solidarității europene aferente generează noi impulsuri și conferă inedite dimensiuni politicilor Uniunii Europene (UE sau Uniunea) în frunte cu cele externă și de apărare. Inadvertențele și diferențele de puncte de vedere intervenite în ultima perioadă între unele jurisdicții supreme și constituționale și, respectiv, Curtea de Justiție a Uniunii Europene în privința raportului dintre dreptul UE și drepturile interne ale statelor membre au ridicat noi probleme juridice și reacții politice. În același timp, strategia de dezvoltare durabilă a Uniunii, asumată prin Green Deal (2019), și revoluția digitală în curs impun un caracter prioritar reglementărilor vizând tranziția ecologică (programul legislativ „Fit for 55%”) și impactul digitalizării asupra societății.

În acest context general, conexiunile și interacțiunile dintre ordinea juridică unional-europeană și sistemele de drept ale celor 27 de state membre prezintă o problematică majoră complexă, aflată în permanentă evoluție, cu o dinamică proprie și mize deosebite. Toate acestea au implicații importante asupra dreptului intern al țărilor membre, inclusiv a dreptului român. Dintr-o atare perspectivă conferința își propune analiza, dezbaterea și surprinderea unor aspecte juridice ale actualității, precum cele evocate mai sus, și ale mecanismului unional-european de integrare multidimensională în relație, deopotrivă cu normativitățile interne și globală, cu privire specială asupra impactului lor în ordinea juridică românească.

Dincolo de problematica propriu-zisă, manifestarea oferă tinerilor cercetători, atât din institutele Academiei Române, cât și din alte centre universitare din țară și străinătate, un cadru instituțional organizat, adecvat pentru a încuraja activitatea de cercetare științifică, stimulativ pentru dezbateri, și de dezvoltare a cercetării interdisciplinare, precum și schimbul de idei din aria temelor de interes. Scopul conferinței este acela de a le permite să prezinte rezultatele cercetării efectuate în elaborarea tezelor de doctorat și să le valorifice prin dezbaterea și publicarea materialelor într-un volum al conferinței.

Deschiderea manifestării cuprinde un cuvânt introductiv din partea prof. univ. dr. Mircea Duțu, directorul ICJ, și o prezentare generală a tematicii abordate de prof. univ. dr. Mihai Șandru, coordonatorul programului de pregătire doctorală al Institutului. Vor urma apoi susținerea comunicărilor elaborate de doctoranzi, reprezentând SCOSAAR și școli doctorale ale universităților din București și din țară.

Programul conferinței este disponibil aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro